• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Octombrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Infecții cutanate în rândul copiilor care intră în colectivitate

Molluscum contagiosum este o infecţie destul de frecventă a pielii, benignă, deter­minată de un virus. Este o afecţiune conta­gioasă, motiv pentru care, în colectivităţi, există riscul răspândirii acestei afecţiuni şi la alţi copii. Apare rar înainte de an, vârsta cea mai frecventă fiind de 2-5 ani. Acest virus poate pătrunde în piele prin autoino­culare (adică dacă copilul scarpină leziunea şi apoi îşi face o mică leziune pe piele cu ajutorul unghiilor) sau prin contact direct cu o persoană cu acest tip de leziuni. Clinic, această boală se caracterizează prin pre­zenţa de leziuni asemănătoare unor perle mici, albe, mai dure la atingere, uneori cu o mică depresiune în centru. Copilaşii care au sistemul imunitar normal, pot să prezinte ameliorarea leziunilor după 6-8 săptă­mâni. În schimb, pacienţii care au diverse eczeme sau imunitatea mai scăzută, pot să persiste în medie 8 luni. Ca tratament, se pot încerca urmă­toarele metode: după baie, leziunile se pot „stoarce”, evidenţiind un con­ţinut cretos; se pot chiureta sau aplica diverse substanţe (hidroxid de potasiu), pentru a dizolva suprafaţa leziunii şi pentru a se putea exprima conţinutul viral. Înainte ca o leziune să dispară, aceasta se inflamează (este răspunsul imunologic al pielii la virus). Odată vindecată boala, nu rămân cicatrici.

Verucile vulgare, aşa cum am vorbit şi în numerele anterioare, sunt determinate de virusul Papilloma uman. Leziu­nile apar în deosebi la nivelul degetelor copiilor sau la nivelul tălpii, sub forma unor mici tumorete cu aspect de creastă de cocoş sau rugos. Fiind determinate de un virus, şi aceste leziuni sunt contagioase. Pot să dispară de la sine, în decursul a 2 ani, iar inainte ca acest lucru să aibă loc, se observă o uşoară înnegrire (puncte negre = vase de sânge care se închid). Tra­tamentul se efec­tuea­ză prin aplicare de acid salicilic la nivelul verucii (cu concentraţii între 11 şi 50%), cocktail de acizi, crioterapie, laser terapie pentru închiderea vaselor de sânge care alimentează veruca.

Impetigo este o infecţie bacteriană (determinată de Streptococ sau Stafilococ), destul de des întâlnită odată cu intrarea copilului în colectivitate (2-6 ani). Leziunile sunt foarte contagioase, copilul putând să îşi di­semineze leziunile prin scărpi­nare sau prin contact direct cu alţi copii.
Ceea ce este caracteristic pentru această boală este crusta care se formează pe suprafaţa leziunilor, aceasta având aspect meliceric (culoarea mierii), le­ziunile fiind cel mai frecvent localizate la nivelul feţei sau membrelor.
Tratamentul recomandat este cel cu antibiotic local (acid fusidic) şi dezinfectante aplicate pe leziuni. În cazurile severe sau  diseminate, este recomandat tratamentul sistemic cu antibiotic. De asemenea, o igienă bună a mâinilor este imperios necesară, pentru a întrerupe transmiterea bolii. Copilul trebuie retras din colectivitate până când leziunile remit sau crusta dispare.

Tinea capitis (ciuperca scalpului) întâl­nită din ce în ce mai rar (este o boală a ţărilor sărace), această formă de ciu­percă se caracterizează prin eritem (în­roşirea pielii capului), inflamaţie, pustule şi cruste, asociate cu pierderea părului pe zone ale scalpului. Trata­men­tul se face după examinarea mi­co­logică a firului de păr, cu griseofulvină sau terbinafină.

Scabia reprezintă o infestaţie transmisă prin contact direct cu o persoană in­fectată, sau prin contact indirect (contactul cu aşternuturile sau lucrurile unei persoane infestate). Cele mai frecvente zone cu leziuni sunt mâinile (mai ales între degete), antebraţe, plicile corpului  (cot, subsioară, fese, glezne), unde pot fi prezente mici papule, care determină mâncărime severă, accentuată noaptea (la căldura aşternutului). Diagnosti­carea duce la izolarea pacientului (boala fiind foarte contagioasă), verificarea tuturor membrilor familiei, dezinfecţia casei şi a hainelor/lenjeriei, prin fierbere, şi tratamentul celor afectaţi prin aplicare de creme cu benzoate de benzil, unguente cu sulf (2-10%) aplicate 3 seri consecutive, de la gât în jos. Se efectuează duş înainte de reaplicarea cremei.
Pediculoza reprezintă infestaţia cu păduchi. Se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată sau cu obiectele personale ale acesteia (mai ales căciuli). Copiii infestaţi prezintă mân­cărimi şi iritarea scalpului, iar la exami­narea atentă a părului, se observă mici insecte de culoare gri deschis şi ouăle acestora, ataşate la baza firului de păr. Copilul trebuie retras din colectivitate, până la tratarea completă a infestaţiei.

Scarlatina debutează prin febră şi durere de gât (faringită streptococică), urmate de durere de cap, ameţeală, vărsături, dureri abdominale. Cavitatea bucală este în întregime roşie, iar limba este aco­perită de un deposit alb-gălbui, prin care se văd papilele roşii (cu aspect de căp­şună). O erupţie cutanată apare iniţial la nivelul gâtului, apoi se extinde pe tot corpul în 48 de ore, mai puţin la nivelul palmelor şi tălpilor. Odată cu scăderea febrei, pielea devine uscată şi se descua­mează, timp de 4-8 săptămâni. Deoarece această boală este extrem de conta­gioasă, copilul va fi exclus din colectivitate, până la însănătoşire. Tra­tamentul antibiotic este obligatoriu.

Varicela debutează cu o febră uşoară, însoţită de o erupţie pruriginoasă, care se dezvoltă în leziuni formate din ve­zicule. Aceste leziuni apar în valuri, astfel încât la nivelul corpului vor fi prezente leziuni în diverse stadii evolutive. Această boală virală se ia în urma contactului direct cu leziunile de varicelă sau prin emiterea în aerul expirat de către pacient de picături care conţin particule virale. Este reco­mandată izolarea copilului cel puţin 5 zile de la debutul erupţiei cutanate sau până leziunile se usucă. Femeile însăr­cinate în primul trimestru, care nu au avut varicelă şi nu au fost imunizate împotriva virusului varicelei, trebuie să evite contactul cu persoanele infectate.

 

 

Contact

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.