• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Martie , 2015

Medicină privată în spitale publice. Un vis social-democrat!

Un proiect de lege intrat în dezbaterea deputaţilor a suscitat interesul unor grupuri de specialişti în sănătate, deşi ele sunt de mare importanţă pentru toţi cetăţenii. Proiectul de lege se referă la executarea de servicii medicale private în spitalele de stat. În cele câteva săptămâni trecute de la apariţia acestui proiect de lege au apărut voci care contestă, sunt voci care apreciază, dar toţi cei care cunosc sistemul se feresc să spună cetăţenilor ce îi aşteptă în următorii ani pe români în domeniul sănătăţii. Vor veni vremuri grele! 

 

Problema ridicată de acest proiect de lege este discutată de mulţi ani în sănătate de către specialişti, dar şi de către nespecialişti, mai ales de politicieni. Una peste alta, nu au inventat românii roata. În vest, unde sistemul sanitar este mult mai dezvoltat, s-a încercat această metodă, respectiv oferirea de servicii private medicale în spitalele de stat. O vreme a mers, dar acest sistem a ajuns să fie depăşit. La noi s-a ajuns acum să se discute din motive diverse.

În acest moment, este o propunere a ministerului Sănătăţii, dar el vine pe filiera politicului şi se doreşte a se răspunde cererilor medicilor, a cadrelor medicale pentru venituri mai consistente. Cum la buget nu sunt bani, s-a scos de la naftalină un proiect care, culmea, are o legislaţie în vigoare pentru a fi pus în practică.

Avem Legea 95, legea sănătăţii şi avem OUG 48/2010 prin care se aduc modificări ale unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării.

Sunt voci care afirmă că un astfel de proiect nu va ajunge să fie aplicat deoarece medicii nu sunt interesaţi de apariţia unei astfel de legi. Din motive diferite.

În momentul de faţă este bine cum este. Mulţi medici au cabinete private, majoritatea aflate în jurul unităţilor medicale de stat. Pacientul care vine la o consultaţie în privat plăteşte tariful întreg, iar medicul nu împarte cu nimeni câştigul.

Dacă deschide un cabinet privat în spitalul de stat atunci trebuie să plătească utilităţile şi împarte câştigul cu spitalul în proporţie de juma-juma. Pe de altă parte, la specialităţile ce necesită infrastructuri importante, nu există interes, de asemenea.

De exemplu, obstetrică-ginecologie. De ce ar veni în spital un medic ginecolog să aibă o sală de naşteri şi să răspundă de tot ce face, când poate consulta la cabinet, dar naşteri sau alte intervenţii le face la spital, cu aparatura spitalului… în situaţii dificile nu răspunde pentru cele întâmplate.

Cine e de vină? Spitalul, evident!

 

Nici în acest moment nu prea vin la unităţile medicale private, medicii buni cu jumătate de normă, e mai bine aşa cum este acum.

De fapt, acest proiect de lege vrea să ofere o nouă speranţă oamenilor. Să se creadă că statul are în vedere situaţia oamenilor şi starea lor de sănătate. Ceea ce este fals. Nimeni nu se gândeşte la situaţia oamenilor, la starea lor de sănătate. Nici spitalul, nici medicii, nici măcar oamenii. Cetăţenii s-au obişnuit să cumpere speranţe precum indulgenţele pe vremuri. De aceea se dau celebrele plicuri medicilor, chiar şi când nu ar fi nevoie.

În mediul privat, lucrurile stau altfel. Medicul are un salariu bun şi nu primeşte plicul. Oamenii nu trebuie să vină cu frică, să creadă că trebuie să plătească mai mult. Evident că plătesc mai mult, fiind tarife mai mari, dar măcar nu trebuie să se înjosească cu metoda şpăgii. La stat, lucrurile stau altfel, aici există acea idee că trebuie să dai ceva, altfel nu se uită la tine nici medicul, nici personalul medical. Ceea ce este la fel de fals. Sunt medici care oricum nu se uită la pacienţi. Dar cu toate plăţile făcute şi nişte servicii măcar acceptabile, rămâne situaţia spitalelor, mizeria, condiţiile precare, lipsa aparaturii de specialitate…

Un statut special îl au profesorii universitari, medici foarte buni, care consultă şi execută operaţii complicate pe sume foarte mari. Majoritatea au cabinete private şi îşi desfăşoară activitatea aşa cum doresc. Nimeni nu îi poate atinge.

Sunt voci care afirmă că situaţia sistemului medical românesc se datorează acestei ligi a profesorilor şi a medicilor foarte cunoscuţi. Aceştia vor o debandadă în sistem pentru a face jocurile aşa cum le convine lor. Posibil!

 

În ultimii ani s-au făcut investiţii incredibile, care nu îşi arată sensul. De exemplu, sistemul SMURD, un sistem paralel cu Ambulanţa. Primul are o finanţare consistentă, celălalt nu. Nu se ştie dacă, de când avem cele două sisteme, a scăzut numărul deceselor la accidente. Sunt ştiutori care spun că nu. Adică nu se justifică două sisteme paralele pe aceeaşi specialitate. Controversate sunt şi investiţiile în UPU-ri sau achiziţionarea de aparate care nu sunt necesare decât la un anumit nivel de performanţă.

Este vremea RMN-ului, a tomografului sau a aparaturii complexe pentru cardiologie şi alte specialităţi cu o mare incidenţă a afecţiunilor. Multe cumpărate fără a avea specialişti necesari, aşa că aparatura stă, dar banii s-au dus. 

 

Concluzia este că sănătatea costă mulţi bani, iar în România a trecut vremea în care era gratis. Nimic nu mai este gratis, totul se plăteşte. Din ce în ce mai mult!

Va fi un pachet minim de servicii de bază, care va fi acoperit de asigurarea pentru care românii cotizează, iar restul se va plăti sau se va acoperi cu asigurări private, caz în care trebuie să cotizezi cu mult mai mult.

Cine are bani se tratează, cine nu, Dumnezeu cu mila!

Deja sunt astfel de cazuri. Sănătatea este subfinanţată, de la buget se alocă sume tot mai mici, sume care nu pot acoperi cererile lunare de investigaţii sau servicii ale cetăţenilor. În momentul în care se termină fondurile, se trece la servicii medicale plătite. Dacă nu ai bani, eşti programat pentru asigurare, când îţi vine rândul, peste o lună, două, o jumătate de an…

 

 

LEGE cu privire la prestarea de servicii Şi acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice (fragment)

 

Art.1 - În spitalele publice se pot presta servicii medicale la cererea pacientului/reprezentantului său legal, în regim privat, în afara programului normal de lucru.

 

Art 2 - Prestarea serviciilor medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se realizează numai în afara orelor de program al personalului solicitat şi în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului(spitalizare continuă şi de zi, activitatea ambulatorului de specialitate) precum şi programul de urgenţă din timpul gărzii.

 

Art 3 - (1) În spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, în regim privat, pot fi angajate numai de către personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepţia cazurilor în care - la cererea şefului de secţie din spital, cu acordul directorului medical şi cu avizul favorabil al managerului - alţi medici din sistemul public sau privat sunt solicitaţi să îndeplinească actul medical, în condiţiile legii.

 

(2) În spitalele publice, medicii care potrivit programării asigură serviciul de gardă, în ziua respectivă, nu pot acorda servicii/acte medicale la cererea pacientului.

 

Art. 4 - În spitalele publice se pot efectua servicii/acte medicale acordate la cererea pacienţilor, în regim privat, numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat şi acreditat.

 

Art. 5 - În spitalele publice, prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, este facturată şi include suma următoarelor cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii şi echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigaţii şi analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilităţile, inclusiv cele aferente spălării inventarului moale, eliminarea şi neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică şi informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor etc. Modalitatea de tarifare este stabilită prin ordin al ministrului sănătăţii.

 

Art. 6 - Desfăşurarea de servicii/acte medicale la cererea pacienţilor, în regim privat, în spitalele publice, care fac obiectul prezentei legi, nu va afecta în nici un fel buna îndeplinire şi desfăşurare a serviciilor din spitalul public, conform atribuţiilor şi obligaţiilor prevăzute prin contractul cu casele de asigurări de sănătate.

 

Art. 7 - Personalul medical care are dreptul, în sensul prezentei legi, să desfăşoare activitate medicală constând din prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se pot organiza şi funcţiona după cum urmează:

a) medic specialist sau medic primar - persoană fizică independentă,

b) cabinet medical individual,

c) societate civilă medicală,

d) alte forme legale de organizare a activităţii medicale, care au în obiectul de activitate acordarea de servicii medicale.

 

 

Explicaţii parlamentare

 

Deputatul PSD, Florin Tătaru consideră că este un proiect interesant, necesar.

 

„Proiectul în discuţie este în continuarea preocupărilor guvernului Ponta pentru creşterea veniturilor medicilor. Avem pusă în practică iniţiativa referitoare la medicii rezidenţi ce primesc o bursă suplimentară de 650 RON pe lună.

Acest proiect are în vedere creşterea veniturilor medicilor angajaţi în spitalele de stat, pe de altă parte se vor obţine venituri suplimentare de către unităţile medicale. Se va folosi infrastructura spitalului în afara orelor de program şi doar de către medicii angajaţi ai spitalului”, a spus Florin Tătaru.

 

La rândul său, deputatul UDMR, Istvan Bonis, de profesie medic stomatolog  afirmă că sunt prevederi ale legilor în vigoare ce reglementează această situaţie.

„Nu ştiu de acest proiect. La noi, la Comisia de sănătate nu a intrat încă un astfel de proiect. Dar pot să vă spun că în legea 95, la secţiunea spitale este reglementată situaţia oferirii de servicii medicale private în spitalele publice. Poate sunt chestiuni secundare. Dar aşa, un proiect de lege, nu ştiu, ar fi două chestiuni paralele, ceea ce nu se poate”, a spus Bonis. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.