• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Noiembrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Complicaţii dermatologice în arta decorării corpului

Modificările permanente, precum piercingul sau tatuarea, sunt conside­rate forme vechi de îm­podobire a corpului, care au câștigat popularitate din ce în ce mai mare în ultimele decenii, devenind acceptate la nivelul tuturor claselor sociale. În zilele noastre, tatuajele cosmetice și machiajul permanent sunt o alter­nativă excelentă la machiajul con­vențional.  Industria artei decorării corpului este una dintre cele mai prolifice, în pofida crizei economice prin care am trecut. Ca orice procedură care implică realizarea de traumatisme (mai mari sau mai mici) la nivelul corpului, arta decorării corpului poate determina reacții adverse mai mult sau mai puțin grave. Luând în considerare faptul că un număr mare de persoane au ales să își facă un tatuaj, piercing sau machiaj permanent, se poate estima că milioane
de oameni sunt expuși la un risc de boală care poate avea un impact important asupra sănătății. În acest scop s-au încercat reglementări în ceea ce privește com­po­ziția produselor fo­losite, standar­di­zarea procedurilor și a recomandărilor, pentru a reduce cât de mult riscul de apariție a efectelor adverse.

Orice metodă de modificare a aspectului corpului poate duce la complicații, care depind de condițiile igienice în care se efectuează procedura, de pregătirea și abilitățile celui care efectuează intervenția, precum și de materialele folosite.
În cazul piercingului (inclusiv purta­rea de cercei), de-a lungul timpului au fost folosite diverse materiale, precum lemn, fildeș, oase, argint, aur, cupru sau fier.  Însă în ultimele decenii, mul­te bijuterii sunt placate cu nichel, pentru a putea fi mai accesibile ca preț. Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente complicații, putând fi ușor evitată prin folosirea de oțel inoxi­dabil (ștanțat cu numărul 316), titan sau material plastic inert (polytetrafluorenthylen - PTFE). Orice ins­trument folosit în vederea realizării tehnicii de artă corporală, precum și bijuteria folosită trebuie sterilizate înainte de a efectua procedura.

În ceea ce privește tatuarea, componentele pigmenților nu sunt reglementate oficial, astfel încât sunt puțin cunoscute originea, specificațiile toxicologice și chimice ale acestora. Cer­neala indiană, Pelican, sau chiar de im­primantă sunt foarte populare printre tatuatorii amatori, deși producătorii acestor tipuri de cerneală nu reco­mandă folosirea lor în acest scop. Me­talele grele, precum mercurul, cadmiumul si plumbul au fost scoase din componența pigmenților in 1976, fiind înlocuite cu molecule organice de tip azo (folosite cu precădere ca pigmenți în vopselele pentru mașini sau coloranți textili). Produșii de tatuare sunt un mixt de substanțe chimice, care absorb lumina vizibilă (colorantul) și ingrediente auxiliare. Colo­ran­tul este format din diverse săruri me­talice (oxizi, sulfiți, seleniți) sau mo­lecule organice cu diferite origini. Pigmenții sunt formați din particule microcristaline, care în funcție de mărime, vor determina culoarea produsului final, tatuajul fiind rezultatul pigmentului introdus în piele, după vindecare. Reacțiile toxice sau alergice la aditivi, la compoziția chimică a colorantului sau a impurităților apă­rute în urma procesului de producție a pigmentului sunt printre cele mai frec­vente. Alergia la pigment sau co­lo­rant se manifestă imediat sau după un timp (chiar și la 8 ani în cazul pigmentului roșu).  Modificările cutanate sunt de tip eczemă sau granulom. Tatuajele roșii, care conțin săruri de mercur, cinabru sau coloranți azo sunt cele care determină cel mai frecvent reacții alergice. De asemenea, tatuajele care conțin culoarea galbenă (sulfura de cad­miu) sunt fotosensibilizante, pu­tând duce la apariția de reacții alergice sau chiar bule în urma expunerii la soare. Trebuie luată în considerare și posibilitatea apariției unui posibil cancer, mai ales în cazul pigmenților care conțin amine aromatice (Solvent roșu 1, pigment roșu 7, pigment galben 87, pigment galben 16). Tatuajele temporare, cu henna, sunt folosite de mult timp, fără reacții alergice. În schimb, în zilele noastre, se observă tot mai multe alergii la produsele din henna din cauza folosirii unor noi mixturi (henna și agenți de colorare – PPD, albastru indigo), care determină henna negru sau henna albastru.

Un alt efect advers al artei decorării corpului îl reprezintă infecțiile. Aces­tea pot fi de la infecții cutanate superficiale bacteriene, la infecții sistemice cu diverși viruși, produse de o igienă și sterilizare deficitară. Infecțiile bacteriene sunt cel mai adesea determinate de Streptococcus pyogenes sau Staphylococcus aureus. Dacă nu sunt tratate la timp, se pot extinde, determinând erizipel, celulită, gangrenă sau endocardită. O reactivare a unei infecții virale (herpes simplex sau herpes zoster) este frecvent întâlnită în cazul tatuajelor. Infecțiile cu virus hepatitic C, B sau cu HIV nu trebuie subestimate, acestea ducând la o morbiditate crescută.

Deși machiajul permanent și tatuajul cosmetic sunt populare și de obicei bine tolerate, totuși există posibilitatea apariției efectelor adverse și în aceste cazuri. Coloranții folosiți sunt solubili în apă și tind să se estompeze de-a lungul timpului (între 6 luni și 3 ani). În timpul procedurii se simte puțină durere și poate avea loc o ușoară sângerare, iar apoi poate să apară un ușor edem, urmând să se dezvolte o crustă pe zona tatuată. Marea majoritate a reacțiilor adverse rezidă din faptul că nu există o reglementare uni­formă în întreaga lume în ceea ce pri­vește compoziția pigmenților. În cazul machiajului permanent, principalele motive de nemulțumire ale pacientelor sunt legate de aplicarea greșită a pigmentului, de migrarea pigmentului sau împrăștierea acestuia. Infecțiile bacteriene, transmiterea hepatitei sau HIV-ului sunt printre complicațiile acestei proceduri, în cazul nerespec­tării normelor de sterilizare și igiena.
Majoritatea persoanelor care se decid să își efectueze o formă de artă corporală nu se informează suficient asupra subiectului. Cel mai bun sfat pentru a evita complicațiile este să vă alegeți un profesionist, care să ofere condiții igienice optime, cu materiale sterile și o îngrijire antiseptică optimă după procedură. Reacțiile alergice apar mai frecvent la tatuajele de cu­loare roșie/galbenă, dar și neagră (nu putem prezice cine va face și cine nu va face alergia), dar se limitează strict la zona tatuajului. Pentru tratarea acestei alergii se pot folosi creme cortizonice sau chiar injecții cu triamcinolon acetonid, în cazul apariției gra­nuloamelor. Persoanele cu istoric de alergie la nichel ar trebui să evite di­versele forme de artă corporală. Infec­țiile bacteriene superficiale pot fi evitate prin igienă riguroasă, dezinfecție, creme antibiotice. Tatuajele nedorite sau tatuajele care prezintă reacții ad­verse pot fi îndepărtate prin fracțio­narea pigmentului cu ajutorul lase­relor, deși tegumentul tratat poate să prezinte, după îndepărtarea tatuajului, modificări de textură sau de culoare.
 

 

CONTACT

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.