• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Septembrie , 2018

Maramureșul s-a reunit cu Basarabia la Centenar Fest

O delegație a județului Mara­mureș, condusă de vicepre­ședintele Consiliului Jude­țean, Ioan Doru Dăncuș, formată din consilierii județeni Florica Roman, Nicolae Mișulec, Sorin Șunea, Felician Cerneștean, Ioan Radu Coman, Călin Ștefan Pop și Ioan Buda, directorul Cabinetului Președintelui Gabriel Zetea, Cosmin Drulea, reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Jude­țean și corpul de balet al Ansam­blului Folcloric Național Transilvania au participat, în acest final de săptămână, la Centenar Fest. Festivalul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Iden­tității Naționale a României, Mi­nis­terului pentru Românii de Pretu­tindeni, Ambasada României în Repu­blica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Uniunii Consiliilor Raionale din Mol­dova. Scopul evenimentului este de a conserva, perpetua și promova valorile românești și de a scoate în evidență diversitatea și tradițiile comune care stau la baza unității istorice, lingvistice și culturale ale neamului românesc în Republica Moldova. De asemenea, orga­nizarea acestui festival oferă prilejul de a reuni simbolic oamenii care locuiesc între vechile granițe ale Româ­niei Mari și de a le aduce un omagiu celor care au reușit, acum un secol, să împlinească acest deziderat.
Județul Maramureș și-a făcut simțită prezența la cel mai mare eveniment din Republica Moldova și prin demons­trațiile de meșteșuguri populare reali­zate de artizanii Maria Zapca, Ileana Bizău și discipolii Moșului Pupăză, Maria și Petru Codrea. Standul Mara­mu­reșului a fost vizitat de foarte mulți participanți care au degustat bucatele tradiționale maramureșene și au admirat ritualul mâinilor dibace ale meșterilor populari implicați în acest demers. Virtuozitatea rapsozilor populari Florentina și Petre Giurgi a îmbiat publicul să formeze hori ale unirii, iar celebra Nuntă din Țara Oașului a stârnit ropote de aplauze. Totodată, s-a format o paradă a portului popular, care a fost încheiată printr-o spectaculoasă horă a unirii pe acordurile muzicale ale renumitului Nicolae Furdui Iancu.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș și directorul Centrului Județean pentru Conser­varea și Promovarea Culturii Tradi­ționale Maramureș, Ștefan Mariș, au dat curs invitației televiziunii Vocea Basara­biei de a promova județul Maramureș pe micile ecrane. Cu acest prilej au fost prezentate câteva dintre cele mai importante volume dedicate Unirii României și marilor corifei maramureșeni. Lucră­rile au fost expuse la standul Maramu­reșului.
„Prezența Maramureșului la acest eveniment a fost pecetluită la acțiunea Reuniunea Satelor de la Săpânța. Am încercat să gândim un concept care să satisfacă atât utilul, cât și plăcutul. Am mai demonstrat o dată că Maramureșul este mereu la înălțime și că legăturile cu Basarabia sunt legături de suflet care durează de foarte mult timp. Noi, ca și administrație județeană, vom încuraja astfel de schimburi de experiențe și vom fi prezenți acolo unde vom simți că ne este locul. Aici, în Basarabia, nu putem să nu ne simțim ca și acasă, la fel cum și basarabenii care vor veni în Maramureș se vor simți ca acasă”, a declarat Ioan Doru Dăncuș.


„Prezența Maramureșului la acest eveniment a fost pecetluită la acțiunea Reuniunea Satelor de la Săpânța. Am încercat să gândim un concept care să satisfacă atât utilul, cât și plăcutul. Am mai demonstrat o dată că Mara­mureșul este mereu la înălțime și că legăturile cu Basarabia sunt legături de suflet care durează de foarte mult timp”.
Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.