• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Februarie , 2024

Marcel Ciolacu, la Ferma Zootehnică Baia Mare, cel mai important producător și procesator de carne din Ardeal

Recent, a avut loc vizita premierului Marcel Ciolacu în Maramureș, Baia Mare. Liderul guvernului a venit în nordul țării pentru a vedea situația fermierilor și a agricultorilor din această parte de țară. Marcel Ciolacu a fost însoțit de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și de alți demnitari din guvern. De asemenea, el a fost însoțit de liderul PSD Maramureș, Gabriel Zetea. După întâlnirile protocolare, primul-ministru a fost invitat să viziteze cea mai mare fermă de producție de carne și de produse din carne din Ardeal și nu numai - Ferma Zootehnică. Premierul a fost invitat să vadă că în România se întâmplă și lucruri bune. Ferma Zootehnică, o afacere de familie condusă de familia Lazăr, a devenit un brand pentru Maramureș, pentru România.

 

La sediul Fermei Zootehnice s-au adunat ziariștii de la rețelele de televiziune naționale și cei din Baia Mare. De asemenea, au fost prezenți cei care asigură protecția premierului și cei care se ocupă de partea de mass media. După o perioadă relativ scurtă, a apărut și coloana de mașini în care se afla premierul și ceilalți invitați din București. Gabriel Zetea a făcut onorurile de gazdă și l-a prezentat pe Florin Lazăr, pe soția acestuia și pe cei din conducerea Fermei Zootehnice. După câteva discuții protocolare, s-a intrat în Fermă pentru a vedea punctele de producție. Vizita a dura câteva zeci de minute. La ieșirea din Fermă, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, însoțiți de Florin Lazăr, s-au oprit în fața presei pentru declarații și pentru a răspunde întrebărilor.   

 

„Cu toate că nu port pălărie, îmi scot pălăria în fața familiei Lazăr pentru ceea ce a realizat aici. Este produs românesc total 100%, muncă foarte multă și implicare. După 31 de ani, este o afacere de familie de succes în România. Eu m-am obligat cu cel mai mare ajutor pe care pot să-l dau ca prim-ministru - să nu-i încurc și să nu măresc taxele și cred că restul ține de noi, toți românii, să cumpărăm românește şi să căutăm produsele în primul și în primul rând din România. Mulțumesc mult domnului Lazăr pentru faptul că m-a învățat foarte multe astăzi și că am înțeles foarte multe. Să știți că, atunci când ajungi prim-ministru, nu înseamnă că le știi pe toate și nici nu trebuie să spui că le știi pe toate. De aceea şi pe drum, și cu domnul ministru al Agriculturii încercăm să aflăm cât mai multe, să știm exact cu ce se confruntă producătorii români. Normal, domnul Lazăr are și ferme, este un circuit, a închis un cerc, cum ar veni, al produselor cu un produs finit. Ceea ce mă bucură cel mai mult este faptul că procesează în România. Cu alte cuvinte, toată plus valoarea de la ferme se multiplică și rămâne în România. Nu avem altceva de făcut, produsele sunt de o calitate superioară, să cumpărăm românește. Chiar îl rog pe domnul Lazăr, sigur, să prezinte mai multe detalii tehnice și pe domnul ministru”, a spus prim-ministru Marcel Ciolacu.

 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a fost încântat de ce a văzut. „Este o societate integrată, de la vegetal, zootehnie, abatorizare, procesare. Bineînțeles și Ministerul Agriculturii, din bugetul pe care domnul prim-ministru ni l-a alocat pentru anul 2024, vorbim pentru prima oară, în ultimii 30 de ani, de 2% din PIB-ul României. Avem forme de sprijin și, săptămâna aceasta, au fost aprobate în Guvernul României ordonanțele privind sprijin atât în sectorul vegetal, 100 de euro pe hectar pentru culturile din anul 2022 din toamnă, 100 de euro pe zootehnie, vorbim de porc, 100 euro pe pasăre, 100 euro pe vaca de carne, practic, ceea ce și domnul Lazăr are în zootehnie. Și, bineînțeles, avem și alte forme de sprijin. În ce privește  procesarea, investim în cel mai ambițios program de valorificare și de procesare de materii prime în România. Este vorba de 590 de milioane de euro. S-au depus proiecte de un miliard de euro, sunt în evaluare și sper că, până la sfârșitul lunii martie, să semnăm aceste contracte. Luăm în calcul independența energetică atât în ferme, cât și în unitățile de procesare, cu sprijin integral 100%, pentru că ne dorim foarte mult să scădem costurile, atât în zootehnie, cât și în procesare și din acești bani care rămân prin formele de sprijin pe care noi le dăm, practic investitorii, așa cum este și domnul Lazăr, să poată să facă investiții în continuare și să procesăm cât mai multă materie primă în România”, a spus ministrul Agriculturii.

 

Marcel Ciolacu a preluat rolul de gazdă și l-a întrebat pe Florin Lazăr care este cheia succesului.

 

„Cheia succesului este multă muncă, economisirea tuturor valorilor și a banilor veniți în cei 30 de ani prin profit, prin lucruri adunate și, totodată, reinvestit tot, tot ce s-a putut investi. Mulțumim ministerelor, autorităților, Ministerului Agriculturii pentru sprijinul acordat, deși unii colegi de-ai noștri sunt nemulțumiți, dar, de-a lungul anilor, a fost destul de mult sprijin. Ne-au ajutat, ne-au ajutat enorm de mult pentru sporirea producției și pentru înlocuirea utilajelor, pentru importuri de utilaje, atunci când am chibzuit banul așa cum s-a cuvenit. Vreau să vă spun că din subvenții și din cele acordate de APIA și primele care au venit, ajutoarele pe hectar și ajutoarele pentru motorină, Ferma Zootehnică s-a tehnologizat cu 14 tractoare noi, plus utilajele aferente, plus două combine, fără să ia niciun împrumut de la nicio altă bancă sau leasing sau așa mai departe. Un mare ajutor pentru noi este ceea ce s-a promulgat acum, zilele astea, cei 2 lei pe motorină. Bineînțeles că o să se simtă pentru cei care suntem integrați, întrucât primim și la hectar de teren, primim și la puiul de carne, primim și la porc, primim și la vaca de lapte, subvenția pe litru de lapte. Deci, sunt foarte, foarte multe subvenții, nu sume mari, dar adunate dau cu mult plus”, a spus Florin Lazăr.

 

Interviu în fața sediului Fermei Zootehnice

 

După aceste declarații la cald, au început întrebările reporterilor veniți din București și ale celor din Baia Mare. Desigur, au fost întrebări legate de vizita la Ferma Zootehnică, dar și întrebări despre evenimentele politice și sociale ale momentului. Vă prezentăm acest scurt interviu.

 

 

Reporter: Domnule Florin Lazăr, pentru că livrați în toată țara, care este capacitatea zilnică de producție a produselor?

Florin Lazăr: Între 45 și 60 de tone, undeva o medie lunară de 600 de tone, iar cu carne proaspătă atingem și 1.000 de tone lunar.

 

Reporter: Aceste ajutoare pentru fermieri ce surse de finanțare au?

Marcel Ciolacu: Sunt atât de la bugetul de stat, cât şi din fondurile europene. Toate programele europene sunt aprobate în acest moment. De aceea mi-a fost ciudă că n-am știut demersul fermierilor, pentru că, împreună cu domnul ministru, foarte multe din cele revendicate erau deja bugetate şi urma să se pună în aplicare prin actele normative. Era ianuarie, de abia aprobasem bugetul. Dar, în acest moment, ne-am lămurit cu toții şi am învățat foarte multe cu toţii, fiindcă erau şi lucruri pe care le scăpasem, mai ales lucruri tehnice, nu lucruri de fond, lucruri de formă care obstrucționau într-un fel activitatea.

 

Reporter: În ce privește bursele pentru elevii liceelor private şi confesionale, s-a dat anul trecut o hotărâre de guvern prea târziu și nu s-a mai aplicat... Ei nu şi-au luat aceste burse de şase luni. Ce se va întâmpla anul acesta? Au dreptul la aceste burse.

Marcel Ciolacu: În momentul acesta sunt bugetate.

 

Reporter: Când vor primi banii?

Marcel Ciolacu: Ca toată lumea, ca toţi elevii. Ministerul Învățământului o să vă explice în detaliu, dar o să mă interesez exact, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe restanțe. O să vedem ce se întâmplă și cu ele.

 

Reporter: Revenind la hotărârea de guvern…

Marcel Ciolacu: La fel ca și cu transportul copiilor, unde în 14 județe nu s-a făcut licitația și atunci s-a găsit această formă cu sume forfetare. Între timp, transportatorii au stat de vorbă și cu MDRAP-ul, și cu Ministerul Învățământului, se va găsi foarte curând soluția și pentru restanțe.

 

Reporter: Domnule premier, de comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, această discuție va avea loc în coaliție, dvs. o agreați?

Marcel Ciolacu: Eu am spus și aseară. Una este discuția din interiorul fiecărui partid, alta e discuția în coaliție. Haideți să vedem ce își doresc românii în primul rând. Din punctul meu de vedere, pentru români nu este nicio prioritate, nicio comasare. Nu m-a oprit nimeni pe stradă nici astăzi - când am mers cu domnul Zetea în mai multe locații - să mă întrebe de comasare. Toată lumea întreabă de nivelul de trai.

 

Reporter: Deci, doar presa..

Marcel Ciolacu: Nu, e un interes politic.

 

Reporter: Reporter: Dar susţineţi comasarea? Credeţi că e o idee bună?

Marcel Ciolacu: Haideţi să aflăm de la români.

 

Reporter: Considerați că în discuția cu protestatarii, liberalii puteau să se implice mai mult?

Marcel Ciolacu: Nu, îmi văd de treaba mea de prim-ministru. Acel ministru propus de către Partidul Național Liberal, normal că am apelat. Ocup funcția de prim-ministru. Am avut cei doi colegi lângă mine: și pe domnul Barbu, și pe domnul Grindeanu, cu care am lucrat, după cum ați văzut, și sâmbătă, și duminică. Domnul Barbu s-a deplasat și în zona dvs. să se vadă cu fermierii, astfel încât să nu mai fie puși pe drumuri. Repet, au existat multe neînțelegeri, multe lucruri strânse în ani de zile, multe frustrări, dar nu au fost lucruri esențiale și de fond, legislație nepusă în aplicare, cum era cazul ASF-ului, acea suspendare a RCA-ului în perioada când camionul nu funcționa, foarte multe lucruri prevăzute în legislație, dar nepuse în aplicare. Acum s-au lămurit toate aceste lucruri.

 

Reporter: Și declarațiile lui Rareș Bogdan le puneți tot pe seama asta?

Marcel Ciolacu: Stați să depășim întâi europarlamentarele și vă promit, vă las numărul meu de telefon, mă sunați și vă răspund după europarlamentare. Dar terminăm cu astea.

 

Reporter: Ați cerut primarilor din partid ca, până la 15 februarie, să se hotărască cine candidează?

Marcel Ciolacu: Nu am cerut acest lucru. Eu știu ce primari candidează, toți primarii care sunt acum vor candida.

 

Reporter: Îi susțineți personal?

Marcel Ciolacu: Pe cine?

 

Reporter: Liderii din țară.

Marcel Ciolacu: Vedem. Haideți să vedem ce vor români.

 

Reporter: Legat de pensii, cele sub 2.000 lei...

Marcel Ciolacu: Nu, este în discuție. Am rugat-o și pe doamna ministru a Muncii, în perioada următoare, să facem... Era acea raportare cu coșul zilnic în funcție de venituri, să vedem impactul. Știți foarte bine.

 

Reporter: Și vă gândiți să reveniți…

Marcel Ciolacu: Nu, mă gândesc foarte bine să țin un echilibru macroeconomic în România. Mi-am asumat acest lucru ca prim-ministru. Dacă vrem să distrugem tot ce a construit domnul Lazăr, atunci hotărâm cu toții că nu mai plătim niciun impozit, facem, dăm numai subvenții și am terminat, dar nu mărim cumva impozitarea celor care au venituri excepționale. Asta înseamnă reformă fiscală cu adevărat. Când facem reforma fiscală, ea trebuie să fie dezbătută public cu patronatele, cu sindicatele și cu sistemul bugetar, cu toată lumea. Dacă venim în acest moment și luăm măsuri numai pentru sistemul bugetar, domnul Lazăr n-o să mă mai primească în curtea asta, fiindcă, la un moment dat, exagerăm, picăm dintr-o zonă în alta. Lăsați-mă, exact cum am făcut în șase luni anul trecut și am reușit să țin un echilibru macroeconomic, o să-l țin în continuare. Asta nu înseamnă că nu am nevoie de informație și nu voi cere la fiecare ministru să-mi detalieze variantele și, în momentul în care trebuie să punem în aplicare o soluție, să o luăm pe cea corectă. Dar trebuie să ne hotărâm odată ce dorim: dorim să avem un sistem de impozitare care nu mai există – impozitarea unică sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică, dar care este unică, fără excepție. Dacă ne hotărâm să avem un mediu concurențial corect pentru toată lumea, cu alte cuvinte, fără excepții fiscale, cum este în toată Europa, sau dorim să mergem mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate țările dezvoltate din lume. Trebuie să hotărâm împreună acest lucru. Acest lucru nu trebuie să-l hotărască niciun partid politic, niciun guvern anume. Acest lucru trebuie dezbătut frumos, transparent cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicate, cu toată lumea la masă, dacă vrem să aducem o normalitate promisă cândva de unii în România. Mulțumesc mult!

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.