• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Octombrie , 2023

Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, adresat Domnului Academician Marius Porumb, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață

 

Academicianul Marius Porumb,cercetător prestigios al istoriei artei sacre din Transilvania și Maramureș și mare iubitor al valorilor creștine românești.

 

Născut la 9 octombrie 1943 în Basarabia mult încercată și înstrăinată de trupul țării și al Neamului românesc, ca și Transilvania, pământ sacru al românilor, Academicianul Marius Porumb a ajuns în Maramureș adus de Dumnezeu, unde a urmat, între 1957-1961, Colegiul Național „Gheorghe Șincaiˮ, continuându-și studiile în capitala Ardealului, Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, între 1961-1966, studii desăvârșite prin obținerea, în 1973, a titlului de doctor în istorie, specialitatea Istoria Artei Icoanei românești din Transilvania, secolul XV-XVIII, sub îndrumarea renumitului Profesor Academician Virgil Vătășeanu.

 

Și pentru că a îndrăgit mult Maramureșul, care i-a cucerit inima, a devenit maramureșean prin căsătoria, în 1974, cu artista plastică Zoe Vida, fiica celui mai mare sculptor pe care l-a dat Maramureșul, Vida Gheza, și ea având înclinații artistice și pregătire de specialitate în Arta Țesăturilor.

 

Bibliografia academicianului Marius Porumb este una impresionantă: membru titular al Academiei Române din 2009, a desfășurat o activitate științifică de largă cuprindere națională și internațională, concretizată în cele peste 150 de articole și studii, mai multe volume de specialitate, editor și corealizator a 14 volume, care îl îndreptățesc la prestigioasa poziție de „unul dintre cei mai de seamă cercetători, dacă nu unicul, al artei sacre bisericești din Transilvania și Maramureșˮ, prin cercetările domniei sale făcând lumină și aducând istoria trecută în memoria prezentă în ce privește tezaurul inestimabil pe care îl alcătuiesc bisericile de lemn cu picturile și frescele lor și cele voievodale de la Vad și Feleac.

 

Apropiat al altui mare și unic maestru al istoriei civilizației, artei și culturii românești, vicepreședintele Academiei române, Răzvan Teodorescu, cu care a pus bazele monumentalei lucrări, în două volume, intitulate „Arta din România, din istorie în contemporaneitateˮ, care însumează 1.200 pagini și 100 de imagini de înaltă ținută grafică, editate de Academia Română.

 

Printre numeroasele lucrări (peste 40 la număr) de specialitate pe care le-a alcătuit academicianul Marius Porumb aș menționa câteva, care au legătură cu Clujul și Maramureșul: „Bisericile din Feleac și Vadˮ, Editura Meridiane 1968, „Monumente istorice și de Artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujuluiˮ, Editura Arhiepiscopiei 1982, „Dicționar de pictură veche românească din Transilvaniaˮ, secolele XIII-XVIII, „Istoria românilorˮ volumul 1 și 2, Editura Enciclopedică 2003, „Biserici de lemn din Maramureșˮ, Editura Academiei Române 2005. De asemenea, de remarcat mulțimea articolelor și studiilor de specialitate (peste 150 la număr), precum şi calitatea de editor, coeditor și recenzor la foarte multe volume.

 

O activitate publicistică de excepție, care l-a îndreptățit din plin să fie declarat membru titular al Academiei Române, profesor universitar la București și Cluj, coordonator științific de doctorate, director al Institutului de Arheologie și Artă, Cluj.

 

Personalitatea academică și pregătirea de specialitate i-a deschis academicianului Marius Porumb uși spre lumea europeană și nu numai, fiind invitat la mai multe universități să susțină conferințe și să facă parte din înalte structuri în domenii cum sunt Președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și membru în ICOMOS (Consiliul Internațional pentru protecția monumentelor istorice al UNESCO).

 

În plan bisericesc, ca un creștin fidel Bisericii Ortodoxe, a fost mereu preocupat de conservarea și promovarea patrimoniului sacru al acesteia. Astfel, în anul 2011, cu binecuvântarea și autoritatea ierarhică a Mitropolitului Bartolomeu, a organizat Muzeul de icoane și carte veche al Arhiepiscopiei Clujului, fapt pentru care, dar și, mai ales, pentru întreaga activitate pusă în slujba istoriei artei bisericești în calitate de membru al Adunării Eparhiale al Arhiepiscopiei Clujului, în anul 2003 i s-a conferit cea mai înaltă distincție bisericească în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, „Crucea Transilvanăˮ!

 

Revenind în spațiul Maramureşului, locul pe care îl are la inimă și îi spune „acasăˮ, trebuie să spun câteva lucruri de suflet.

 

Ne-am întâlnit cu diferite ocazii culturale, mai ales la comemorările maestrului Vida Gheza, pe care l-a cinstit, respectat și iubit enorm și a cărui memorie a avut grijă, împreună cu minunata lui soție Zoe, pe care i-a dăruit-o Dumnezeu și familia nobilă Vida, în care s-a născut, să organizeze lucrurile memoriale ale sculptorului Vida Gheza într-o perfectă ordine și așezare la locul de cinste pe care îl au în Baia Mare și Maramureș. Au urmărit îndeaproape și organizat noul muzeu Memorial Vida Gheza, în 2013, când, la împlinirea unui secol de la nașterea marelui artist, familia, împreună cu Primăria Baia Mare și Uniunea Artiștilor Plastici au inaugurat „Memorialul muzeu Vida Ghezaˮ! Slujba de pomenire a acestui nemuritor artist al Maramureșului și al României a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Academicianul Marius Porumb având o relație apropiată, prețuindu-l și venerându-l pe iubitul nostru părinte și ierarh cu viață sfântă încă de când era la Cluj.

 

Prețuirea a fost reciprocă și întâlnirile de mare încărcătură culturală și creștină.

 

În 2016, familia Vida, în parteneriat cu Primăria municipiului Baia Mare a amenajat, în Parcul Central al orașului, o clădire în care au fost relocați toți cactușii lui Vida, cunoscut fiind faptul că era un mare iubitor de natură, ceea ce se poate vedea și din opera lui, iar în fața clădirii a fost amplasat, dezvelit și sfințit bustul lui Vida, operă a sculptorului Ioan Marchiș, de doi ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

 

Am participat în mai multe rânduri la evenimentele organizate de familia Vida, în parteneriat cu autoritățile locale băimărene, și, de câteva ori, la evenimentele organizate de Astra Carei, unde străjuiește măreț, identitar și nemuritor grupul statuar consacrat oștenilor români care au eliberat ultima brazdă de pământ românesc în 25 octombrie 1948, opera sculptorului Vida Gheza, realizată în 1964.

 

Întâlnirea noastră și apropierea dintre noi s-a intensificat datorită acelorași sentimente pe care le nutrim față de țară, Biserică și Neam, de altfel Academicianul Răzvan Teodorescu îl numește pe Academicianul Marius Porumb, într-o caracterizare de înaltă autoritate și simțire: „cercetător patriotˮ.

 

Aceleași sentimente față de țară, neam, istorie și eroi ne-au adus într-o lucrare care era pe cât de urgentă, pe atât de necesară: restaurarea grupului statuar de la Moisei, intitulat „Martirii de la Moiseiˮ, operă a aceluiași mare artist Vida, care s-a întâmplat în mod minunat. Eu mi-am luat îndatorirea de a mijloci pe lângă autoritățile județene, respectiv, pe lângă prefectul de atunci, domnul Anton Rohian, un groșean neaoș iubitor de valori naționale și maramureșene, iar demersul a avut finalitate fericită, pentru că, la 1 octombrie 2018, când sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici ardeleni: Nicolae Oprea Miclăuș, Sofronie de la Cioara și Visarion Serai, ne-am întâlnit toți la Moisei, monumentul fiind restaurat, înnobilat și pus în valoare și prestigiul care îl merită, iar după Sfânta Liturghie a mers în procesiune, am sfințit și inaugurat monumentul, am săvârșit parastas pentru cei 31 de martiri de la Moisei şi pentru Maestrul Sculptor și am dat slavă lui Dumnezeu că ne-a ajutat să restaurăm această minune și să așezăm în lumină Monumentul Martirilor de la Moisei.

 

Ultimul eveniment important pe care l-am trăit a fost cel al pomenirii, în Catedrala Episcopală, a nemuritorului Vida Gheza, la 110 ani de la nașterea lui, și dezvelirea plăcii comemorative amplasate pe casa Vida Gheza din Baia Mare.

 

Pentru tot ce au realizat cu sufletul și inima în Baia Mare, dar și pentru faptul că iubesc orașul și frumusețea lui, celor doi soți, Academicianul Marius Porumb și artista plastică Zoe Vida Porumb, li s-a conferit titlul de „Cetățean de Onoareˮ al municipiului Baia Mare de către Primarul Cătălin Cherecheș, un iubitor al personalităților culturale ale orașului nostru și cel care promovează și protejează arta și cultura băimăreană.

 

Din partea Sfintei noastre Episcopii, în mod solemn și cu înaltă apreciere și prețuire, am conferit Academicianului Marius Porumb cea mai înaltă distincție eparhială, „Crucea Voievodală Maramureşeanăˮ, în anul 2016, pentru tot ce a realizat, susținut și promovat în legătură cu bisericile din Maramureș, icoanele și cărțile vechi și, în general, arta sacră și cultura tradițională creștină.

 

Nu pot să închei cuvântul meu scris cu bucurie, cu sufletul, inima și dragostea frățească fără să îmi exprim admirația pentru modul clar, autoritar și adevărat în care ne învață despre maestrul și românul Vida Gheza, explicând cu răbdare ce este cu numele aparent cu elemente maghiare al sculptorului român.

 

Și încă o amintire care arată credința în Dumnezeu și respectul pentru sărbătorile sfinte ale maramureșenilor în casa și familia Vida Gheza. Când, în 1974, tânărul și proaspătul doctor în istoria artei Marius Porumb a întâlnit-o pe cea care a devenit aleasa inimii și soție pe vecie, Zoe Vida, maestrul i-a cerut tânărului viitor ginere să-și cheme părinții ca să se cunoască și să stabilească câteva lucruri.

 

Ne aflam în plin comunism, iar maestrul Vida Gheza era una din personalitățile marcante ale administrației din România, deci se presupunea că ar putea fi ateu precum regimul.

 

După ce familiile s-au întâlnit și s-au prezentat, pentru că era în perioada de după Sfintele Paști, Vida Gheza i-a surprins în mod neașteptat spunându-le apăsat și convingător: „Hristos a Înviatˮ!

 

În acel moment, temerile s-au risipit și emoțiile odată cu ele și cele două familii au înțeles că trebuie să hotărască și să pregătească viitorul învățaților, frumoșilor și credincioșilor lor copii, crescuți în frica de Dumnezeu, respect față de oameni și responsabilitatea simțului măsurii în toate.

 

Așa a început povestea de dragoste a soților Porumb, continuând în chip minunat și astăzi sub binecuvântarea lui Dumnezeu, a Bisericii și prietenia, iubirea și prețuirea tuturor celor care i-au întâlnit, cunoscut și au devenit familia lor extinsă.

 

La ceas și popas aniversar, din Maramureșul drag și orașul inimii dumneavoastră, Baia Mare, vă spun în mod personal, precum și în numele clerului și credincioșilor din Baia Mare, Maramureș și Sătmar „Să trăiți că trebuițiˮ, cum se zice în popor.

 

Să fiți binecuvântat de Dumnezeu cu încă ani mulți, cu sănătate în iubirea lui Dumnezeu și a celei care vă este alături, binecuvântata soție pe care v-a dorit-o Dumnezeu, Zoe, și să aveți inspirație în creație, putere în cercetare și roade bogate în lucrarea unică pe care ați închinat-o și o dăruiți artei sacre, bisericilor străvechi, icoanelor sfinte și cazaniilor românești și să vă ocrotească, însoțească, asiste și binecuvânteze Dumnezeu din Cerul Său, acolo de unde vă veghează maestrul Vida Gheza și părinții dragi pe care i-ați avut.

 

La mulți și binecuvântați ani, domnule Academician Marius Porumb, fiu şi prieten al Bisericii și al Neamului nostru Românesc!

 

Baia Mare,9 octombrie 2023† IUSTIN Episcopul Maramureşului şi Sătmarului

 Academia Română are programată pentru 17 octombrie 2023 o ,,Sesiune Aniversară  Academician Marius Porumb – 80ˮ .

 

În Aula Academiei Române vor fi prezenți, de la ora 11.00, președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, cei patru vicepreședinți, precum și alți academicieni, oameni de artă și cultură, prieteni, apropiați ai academicianului Marius Porumb, invitați. Nu va lipsi nici Î.P.S.S. Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și  Sălajului. La ceas aniversar, academicianul Marius Porumb își va lansa lucrarea ,,Pictura românească din Transilvania sec. XIII-XVIIIˮ tipărită la Editura Academiei Române & Editura MEGA.

 

Noi, GAZETA de Maramureș, suntem alături de prietenul nostru, academicianul Marius Porumb, și îi urăm: Multă Sănătate și La Mulți Ani!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.