• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Ianuarie , 2015

Melinda Stucz, campioana naţională de schi fond

Reporter: Cum şi când te-ai apucat de schi?

Melinda Stucz: Totul a început când eram în clasa a III-a, acum 7 ani. Atunci au venit antrenori la noi la şcoală şi s-a făcut o selecţie. Eu eram la Şcoala nr. 2 la Baia Sprie. Eu am crescut la Baia Sprie, dar de ceva vreme ne-am mutat la Dumbrăviţa. Interesant a fost că selecţia pentru schi s-a făcut pe timpul verii, aşa că, până a nins, am făcut numai alergare. Practic, până a nins am învăţat teoria şi la sala de sport, şi abia apoi am început să schiez. Primul contact cu zăpada a fost ok, cu multe căzături, dar ok. Mi-a plăcut, aşa că am continuat şi am avut tot mai bune rezultate de la an la an. Am fost în cadrul Clubului CSS Baia Sprie timp de 7 ani. Acum m-am oprit pentru că am intrat la liceu şi ar fi foarte greu cu cantonamentele. Chiar dacă m-am retras din club, fac în continuare mişcare.

 

Reporter: Care a fost cel mai bun rezultat pe care l-ai obţinut?

Melinda Stucz: Locul I la Campionatul Naţional al cluburilor sportive şcolare la schi-fond, anul trecut. Concursul s-a ţinut în Bucin, în Gheorgheni, unde au participat 135 de sportivi de la cluburile din ţară. După concurs, antrenorul a vrut să mă bage în lotul olimpic, dar m-am retras „în culmea gloriei” (hohote) din motivul pe care l-am spus mai sus. În fiecare an am participat la concursuri naţionale. Dar aici am avut cel mai bun rezultat. Am fost la categoria 14 – 16 ani, dar numai eu am avut 14 ani, în rest au fost de 16 ani. Şi cu toate astea, am câştigat!

 

Reporter: Ce înseamnă schi-fond pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest sport?

Melinda Stucz: Spus pe înţelesul tuturor, înseamnă că alergi pe schiuri. Diferenţa între schiul obişnuit este că schiurile sunt mai subţiri şi sistemul de prindere este flexibil. Sunt mai multe probe. Dacă eşti pe cronometru, nu dai concursul cu toţi sportivii, ci se dă startul din 30 în 30 de secunde. Cel mai mult am făcut 15 km, dar nu mai ştiu în cât timp. Sau, o altă modalitate de concurs este să se dea startul la toţi concurenţii deodată şi câştigă care ajunge primul. Traseul este şi drept, dar şi cu urcări şi coborâri. Este o combinaţie între schi şi atletism, un sport care necesită multă rezistenţă şi multă forţă. Te ajuţi şi de braţe, dar ai nevoie de multe exerciţii. Pentru asta mergeam la antrenamente şi făceam multe exerciţii de forţă: flotări, abdomene, tracţiuni, exerciţii pentru picioare etc.

 

Reporter: Şi câte flotări poţi să faci ca să-i umileşti pe băieţi?

Melinda Stucz: Am făcut o singură dată o asemenea întrecere cu băieţii şi am câştigat. Am făcut 20 de flotări.

 

Reporter: Ce vrei să faci pe viitor?

Melinda Stucz: Acum sunt în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”. Iar pe viitor îmi doresc să ajung la Academia de Poliţie.

 

Reporter: Şi s-a aflat în Dumbrăviţa că s-a mutat o campioană în comună?

Melinda Stucz: Îmi place foarte mult Dumbrăviţa. Ne-am mutat din Baia Sprie în Dumbrăviţa pentru că mama şi-a dorit foarte mult să stăm la casă. Iar de anul trecut ne-am mutat aici. Da, unii dintre prietenii mei au aflat că sunt campioană, dar nu am făcut mare caz din asta. Mi-am făcut foarte repede mulţi prieteni şi pot să spun că îmi place totul aici, este linişte, oamenii sunt foarte prietenoşi.

 

Reporter: Fetele sunt mai sensibile la frig. Cât de greu ţi-a fost să te obişnuieşti cu sporturile de iarnă?

Melinda Stucz: Nu este foarte greu, dar trebuie să respiri corect când faci efort. Iar cu asta te obişnuieşti prin antrenamente. Eu am făcut antrenamente la Clubul din Baia Sprie cu băieţii pentru că eram singura fată, deci, practic, eu am făcut antrenament de băieţi pentru că nu putea fi adaptat special pentru mine. Vreau să vă spun că nu am răcit niciodată iarna, ci doar vara. Asta deşi costumele de antrenament sunt foarte subţiri. Dar nu am răcit niciodată la pârtie. Probabil din cauza efortului. Atâta doar că uneori îmi era frig la mâini, dar atât. Secretul să nu răcim este următorul: făceam antrenamente vreo 3 ore, după care antrenorul ne lăsa să ne jucăm o jumătate de oră şi abia apoi intram în cabană. Nu s-a întâmplat niciodată să intrăm la căldură exact după ce terminam antrenamentul.

 
 

„Până a nins am învăţat teoria şi la sala de sport, şi abia apoi am început să schiez. Primul contact cu zăpada a fost ok, cu multe căzături, dar ok. Mi-a plăcut, aşa că am continuat şi am avut tot mai bune rezultate de la an la an. Am fost în cadrul Clubului CSS Baia Sprie timp de 7 ani. Acum m-am oprit pentru că am intrat la liceu şi ar fi foarte greu cu cantonamentele. Chiar dacă m-am retras din club, fac în continuare mişcare”.

Melinda Stucz

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.