• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iulie , 2015

Memoria martirilor de la Moisei, furată şi batjocorită!

Ne vindem istoria la fier vechi, la propriu! După ce primarul din Moisei, Toader Şteţcu, a făcut eforturi colosale să reabiliteze monumentul eroilor de la Moisei, cetăţenii iresponsabili îşi bat joc de memoria martirilor! Placa de bronz privind semnificaţia monumentului a fost furată pentru a doua oară. 

 
 

În loc să ne cinstim eroii, îi batjocorim şi ne vindem istoria la fier vechi. La propriu! Tocmai în acest an, când s-au împlinit 70 de ani de la sfârşitul celui de-a doilea război mondial, iar numele comunei Moisei şi a monumentului ridicat în memoria celor 29 de români masacraţi de trupele maghiare pe data de 14 octombrie 1944 ar trebui rostit cu recunoştinţă de toţi, Maramureşul a devenit celebru la nivel naţional printr-un incident ruşinos: monumentul a fost vandalizat, iar placa de bronz privind semnificaţia monumentului a dispărut.

 

Prof. Nicolae Balint, care a vizitat recent Moiseiul, i-a trimis prefectului Anton Rohian o scrisoare deschisă în care îşi arată revolta faţă de această situaţie:

„Mă adresez dumneavoastră în calitate de cetăţean român, profesor şi cercetător al fenomenului istoric, în baza drepturilor pe care mi le conferă Constituţia României, acelaşi document care, potrivit articolului 123, coroborat cu prevederile Legii nr. 340/2004, stabileşte calitatea şi atribuţiile dumneavoastră ca reprezentant al Guvernului în teritoriu. Prin prezenta, ţin să vă sesizez faptul că pe data de 4 iulie a.c., aflându-mă în concediu în Maramureş, curiozitatea, dar şi respectul faţă de înaintaşi, mi-a purtat paşii şi în localitatea Moisei, o localitate greu încercată în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu respectiva ocazie, am constatat că monumentul ridicat în memoria celor 29 de români masacraţi de trupele maghiare pe data de 14 octombrie 1944 este parţial vandalizat. Îmi este greu să cred că sunt singura şi prima persoană care am observat acest fapt reprobabil şi îmi este greu să cred că IPJ Maramureş nu a fost sesizat până în prezent pentru a demara o anchetă şi a stabili vinovaţii.

În susţinerea celor afirmate de mine anterior, vă trimit (anexez) un grupaj de 4 fotografii cu monumentul respectiv, cu menţiunea că placa ce arată semnificaţia respectivului monument – foto 3 – a dispărut cu totul (a se vedea foto 2, aşa cum arată acum). Îmi exprim speranţa că, în baza atribuţiilor pe care le aveţi, veţi lua cuvenitele măsuri care se impun în acest caz, atât pentru reamplasarea plăcuţei respective, cât şi pentru stabilirea şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de acest act de vandalism”.

 

Primarul comunei Moisei, Toader Şteţcu, a sesizat şi el incidentul, mai demult şi a informat poliţia, autorităţile judeţene, pe toată lumea. Degeaba însă. N-a făcut nimeni nimic în acest sens. Iar înlocuirea plăcii cade tot în sarcina primăriei, singura de altfel care s-a preocupat până acum de soarta monumentului, făcând eforturi colosale pentru reabilitarea lui recentă. Numai placa furată acum a costat circa 30.000 de lei.

Mai grav e că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru: „Este pentru a doua oară când este furată placa de pe Monumentul de la Moisei. Când s-a descoperit incidentul, am anunţat Poliţia şi am făcut adresă la Baia Mare către autorităţile judeţene. Monumentul nu a fost vandalizat, nu există alte pagube, dar este suficient că a dispărut placa. Pentru că este a doua oară când ne confruntăm cu această problemă, am decis să facem o placă din marmură pe care vom scrie exact acelaşi conţinut. Cea de până acum era din bronz, şi de aceea a fost tentantă pentru hoţi. Au fost anunţate toate centrele de colectare de fier vechi din toată ţara, dar nu sperăm să o mai recuperăm vreodată, pentru că nici prima dată nu s-a descoperit. Pentru realizarea acestei plăci de bronz de la Monument s-au cheltuit în jur de 300 milioane lei vechi, deci paguba este considerabilă.

A existat un suspect, dar nu s-a confirmat. Culmea este că s-a furat deşi avem iluminat public în acea zonă, dar din cauza crizei de buget, am fost nevoiţi să întrerupem iluminatul de la o anumită oră a nopţii, aşa că hoţii au prins momentul şi au acţionat. Nu putem funcţiona cu iluminatul public la parametri normali, pentru că am primit 30 de milioane pe tot anul 2015, de râsul lumii!”.

 
 

Monumentul de la Moisei, amplasat pe o colină la marginea localităţii, a fost ridicat de Vida Gheza, în cinstea martirilor care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial. La Moisei, în ziua de 14 octombrie 1944, armata horthystă a săvârşit un masacru. Treizeci şi unu de localnici au fost îngrămădiţi în două case şi omorâţi. La final, armata a incendiat şi satul. Monumentul a fost realizat, în 1966, din lemn, iar apoi, la începutul anilor `70, cele 12 coloane au fost înlocuite cu unele din piatră. Monumentul era într-o stare avansată de degradare, aşa încât primăria a demarat un amplu proces de reabilitate.

La momentul respectiv, primarul Toader Şteţcu a declarat că: „Este pentru prima dată în 30 de ani când acest monument a fost reabilitat. Am fost întrebat de multe ori de ce în comună nu sunt indicatoare spre monument, dar îmi era ruşine să le spun de ce. Monument arăta jalnic. Din lipsă de fonduri până acum nu a fost posibilă această lucrare. A costat 700.000 de lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului Local şi 10.000 de lei pe care i-am primit de la Direcţia de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş”.

 
 

Ne-am fi aşteptat ca prefectul Anton Rohian să aibă o reacţie în acest caz, dar apoi ne-am dat seama că avem aşteptări prea mari. Ca să nu amintim de ruşinosul caz al Drapelului naţional de pe Gutin, prăbuşit şi lăsat să zacă în nepăsare, vom spune doar că e jenant ce se întâmplă. Tocmai simbolurile naţionale şi monumentele demnităţii ar trebui să-l intereseze pe prefect.

Comentariile celorlalți

justitiar pe 27.07.2015 la 22:41
In Moisei nu sunt unguri dar sunt tatari.Fam Hojda este un inversunat al primarului si ar face orice pentru a denigra actiunile dl Stetco.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.