• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Noiembrie , 2018

MCV-ul durerii româneşti

Nicolae TEREMTUŞ

Vicepreşedintele CE a spus despre România că a făcut paşi în implementarea reco­ma­ndărilor din raportul MCV din 2017, dar că evoluţiile din ultimele luni pun sub semnul întrebării lucrurile bune făcute în ultimii zece ani.
„După cum ştiţi, în raportul pe care l-am publicat anterior, am aruncat o privire pe ultimii 10 ani şi pe progresele remarcabile care au fost îndeplinite, iar acum să vedem paşi făcuţi înapoi este foarte trist. Este cazul specific al reformelor Legilor Justiţiei, al presiunii pe sistemul judiciar în general şi al presiunilor asupra Di­recţiei Naţionale Anticorupţie, în parti­cular. De aceea facem opt recomandări adiţionale care trebuie urmate imediat. Acele măsuri sunt esenţiale pentru a pune pe drumul cel bun reformele din Justiţie şi pentru a duce la ridicarea MCV. Să vă dau câteva exemple. Cerem României să suspende imediat implementarea Legi­lor Justiţiei şi a ordo­nanţelor de urgenţă în cauză”, a spus Frans Timmermans.

Cele opt recomandări suplimentare pentru România:

1. Legile justiției
- Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordo­nanțelor de urgență ulterioare.
- Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

2. Numirile/revocările în cadrul siste­mului judiciar
- Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.
- Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul ur­măririi penale a infracțiunilor de co­rupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și impar­țiale în cazurile de corupție.
- Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.
- Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru le­gislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Codul penal și Codul de procedură penală
- Înghețarea intrării în vigoare a mo­dificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
- Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de pro­cedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.
Dincolo de luările de poziţie a liderilor de partide de la Bucureşti, în nordul ţării politicienii maramureşeni au avut păreri împărţite, după apartenenţa la putere sau opoziţie. De altfel, nimic surprinzător.

„Raportul MCV şi rezoluția Parla­mentului European nu sunt împotriva României, ci împotriva infractorilor care conduc acum țara. Nimeni nu le-a dat mandat când i-a ales să distrugă statul de drept și justiția, ci să cons­truiască autostrăzi, școli, spitale, să in­vestească eficient banii noștri și să asi­gure predictibilitate și stabilitate pentru mediul economic. De doi ani un infractor conduce din umbră guvernul și Parlamentul și ne atacă zilnic pe noi, cetățenii cinstiți.
USR a utilizat și va utiliza în continuare toate mijloacele democratice de care dispune pentru a opri asaltul infractorilor. Împreună cu colegii din opoziție am atacat la Curtea Constituțională toate modificările toxice pe care aceștia, de doi ani de când suntem în Parlament, le aduc neținând cont de nici un avertisment, părere, protest, semnale internaționale, asociații de magistrați. Modificările sunt exclusiv în beneficiul celor certați cu legea, ba scăpându-i de pedepse, ba dezincriminând infracțiuni, ba făcând zob elemente fundamentale care asigură funcționarea corectă a statului de drept”, se arată în poziţia condu­cerii USR Maramureş.

Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest consideră că raportul MCV nu reflectă realitatea și este defavorabil României din mai multe motive, dar în primul rând datorită faptului că nu au fost corect evaluate argumentele prezentate.

„Deși raportul MCV nu ne este favorabil, țara noastră va continua eforturile susținute pentru a depăși disensiunile menționate și va continua să coopereze în mod principial și deschis cu forurile UE, în vederea clarificării aspectelor invocate. Autoritățile române dau în con­tinuare dovadă de deschidere, im­plicare și cooperare, deși nu-și însușesc argumentele invocate în susținerea celor opt recomandări suplimentare, in­troduse ca pretexte ale afectării irever­sibilității progreselor în Justiție. În contextul men­ționat, se ridică întrebarea legitimă privind obiectivitatea mecanismului de evaluare MCV, buna credință și echi­distanța poziției Comisiei Euro­pene, care pune la îndoială progresele evidente și semnificative înregistrate de Româ­nia”, a spus Gabriel Zetea.

Liderul PNL Maramureş, Ionel Bog­dan, a avut o scurtă declaraţie.
„România mai are măsuri de luat pentru a reveni pe făgașul normalității și trebuie să ne mobilizăm pentru a realiza progrese și nu regrese, cum se întâmplă în ultimii doi ani”, a spus liderul libe­ral.


„După cum ştiţi, în raportul pe care l-am publicat anterior, am aruncat o privire pe ultimii 10 ani şi pe progresele remarcabile care au fost îndeplinite, iar acum să vedem paşi făcuţi înapoi este foarte trist”.

Frans Timmermans

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.