• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Septembrie , 2017

Maramureșul se pregătește pentru Centenarul Marii Uniri

O primă întâlnire a membrilor comisiei Centenar a avut loc în data de 24 august. Ioan Doru Dăncuș, vicepre­ședinte al Consiliului Județean Mara­mureș a prezentat membrilor comisiei rolul acestui demers, a vorbit despre necesitatea stabilirii unui Regulament de Organizare și Funcționare a comisiei și a descris proiectele propuse în cadrul programului dedicat Centenarului. Membrii comisiei au stabilit ca pro­iectele propuse de județul Maramureș să fie transmise într-un singur portofoliu, în colaborare cu Instituția Prefectului.

Conform dezbaterilor din cadrul primei ședințe de lucru, muzeele și instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Maramureș vor organiza expoziții permanente și itinerante dedicate Marii Uniri și alte evenimente specifice.

De asemenea, se va semna un acord de parteneriat cu instituții precum unitățile de cult, instituții publice și Ins­pec­toratul Școlar Județean Mara­mureș, prin care în anumite perioade sau cu prilejul unor evenimente, să fie evocate personalitățile maramureșene ale Marii Uniri și simbolurile naționale, pe parcursul întregului an 2018.
Printre manifestările organizate cu tematica Marii Uniri, conducerea revistei Pro Unione dorește să organizeze con­ferințe și seminarii la care să fie invitați academicieni, istorici și oameni de cultură.

Prezent la această întâlnire, Ion Botoş, preşedintele Uniunii Interregionale a Românilor din Ucraina, a avut o iniția­tivă deosebită, ca românii din dreapta Tisei să fie angrenați în ma­nifestările organizate pentru marcarea acestui eveniment, astfel încât să se simtă uniți cu frații lor de dincoace de Tisa.
Consiliului Județean Maramureș va avea în vedere inițierea unui proiect de hotărâre prin care localitățile emble­matice ale Marii Uniri: Băsești, Șișești, Sighetu Marmației și Giulești să fie declarate VETRE ale Marii Uniri. Această inițiativă va fi propusă și Ministerului Culturii pentru a implementa acest proiect la nivel național. Toate propunerile venite din partea membrilor comisiei au fost preluate în portofoliul de proiecte care urmează să fie transmis Guvernului României.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.