• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 8 Iulie , 2018

Ministerul Turismului a transmis 13 certificate de omologare pentru traseele turistice din Maramureș

Traseul Paltinu – Plai – Poiana cu narcise Tomnatec Sehleanu – Valea Tomnatec are o durată de aproximativ cinci – șase ore, un grad de dificultate mediu primăvara, vara și toamna și un grad mare de dificultate iarna, iar cei care doresc să parcurgă acest traseu trebuie să folosească echipament de munte potrivit sezonului.

Un alt traseu turistic omologat de Mi­nisterul Turismului este Bistra – Vârful Tocarnea, care poate fi parcurs în apro­ximativ patru ore, iar gradul de dificultate este ridicat în timp de iarnă și mediu în restul anului. Echipamentul necesar este de munte de sezon.

A fost omologat turistic și traseul Localitatea Repedea – Poiana cu narcise Tomnatec Sehlean – Paltinu, care poate fi parcurs în șase – șapte ore, gradul de dificultate și echipamentul fiind echivalent cu traseele enumerate anterior.
Un traseu cu grad de dificultate similar și echipament de munte de sezon, cu o durată medie de patru – cinci ore, este Localitatea Repedea – Chicera – Lacul Vinderel. Tot patru – cinci ore necesită și parcurgerea traseului Localitatea Repedea – Pietriceaua – Lacul Vinderel, accesibil tot timpul anului, iar echipamentul folosit trebuie să fie potrivit pentru munte.

Un traseu mai lung, care poate fi parcurs în aproximativ 10 – 12 ore, în tot timpul anului, este Localitatea Valea Vișeului – canton silvic Repedea, cu mențiunea că, pe timp de iarnă, impune un grad de dificultate mai ridicat. A fost omologat turistic și traseul Cabana Coșnea – Valea Paulic – Stânișoara – Vf. Mihailecu – Lacul Vinderel, pentru parcurgerea căruia au fost estimate cinci – șase ore. Cei care doresc pot să opteze pentru traseul Stația CFF Bardău - Pietrosu Bardăului – Cabana Coșnea, traseul necesitând 10 – 12 ore pentru parcurgerea integrală.
Un traseu mult mai scurt este cel care pleacă de la Complex Făina la Borcutul Mihoaia și care poate fi parcurs în 45 de minute tot timpul anului, având un grad scăzut de dificultate primăvara, vara și toamna și un grad mediu de dificultate iarna. Cu toate acestea, se recomandă folosirea echipamentului de munte potrivit sezonului ales pentru drumeție. Un traseu care poate fi parcurs în 30 de minute în tot timpul anului, având un grad mic de dificultate este de la Refugiul montan Șuligu la Borcutul Șuligu. Cei care aleg traseul Pasul Prislop – Vf. Cearcănul 1874 m – Borșa, pot să meargă în orice anotimp, cu mențiunea că durata medie de parcurs este patru ore, iar în sezonul de iarnă dificultatea este mărită, fiind necesar echipamentul de munte în orice perioadă. Un traseu care nu necesită echipament special, cu un grad mediu de dificultate indiferent de anotimp și cu o durată de șase ore este Borșa Centru (Spitalul Borșa) – Releu – Cusă­turi – Bobeica – Lacul Măgura, Mănăs­tirea Vinișoru – Gura Vini­șo­rului. Un alt traseu scurt, de numai 40 de minute, este Valea Vaserului – stația Paltin – punct belvedere Valea Vaserului, având un grad mediu de dificultate doar iarna, iar în restul anului un grad mic de dificultate. Cu toate acestea, se impune folosirea echipamentului de sezon.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a transmis felicitări tuturor celor implicați în omologarea acestor trasee turistice, respectiv secretarului de stat în Minis­terul Turismului, Bogdan Tomoiagă, dar și administrațiilor locale care au depus documentații corecte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.