• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Octombrie , 2023

Mesajul Preasfințitului Părinte Episcop Iustin la aniversarea a 25 de ani de activitate a Filialei Baia Mare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad

Prestigioasa Universitate „Vasile Goldiș” Arad s-a născut din nevoia de a promova valorile românești autentice care aduc istoria trecută în memoria prezentă, pentru ca noile generații să cunoască, să prețuiască, să se inspire și să crească la umbra uriașilor istoriei, culturii, literaturii, a personalităților de geniu pe care Dumnezeul Părinților noștri le-a dăruit Țării, Neamului și Bisericii.

 

Universitatea de Vest – Arad şi-a luat în mod inspirat și luminat ca protector pe Vasile Goldiş, o personalitate de cultură, anvergură și cuprindere națională.

 

Marele nostru istoric, savantul Nicolae Iorga, ne-a lăsat un îndemn-testament atunci când a zis: „Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții”.

 

Cine nu cunoaște istoria zbuciumată, mult pătimitoare, dar și măreață și biruitoare a Transilvaniei? Poate doar cei care nu mai pun astăzi accent pe cunoașterea trecutului, axându-se doar pe prezent și viitor. Asta poate să fie o fatalitate, căci un alt mare filozof și scriitor american de origine spaniolă, George Santayana, reprezentant de seamă al realismului, spunea în secolul XX: „cei care nu învață din istorie sunt condamnați să o repete”.

 

Oare la aceste fraze să fi cugetat întemeietorii Universității „Vasile Goldiș” Arad când au înființat instituția prestigioasă de învățământ? Cred că da! Și tocmai de aceea au ales un corifeu al luptei pentru emancipare, pentru drepturile și libertățile românilor din Transilvania, luptă pentru care s-a pregătit atât în școlile românești, dar și în universitățile de la Budapesta și Viena.

 

Provenind dintr-o familie în care succesiunea preoțească era atât din partea paternă, cât și din partea maternă, a învățat în familie „iubirea de Dumnezeu, Țară și Neam”, și pregătirea armonioasă pentru o viață închinată idealului unirii tuturor românilor.

 

El, marele bărbat al națiunii, a rostit discursul solemn în fața Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, văzându-și visul de unire a românilor, pentru care a luptat toată viața, împlinit!

 

Numele ales de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad a devenit renume, astăzi având în componență mai multe facultăți prestigioase, cadre didactice de înaltă pregătire și aproximativ 5.000 de studenți în toate facultățile și filialele pe care le-au înființat în țară.

 

În urmă cu 25 de ani lua ființă Filiala Baia Mare aparținând de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, care a avut o activitate intensă, frumoasă și axată pe nevoile societății de azi. Dascălii din trecut au pus umărul la temelia acestei instituții superioare de învățământ, la care s-a adăugat tânăra generație, lucrând într-o simfonie perfectă pentru binele, progresul și prestigiul instituției.

 

Relațiile Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Filiala Baia Mare, cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului au fost de la început dintre cele mai bune, deoarece personalitatea unică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian îi copleșea pe toți intelectualii cu înțelepciunea, bunătatea, echilibrul, normalitatea şi firescul vieții.

 

Drept urmare, în 12 martie 2010, la propunerea Filialei Baia Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad a hotărât conferirea titlului academic „Doctor Honoris Causa” Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, de față fiind rectorul Universității, domnul Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, care i-a înmânat prestigiosul titlu în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a întreg corpului didactic, în aplauzele unei săli arhipline de oameni de cultură, cler și popor creștin.

 

Pentru tot ce s-a realizat în domeniul pregătirii viitorilor purtători ai responsabilității de a duce mai departe România creștină, liberă, demnă și binecuvântată, felicităm pe toți „dascălii de cuget și simțire românească” inspirați de mentorul și protectorul universității lor, marele român Vasile Goldiș, și le mulțumim pentru aportul adus la progresul material, științific și spiritual al neamului românesc!

 

Rugăm pe Dumnezeu să ocrotească întreaga universitate, toate cadrele didactice, pe toți profesorii de la Filiala Baia Mare și pe toți ostenitorii care contribuie la bunul mers al acestei instituții de învățământ superior, în frunte cu conducătorul ei, domnul director Lect. Univ. Dr. Liviu Tăut, un om de aleasă ținută morală şi creștină, cu care am avut bucuria să facem un pelerinaj în Țara Sfântă (astăzi însângerată și mult tulburată de război), împreună cu un grup de pelerini din Eparhie, în anul 2008, și să vă dăruiască spor și ajutor sfânt în toată lucrarea educațională de pregătire la standardele care se cer astăzi viitorilor slujitori ai României noastre unice, bogate și binecuvântate de Dumnezeu, împreună cu tot poporul Său nobil și frumos la suflet și curat la credință.

 

La mulți ani cu împliniri și binecuvântări cerești!

Baia Mare,

26 octombrie 2023,

Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

† IUSTIN

 

Episcopul Maramureșului și Sătmarului

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.