• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Martie , 2015

Memoriul groazei

Am primit la redacţie un memoriu, un caz cutremurător al unei familii cu probleme grave de sănătate şi cu final nefericit. Un caz ce te cutremură şi te face să te întrebi de ce se întâmplă astfel de lucruri, de ce oamenii nu au posibilitatea de a avea ajutor din partea celor care sunt puşi să rezolve problemele oamenilor. Un caz cu o persoană cu handicap sever şi cu o întâmplare la DGASPC, direcţia adulţi.

 

Este vorba de familia Coman din Rogoz, o familie de maramureşeni cu multe probleme de sănătate, sociale, financiare, de parcă toate nenorocirile lumii s-au adunat asupra acestei familii. Bărbatul familiei, Coman, s-a îmbolnăvit de demenţă, boala Alzheimer. Soţia acestuia a fost la Spitalul de Psihiatrie şi a făcut demersurile necesare. Aici lucrurile au mers fără probleme şi femeia a primit toate documentele pentru a se prezenta la Comisia ce face încadrarea în gradul de handicap.

De aici au pornit problemele familiei Coman. Se ştie că la această comisie se stă la rând şi trebuie răbdare. În cazul Coman, răbdarea familiei nu a fost dublată de răbdarea bolnavului. În cazurile de demenţă lucrurile sunt scăpate de multe ori de sub control. Altfel spus, este dificil pentru aparţinători să gestioneze o situaţie dificilă.

Potrivit memoriului, femeia a fost de trei ori la Comisie cu bărbatul bolnav, greu transportabil, deoarece i s-au cerut mai multe acte, documente. Femeia susţine că a cerut să vină o comisia acasă, din motivele de mai sus, dar fost refuzată. Până la urmă s-ar fi terminat cu actele, cu verificările şi s-a dat o rezoluţie, respectiv gradul de handicap 1 cu însoţitor. În astfel de cazuri, actele sunt trimise acasă, în plic, după care familia trebuie să facă formalităţile necesare pentru ca bolnavul să poată beneficia de drepturile conferite de lege.

 

Din păcate, până la venirea actelor, bărbatul a decedat, iar femeia este nemulţumită de acest parcurs al actelor ce ar fi rezolvat o situaţie familiară dificilă. Femeia acuză tacit un fel de dezinteres din partea şefului acestei comisii. Memoriul a fost depus la CJ Maramureş, iar de acolo a ajuns la noi. Am fi mers pe firul poveştii, deşi finalul a fost spus, dar ultimele fraze din memoriu ne-au determinat să publicăm această poveste.

„Acest om a fost unchiul copilaşului Coman Nicolaie, ars de viu la Lăpuşul Românesc, tot din cauza acestor persoane care nu îşi fac serviciul cum trebuie. Atât aş dori, dacă se poate, să se citească această reclamaţie în ziar, să se ştie! Să ştie lumea cum sunt trataţi bolnavii”, afirmă soţia Coman în memoriul primit.

Destin crunt pentru familia Coman!

 

„Acest om a fost unchiul copilaşului Coman Nicolaie, ars de viu la Lăpuşul Românesc, tot din cauza acestor persoane care nu îşi fac serviciul cum trebuie. Atât aş dori, dacă se poate, să se citească această reclamaţie în ziar, să se ştie! Să ştie lumea cum sunt trataţi bolnavii”

- afirmă soţia Coman în memoriul primit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.