• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Februarie , 2019

MĂRŢIŞOR CU DOR - Târg de mărţişoare româneşti

 

Sunt 11 ani de când în Baia Mare a fost iniţiat proiectul „Mărţişor cu Dor - Târg de Mărţişoare Româneşti”. A trecut prin multe etape iar acum am considerat că merită un strai nou, pentru care îi mulţumim Alinei Bondrea. Este pentru noi un moment important în care credem că ar fi bine să vă reamintim şi să ne reamintim de unde şi de ce a luat naştere acest proiect.
Încă de pe-atunci, tradiţia Mărţişorului era ameninţată din cauza apariţiei pe piaţă a obiectelor făcute în fabricile din China şi alte ţări asiatice.
Noi credem că putem să primim de oriunde conserve de peşte, adidaşi şi orice alte produse care nu atentează la tradiţie. Credem că tocmai în tradiţie constă unicitatea şi frumuseţea fiecărei ţări şi de aceea trebuie apărată cu orice preţ. Acest eveniment a apărut din această dorinţă şi din dorinţa de-a încuraja artiştii şi creatorii români în această direcţie.
Din decembrie 2017, Mărţişorul a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO. Un motiv de bucurie pentru noi, dar şi unul care trebuie să ne responsabilizeze pentru că, după cum bine ştiţi, UNESCO este un organism internaţional care doar confirmă o valoare. Acest lucru înseamnă că aşa cum ei nu pot face nimic pentru bisericile şi clădirile noastre de pa­trimoniu care se prăbuşesc, tot aşa nu pot face nimic nici în cazul unei tradiţii de mii de ani pe care o lăsăm să dispară cumpărând mărţişorul la kilogram din supermarketuri şi alte locuri în care se vinde kitsch. A dărui un mărţişor înseamnă a transmite o poveste de aceea, vă întrebăm cum ar fi ca noi toţi să devenim conştienţi de importanţa acestui aspect şi să ne unim forţele pentru a proteja această valoroasă tradiţie?
 
Mulţumim partenerilor noştri pentru sprijin şi vă aşteptăm cu mult drag să întâmpinăm primăvara cum ştim mai frumos!

Organizator,
Asociaţia NOD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.