• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 1 Noiembrie , 2014

Maramureşenii se lasă greu urniţi la vot. O demonstrează statisticile şi realitatea. După 25 de ani de promisiuni şi dezamăgiri, unii maramureşeni sunt convinşi că lucrurile s-ar schimba doar dacă ar pune ştampila pe Obama. Deznădăjduiţi, scârbiţi, resemnaţi, absenteismul nu este o soluţie. Mergeţi la vot! Mai încercăm o dată!

 
 

Maramureşenii sunt chemaţi pentru a şaptea oară la urne după 1990 pentru a-şi alege preşedintele. Şi, cu fiecare rundă de alegeri, răspund tot mai puţini la chemarea politicienilor. Astăzi au ajuns să voteze doar vreo jumătate dintre maramureşenii care se prezentau la vot în 1990 şi, statistic, ne-am obişnuit cu postura de codaşi în privinţa prezenţei la urne.

Cum s-a ajuns aici? E un cerc vicios, recunosc deopotrivă şi politicienii şi alegătorii. Mulţi nu se prezintă la urne din cauza nemulţumirii, iar rezultatul alegerilor le sporeşte nemulţumirea.

Unii nu mai au nimic, nici de câştigat, nici de pierdut. După ani de promisiuni şi dezamăgiri, speranţa a ajuns să pâlpâie timid sau să se stingă. Deşi, speranţele lor nu erau prea ambiţioase.

 

Culmea, în anul Domnului 2014, unii maramureşeni îşi doresc doar un minim de civilizaţie: curent electric. Zeci de familii din zona Poienile de sub Munte continuă să trăiască la lumina lumânării sau a lămpii cu petrol, iar copiii învaţă în şcoli fără curent electric, „cocoţate” la 1000 de metri altitudine. Alţii, pentru a învăţa carte, se înghesuie în microbuze şcolare, câte doi pe un loc şi se trezesc la 4-5 dimineaţa – cazul Repedea prezentat pe larg de GAZETA de Maramureş. Lor, nici primarul, nici altcineva nu mai are ce să le promită. Iar aleşii locali nu mai îndrăznesc nici ei să creadă în promisiuni.

În schimb, alţii au văzut că se poate. E drept, ajutorul nu vine de la guvern, preşedinte sau vreun ministru, ci de la… americani.

Datorită „fabricii de avioane” din localitate, dumbrăvicenii nu par foarte interesaţi de cine va câştiga la alegeri, pentru că la nivel local lucrurile merg foarte bine datorită colaborării dintre UAC Europe şi primărie, şcoală, biserică etc. „Americanii” creează locuri de muncă, îi sprijină în toate domeniile de activitate şi, pentru lucruri simple care altcândva păreau de nerezolvat, acum nu trebuie decât să le ceară ajutorul celor de la fabrică. Aşa că, nu e de mirare că cei mai mulţi spun, mai în glumă, mai în serios, spun că l-ar vota la preşedinţie pe ... Obama.

Oricum, prezenţa la urne înseamnă responsabilitate. Iar bătrânii ştiu cel mai bine. Deşi dezamăgiţi, cei mulţi sunt hotărâţi „să mai încercăm odată. Apoi ce-a fi, om vedea. Dar datoria trebe să ne-o facem”, concluzionează o bătrână.

 

Candidaţi cu acelasi nume

 

Cazurile în care doi sau chiar trei candidaţi la primărie au avut acelaşi nume- Săpânţa sau Borşa, au fost discutate la nivel naţional. Aşa că, faptul că Maramureşul are localităţi întregi în care alegătorii „împart” două-trei nume, nu mai miră pe nimeni. De exemplu, oraşul Borşa, are populaţie de aproape 30.000 de locuitori, dintre care cam jumătate poartă numele de Timiş. În Săpânţa, Turda este un nume predominant, aşa că, în urmă cu 6 ani, la alegerile locale au existat doi contracandidaţi cu acelaşi nume: Turda Ioan. Iar lista poate continua, dar soluţia e aceeaşi în toate cazurile: porecla. 

 

Prezenţă de peste 100%

 

Contrar trendului descendent al prezenţei la vot, există şi secţii din Maramureş care au înregistrat potrivit IPP o prezenţă de peste 100% la vot. Este cazul unei secţii din Sighetu Marmaţiei, o doză de secţii din Târgu Lăpuş, una din Şomcuta Mare, Ariniş, Satulung, Săcălăşeni şi Boiu Mare, care deţine şi recordul cu 137%.

 

Istoria hazlie a alegerilor prezidenţiale din 2009

 

În localitatea Ieud, secţia 336: O alegătoare a returnat ştampila fără partea de cauciuc cu menţiunea VOTAT. Membrii BESV au reţinut persoana în cauză şi au chemat poliţia, fiind demarată o anchetă.

 

Sighet, secţia 101: Numărul ştampilelor de vot (5) nu corespundea cu numărul de cabine de vot existente în secţie.

 

Localitate Şomcuta, secţia 150: Un cetăţean de etnie romă a venit la secţia de votare cu un autoturism pe care erau lipite două tipuri de buletine de vot.

 

Un alegător a primit doar buletinul de vot pentru preşedinte, fără să primească şi buletinele pentru referendum, deoarece un membru al BESV a spus că ajunge doar un buletin pentru toate trei voturile.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.