• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

Mesaje pentru noi, de la voi!

Ce poţi scrie când aniversezi 10 ani de existenţă? Multe şi frumoase, mesaje şi urări, calde şi curate…Aşa am început să gândim când am făcut sumarul acestui număr aniversar. Două pagini în care să punem mesajele pe care le-am primit. Evident, ar fi fost o misiune imposibilă! La câte mesaje au venit spre noi, am fi avut nevoie de tot ziarul şi poa’ şi câteva suplimente. Mesaje scrise, rostite, pe telefon sau pe e-mail, lungi şi scurte, oficiale sau scrise din inimă. Toate, dar absolut toate, au fost frumoase, bune de pus în ziar, în ramă, pe rană. Dar…paginile patru şi cinci trebuie să cuprindă, conform sumarului, mesaje şi gânduri la 10 ani de GAZETA de Maramureş, minunatul nostru săptămânal.

 

A fost un chin să alegem ce punem în ziar. Dacă ar fi fost mesajele înghesuite, pe principiul cantitatea contează, am fi scos două pagini despre care esteţii oraşului ar fi spus că aşa nu se face. La capitolul calitatea este bună, nu am putut face nimic, deoarece toate mesajele sunt de calitate. Indiferent că vin din partea unor instituţii sau a unor persoane, mesajele poartă acea picătură de frumos, bun, prietenos. Am ales câteva dintre mesaje, am ales oameni importanţi ai Maramureşului, ai Băii Mari, deoarece este normal să fie aşa.

Editorialiştii minunatului nostru săptămânal vor scrie în numărul viitor, ca un fel de ţigară de după… Le mulţumim tuturor pentru gândurile frumoase, pentru mesaje, pentru urări.

 
Vă iubim!
 
 

Aş fi putut să fac un joc de cuvinte. Să scriu acum, la aniversarea de 10 ani, că Gazeta de Maramureş este un săptămânal de nota 10. Dar o să trec peste cuvinte, alegând să vă spun de ce nu putem da o notă, fie ea şi maximală, acestei tipărituri cu un loc special în inimile băimărenilor şi maramureşenilor.

 

Gazeta de Maramureş a văzut pentru prima dată lumina tiparului din dorinţa de a aduce în acest oraş, în acest judeţ, un săptămânal serios, obiectiv. Care să ofere, pe lângă informaţii publice vitale, reportaje inedite, care să păstreze vii tradiţiile noastre şi anchete jurnalistice în formă pură, fără influenţe din zona politică sau administrativă. Din această dorinţă de a fi ochiul vigilent al cetăţeanului de rând, căruia i se serveşte adesea pe tavă o realitate asezonată după cum dictează interesul politico-administrativ, o mână de oameni au păşit pe un drum care, acum, la 10 ani de la prima apariţie, mai are mulţi kilometri de oferit „temerarilor”. Tinerii ziarişti de acum 10 ani au înaintat în vârstă, menţinând însă ţelul de atunci: de a face presă în cel mai serios mod cu putinţă. Odată cu Gazeta de Maramureş s-au format şi minţile care au conceput cu mult suflet şi sârguinţă fiecare ediţie, dar şi personajele principale ale materialelor apărute în cei 10 ani. Am avut onoarea adesea să mă regăsesc în paginile acestui săptămânal, a cărei lecturare a devenit un tabiet pentru toţi cititorii fideli.

Dacă ar trebui să dau o notă celor 10 ani de activitate ai Gazetei de Maramureş, cu siguranţă aceasta ar fi calificativul, de „cel mai bun”. Dar asta ar însemna să tragem linie, să punem punct, să aplaudăm şi să mergem mai departe. Însă Gazeta de Maramureş are doar 10 ani de existenţă şi mulţi alţi zeci în faţă! În loc să îi notăm pentru tot ce ne-au oferit în aceşti ani, cu pasiune şi hotărâre, cu corectitudine şi transparenţă, trebuie astăzi să ne ridicăm pălăria în faţa lor. Să le mulţumim că există în peisajul mediatic maramureşean şi să le dorim să ne revedem cu bine la aniversarea a 100 de ani!

Cătălin CHERECHEŞ
 

Săptămânalul regional “Gazeta de Maramureş” a devenit un brand în ceea ce înseamnă publicaţie de presă, dar şi un model pentru ceea ce reprezintă activitatea jurnalistică pusă în slujba cetăţenilor. 10 ani înseamnă, pe scara timpului, vârsta în care să ajungi şi să înţelegi lumea. Pentru redacţia şi angajaţii săptămânalului reprezintă, desigur, orizontul cunoaşterii, pe care îl are publicaţia în rândul comunităţii şi al societăţii. “Gazeta de Maramureş” este săptămânalul pe care îl citesc de fiecare dată cu plăcere şi în care găsesc informaţii utile din toate domeniile de activitate. LA MULTI ANI, “Gazeta de Maramureş”! Felicitări pentru ceea ce aţi realizat până în prezent! Viaţă îndelungată pe piaţa presei regionale, cu multe împliniri profesionale şi personale, de care să vă bucuraţi alături de familie, de cei dragi şi apropiaţi. Vă asigur că rămân acelaşi fidel cititor.

Prefect, Sorin Rednic

 

Salutăm echipa redacţională a „Gazetei de Maramureş”, care, în ciuda climatului economic dificil, găseşte resursele şi entuziasmul necesar pentru a continua un demers început în urmă cu un deceniu.

Cu această ocazie, am deosebita plăcere de a vă adresa, în numele întregului personal al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti“, şi în numele meu personal, un cald salut de felicitare şi urarea de a vă duce mai departe, cu succes, misiunea nobilă pe care v-aţi asumat-o, de informare şi educare a maramureşenilor, de apărare a democraţiei şi libertăţii de exprimare.

La aniversarea a 10 ani de activitate, vă rog să primiţi tradiţionala noastră urare de LA MULŢI ANI !

COL. ION POP, Inspector-Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti”

 

Expresia „a patra putere în stat” expune simplist complicata lume a mass media şi relatează masiv despre influenţa asupra puterii politice. De la politici publice la diplomaţie, de la război până la protecţie socială, cuvântul scris sprijină sau destructurează suportul cultural al politicului.

Mass media nu este doar influentă politic ci, mai important, influentă cultural, alimentând sau subminând ideologii şi credinţe fundamentale ale omului. Mass media poate face mult bine dar şi mult rău şi, ca şi politicul, atunci când nu are o axiologie ca şi schelet motivaţional, permite răului să se justifice.

Manipularea obscenă şi subcultura reprezintă pericolul cel mai înspăimântător şi feroce la adresa identităţii noastre de români.

Aflaţi permanent sub asaltul destructurant şi atomizant al unei culturi ce duce la pierderea identităţii umane şi sociale, mass media trebuie să îşi regăsească rolul de drapel al unei lupte de rezistenţă. Vremurile sunt grele şi pâcla acestora poluează conştiinţele noastre, făcându-le să distingă din ce în ce mai greu esenţe, adevăr.

Am scris aceste rânduri ca şi reflecţie la un moment aniversar, 10 de ani existenţă pe piaţă a unei reviste cu puternică vocaţie culturală, Gazeta de Maramureş.

Şi când am fost întrebat dacă doresc să scriu, m-am gândit serios la ce aş putea oferi.

Doar să omagiez este uşor pentru că această revistă are merite incontestabile. Însă m-am gândit şi la un avertisment legat de prima afirmaţie. Puterea fără legitimitate este tiranică. Presa fără valori este, la fel, o putere tiranică şi se exclude de la rolul de echilibru pe care ar trebui să aibă. Două roluri capitale îi atribui în vremurile noastre şi cele ce vor urma: primul, cel de salvarea a identităţii şi de recuperare a ei iar cel de-al doilea, de recuperare a puterii pierdute în faţa politicului.

Un influent profesor american aprecia că presa scrisă va deveni istorie în sensul că internetul va prelua în viitor tot spaţiul mediatic. Presa scrisă va deveni filantropie. Sper ca totuşi să fie ca şi cărţile bune, deşi lipsite de coperţi, să scrie Adevărul.

Le doresc în martirajul lor cultural, multă tărie şi le mulţumim jurnaliştilor de la Gazeta de efortul lor de a propune cultură!

Florin Tătaru, deputat PSD

 

Urez Gazetei numai bine, la mai mare! Mă uit aşa pe eşichierul presei scrise şi mă întreb câteodată „cum de rezistaţi?”. Explicaţiile le găsesc deschizând Gazeta şi citind. Sunteţi cei mai buni!

Gheorghe Şimon, consilier judeţean

 
 

Un deceniu împreună, deja e o obişnuinţă

 

Zilele acestea, săptămânalul Gazeta de Maramureş împlineşte zece ani de existenţă continuă în viaţa cititorilor săi. De la primul număr şi până în prezent, pentru zeci de mii de maramureşeni, Gazeta a devenit, de-a lungul timpului, o obişnuinţă. Vreme de un deceniu, a intrat săptămânal în casele oamenilor dornici şi iubitori de ”altceva”, deosebit de ceea ce le oferea presa cotidiană. Şi uite că a reuşit! Aici vorbim de o performanţă reală, având în vedere că, pe plan local, regional sau naţional, zeci de publicaţii au fost nevoite să tragă obloanele, să-şi înceteze apariţia. Aici vorbim despre OAMENI de calitate, care scriu, fac programe, se ocupă de distribuţie, atrag fonduri, muncesc împreună pentru bunul mers al afacerii. Dacă nu era aşa, cu siguranţă astăzi nu vorbeam despre această frumoasă aniversare. Nu ascund faptul că sunt un prieten fidel al revistei, că sunt apropiat de cei care o fac, indiferent de compartimentul în care activează. Sunt mândru că am astfel de prieteni, pentru că sunt cu adevărat minunaţi! De zece ani au ştiut cum să facă un ziar de calitate, să nu dezamăgească, să fie mereu pe primul loc în preferinţele cititorilor. Respectul pentru adevăr a coordonat întreaga activitate a colectivului redacţional. Sunt convins că pe drumul acesta va merge mai departe.

E o deosebită plăcere pentru mine să mă alătur celor care urează ”La mulţi an!” Gazetei de Maramureş.

Senator, Sorin Bota

 

„Într-o societate care până acum s-a confruntat cu numeroase crize: economică, socială şi, mai ales, morală, cred că datoria de onoare a oricărui cetăţean onest şi responsabil este întoarcerea la valorile reale, istorice şi adevărate ale acestui Neam. GAZETA de Maramureş şi-a asumat, prin articolele, proiectele şi, mai ales prin oamenii săi, acest drum. În aceşti 10 ani în care aţi încercat să promovaţi valoarea şi să combateţi nonvaloarea prin puterea cuvântului, aţi demonstrat că GAZETA este o publicaţie emblematică pentru Maramureş şi că se aseamănă cu esenţa sufletului şi minţii maramureşenilor autentici, a căror interese le-a apărat în acest deceniu: demnitatea, munca, seriozitatea, omenia. „La mulţi ani”.

Cornelia Negruţ, candidat Colegiul 6 Sighet – Camera Deputaţilor

 

Gazeta de Maramureş sau rezistenţa prin eleganţă

 

Într-un peisaj media în care ritmul derulării evenimentelor este mai alert decât ne-am fi putut imagina vreodată, în care ştirea se oferă cititorului în timp ce se petrece, în care „timpul real” este cel care dictează deschiderea jurnalului de ştiri, săptămânalelor le rămâne o singură alternativă: să fie foarte bune pentru a putea rezista pe piaţă, într-o bătălie dificilă şi uneori nedreaptă. Ce înseamnă să fii foarte bun? Înseamnă să vii mereu cu altceva, să fii cu un pas înaintea concurenţei, să te detaşezi prin eleganţă şi profesionalism, să faci materiale nobile de sinteză şi analiză, să nu faci rabat de la calitate. În limbaj jurnalistic s-ar spune: să scrii materiale „de citit”, materiale care nu se

perimează, care se reţin, care provoacă emoţie, admiraţie şi – uneori – indignare.

Acum zece ani, Gazeta de Maramureş şi-a conturat o reţetă de succes de la care nu abdică. Faptul că a ajuns la un deceniu de activitate este un semn că în media încă se mai poate rezista prin eleganţă.

La mulţi ani, Gazeta de Maramureş!

 

Zamfir CiceuPreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş

 
Mesaj de pe Vaser
 

Ca un vis al tinereţii au trecut cei 10 ani de când se năştea în Lumea Mass-Mediei Maramureşene o revistă-ziar - săptămânal - Gazeta de Maramureş. Cei care au gândit-o, cu certitudine că şi-ar fi dorit să fie - altcumva, altceva, ,,cum nu s-a mai văzut”, să fie, cu alte cuvinte, aşa cum fiecare dintre cei ce sunt părinţi şi-ar dori să le fie propriul lor copil.

Oare Gazeta de Maramureş a reuşit să-şi atingă ţinta propusă de către cei ce i-au dat zile?... mai ales că ea vedea lumina tiparului într-o Lume bântuită de interese mai mult sau mai puţin obscure, într-o Lume a Scrisului la Comandă şi a unei Deontologii profesionale uitată printr-un sertar prăfuit doar pentru a face faţă unui capitalism mai sălbăticit decât cel al căutătorilor de aur din Arkansas, dirijaţi însă de această dată de GPS-uri şi telefoane prin satelit.

Răspunsul la această întrebare, pentru mine, unul care a avut bucuria şi privilegiul de a cunoaşte o parte a echipei de ziarişti a acestei publicaţii, este uşor de dat. Da. De două ori Da. O dată, pentru că au avut curajul de a renaşte din propria lor cenuşă, asemenea păsării Phoenix, învăţând din propriile greşeli, şi mai ales că nu s-au împovărat cu complexul păcatului săvârşit, mergând mai departe cu o demnitate şi o perseverenţă caracteristice profesioniştilor adevăraţi, şi a doua oară, Da, pentru că au realizat, cum puţine publicaţii în România de azi o fac, şi anume, că vor putea exista, cu sacrificiile de rigoare, numai dacă se pun CU ADEVĂRAT în ,,slujba comunităţii” în modul cel mai sincer şi mai dăruit cu putinţă şi anume cum?... simplu - Luând atitudine - …şi aici vreau să mă explic!

Afirm cu toată responsabilitatea că nu există guvern în această lume care în actul decizional pe care-l ia să nu-şi ascundă un anume interes pe care-l îmbracă cu o diplomaţie de-a dreptul uneori cinică... iar ,,noi, poporul” nu ştim... şi, neştiind... tăcem. Ori în statele elevate cu popoare cultivate şi instruite, cu o adevărată democraţie ,,de sus şi până jos”, politica acelor guverne sau parlamente, dacă este greşită, ea este imediat sancţionată de către societatea civilă. Cine a generat această stare de elevare şi instruire a acestor popoare?... Şi de ce nouă ne este ruşine să recunoaştem că nu suntem atât de elevaţi şi atât de instruiţi precum alţii?... eu înţelegând prin elevare şi instruire actul de A LUA atitudine colectivă sau personală atunci când ţi se vinde ţara, când ţi se vând copiii, atunci când ţi se vinde aurul străbunilor şi nu mai laşi nepoţilor decât datorii din care nici nepoţii nepoţilor lor n-o să mai iasă, atunci când ţi se vinde până şi pământul din Bărăgan şi-l cară cu TIR-urile în ţări străine sau atunci când femeia de serviciu ajunge directorul propriei instituţii. Asta am înţeles şi înţeleg rolul cu adevărat al ELITELOR din societatea civilă a unei naţiuni, a unui popor.

Din categoria Elitelor, din punctul meu de vedere, pe lângă personalităţile mari ale unei naţiuni fac parte şi Instituţiile, indiferent de natura lor ori de forma lor de proprietate. Daca ele îl apără pe cel fără de putere şi năpăstuit, dacă ele îl apără pe cetăţeanul obişnuit şi cinstit, atunci acea instituţie devine ea însăşi o ELITĂ ....şi, din acest punct de vedere, Gazeta de Maramureş, pe lângă eleganţa şi ştaiful de care a dat dovadă până acum, ea, pentru mine, este o ELITĂ a presei româneşti în cel mai frumos înţeles al cuvântului.

Cu acest prilej, vă transmit felicitările mele şi vă doresc din toată inima La mulţi ani!

Dr. ing. Vasile Coman

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.