• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Septembrie , 2022

Maramureșul, pe valul „Celei de-a cincea revoluții industriale”: a fost lansată franciza Graphein Maramureș!

 Ce-a de-a cincea „Revoluție industrială” a început deja! Iar Maramureșul a urcat pe valul digitalizării. Săptămâna trecută, la Centrul Cultural Pastoral Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, a fost lansată franciza Graphein Maramureș, un proiect care îmbină armonios inovația cu respectul și dragostea pentru patrimoniu cultural și tradiții, „născut” din pasiunea, curajul și entuziasmul a doi tineri: Vlad Adrian și Bogdan Zaharia. 


Tehnologia fără respect pentru cultură, valori și tra­diție, poate fi distructivă. La fel cum și ignorarea „valului tehnologizării și digitalizării” poate avea efecte negative, pentru că ne încremenesc în timp și ignoră progresul. Idealul îl reprezintă îmbinarea celor două direcții, care duc orice proiect la succes și, mai mult decât atât, îi dau valoare.
Un astfel de proiect este franciza Graphein Maramureș, lansată săptămâna trecută la Centrul Cultural Pastoral Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul. Deși poate părea o contradicție între o afacere a viitorului, într-un spațiu care pune în valoare trecutul, de fapt Graphein tocmai asta face: pune în valoare trecutul cu ajutorul mijloacelor tehnologice ale viitorului. Iar clădirea în care a avut loc lansarea francizei este un exemplu în acest sens, Centrul Cultural-Pastoral sighetean beneficiind de o digitalizare la cele mai înalte standarde, realizată de echipa Graphein Maramureș.

Evenimentul a reunit participanți de marcă din domeniul arhitecturii, restaurării monumentelor istorice, administrației locale, mediului economic, mass media etc. În spatele acestei francize, stă curajul și determinarea lui Adrian Vlad: „Vă mulțumesc că ați ales să fiți alături de noi la lansarea francizei Graphein Maramureș. Suntem a treia franciză care se lansează în țară. Practic, am început activitatea din luna februarie. Ne-am dorit foarte mult să contribuim și să aducem o schimbare în zona monumentelor istorice, să ajutăm zona turistică, să promovăm județul și, în mod special, am ales Sighetu Marmației și această clădire frumoasă care a fost construită într-un an de zile și chiar ieri am aflat de la dr. Ilie Gherheș, care a scris un articol pe această temă și ne-a spus că este prima clădire din Transilvania construită pe bază de fier beton și a doua din imperiul austro-ungar. Povestea noastră  a început în momentul în care eu cu Bogdan ne-am hotărât să ne asociem și să pornim pe acest drum de a scana, de a modela și de a ajuta la digitalizarea construcțiilor. Pe drumul nostru am găsit niște parteneri minunați, majoritatea dintre voi sunteți în sală și vă mulțumesc pentru pre­zență și susținere și sper să avem o relație bună în continuare. Vă mulțumesc!”, a spus în deschiderea evenimentului Adrian Vlad, Managing Partner Graphein Mara­mureș.

Bogdan Zaharia, Managing Part­ner Graphein Maramureș a spus că: „ar trebui să începem practic cu o întrebare pe care ne-au pus-o nouă mulți: «de ce topografie?». În primul rând, vorbim de o nișă care are totuși firme, specialiști, mai ales în Maramureș, pentru că avem un trecut foarte bogat în industria minieră care a produs mulți specialiști și în topografie. De ce credem noi că putem să venim cu o firmă nouă, cu un concept nou care să aducă ceva nou în piață? În primul rând, această idee vine din aproape 10 ani de experiență în domeniul construcțiilor, unde am lucrat atât în plan național, cât și internațional, de la reabilitări, construcții noi, construcții civile și infrastructură, unde am descoperit foarte multe probleme pe care le are domeniul construcțiilor, pe care cred că dumneavoastră, indiferent că vorbim de proiectare, execuție, autorități publice locale, le-ați descoperit și v-au dat o grămadă de bătăi de cap. Cu timpul, am încercat să căutăm modele de bune practici, să vedem cum putem încerca să împingem domeniul acesta cu un pas în față și, cu timpul, am înțeles că, vrem sau nu vrem, vine ceea ce a fost catalogată drept a cincea revoluție industrială, și anume digitalizarea și inteligența artificială. Așa că am căutat un model de a implementa aceste tehnologii în domeniul construcțiilor. După ce am decis cu Adi să pornim această firmă, eu îi urmăream pe colegii de la Graphein, așa din umbră, de un an, doi, și mi se părea că abordarea lor în acest domeniu e ceva nou, ceva ce ar putea să impulsioneze puțin piața. Așa că am decis să abordăm  scanarea măsurătorilor cu drone, lucruri care vor aduce mult plus și valoare în acest domeniu. Am început colaborarea cu colegii din București, am început colaborarea cu o parte dintre dumneavoastră și vă mulțumim. Și acum întrebarea e: ce vom face în viitor, care sunt planurile, care sunt perspectivele? După cum spuneam, vorbim de o revoluție industrială, cea de-a cincea revoluție industrială, care e un val și care va veni indiferent dacă noi vrem sau nu. Atunci alegerea pe care o avem în fața noastră este fie să ne urcăm pe val, fie să așteptăm ca el să vină și, la un moment dat, să începem să dăm din mâini, să vedem dacă reușim să stăm la suprafață. Provocarea și oferta pe care o facem către dumneavoastră este să mergem pe acest val, să gândim pentru viitor, pentru că e o nișă liberă, este o oportunitate de business pentru cei care sunt antreprenori și e o modalitate prin care statul, autoritățile publice locale vor putea să-și eficientizeze procesele, să aibă mult mai puține bătăi de cap și să-și pună oamenii mai puțin în cap, din cauza problemelor care reies din toate problemele care există în acest domeniu”.

Eugen Ursu, fondatorul grupului de firme Graphein și CEO al companiei, a spus: „Vreau să vă mulțumesc și vouă că aveți curajul să investiți alături de noi și să fim parteneri în ceea ce se numește franciza Graphein și zic asta pentru că atunci când am primit un telefon, cred, prin ianuarie, m-a sunat Adi și îmi spune «vreau o franciză în Maramureș» și am zis «Bine bine, hai că vorbești cu colega mea». Nu am crezut niciodată că o să fie o franciză în Maramureș. Ei au insistat, au fost hotărâți și am zis că vrem să ajutăm cât mai mult patrimoniu și urmăreau parteneriatul nostru cu Ambulanța pentru monumente, care este o asociație finanțată o parte chiar și de regele Charles al treilea mai nou și care ajută la conservarea patrimoniului de la noi, inclusiv la Biserica de la Breb au ajutat, despre care Laura Zaharia o să povestească puțin mai târziu. De fapt, cu toate că este un parteneriat franciză și am putea crede că este o zonă strict comercială, primul lucru pe care îl facem în discuțiile noastre le ducem pe ceea ce înseamnă valori. Nu vorbim despre cât de mulți bani putem să facem împreună, ci să vedem dacă avem aceleași valori. Și de asta este important să plecăm setați pe aceleași tipuri de valori și să facem lucrurile puțin altfel sau ca afară. Cu toții ne dorim o țară ca afară, hai să facem cum se face în străinătate. Ce e drept, nu trebuie să reinventăm roata în România, trebuie să ne uităm la modelele de succes din exteriorul țării și doar să ne adaptăm. O să trec puțin în revistă ce facem noi. Pe parte de topografie și scanare 3D, ne-am propus să construim un digital twin, adică o replică digitală a fiecărui obiect de pe Terra. Din noiembrie-decembrie anul trecut, venim și cu partea de software, know-how care se aplică în toată lumea.  Ce e interesant e că, atunci când vorbim despre proiecte implementate, putem aduce modele din exteriorul țării”.
Arhitectul Laura Zaharia a spus: „L-am cunoscut pe Adrian la Comisia de urbanism din cadrul Consiliului Județean. Am avut câteva întâlniri așa, foarte scurte. Mi-a spus de Graphein ce fac și foarte repede a venit cu o propunere pe care nu o puteam refuza, de a face scanarea Bisericii din Breb, pe fond de sponsorizare sau de cadou, pentru că au vrut să facă acest lucru în mod gratuit, știind că nu sunt resurse pentru proiectare și ne descurcam mai greu, cu o singură condiție, aceea de a face un interviu la fața locului, ceea ce m-a bucurat chiar foarte mult, pentru că l-am cunoscut pe Eugen Ursu, acest CEO Graphein, care se ocupă și de partea de interviuri”.
De asemenea, arhitectul Ștefan Paskucz a arătat că: „Vreau să spun că nu putem concura cu tehnologia. În momentul în care am făcut aceste scanări, ne-am dat seama că, odată, timpul și costul lor sunt mult favorabile. Nouă, dacă mergem o echipă de șapte arhitecți care renovăm o biserică, ne ia o lună sau două luni să facem un releveu bine lucrat și costurile sunt mult mai mari pentru beneficiari. Așadar, scanarea se face într-un timp foarte scurt. Cât despre exactitate, nici nu mai are rost să vorbim. Exactitatea este fantastică! Împreună cu colaboratorii noștri am relevat de curând aici, în Sighet, Cinematograful, fațada mai exact, pentru reabilitare. Mai avem casele 19 și 20 din Baia Mare (n.red. – Piața Libertății), pe care ei le-au făcut și nu sunt lucrări ușoare și am colaborat foarte bine”.
Au luat cuvântul și alți invitați de marcă, George Lazăr, arhitect-șef al județului Maramureș și Radu Trufan, vicepreședinte CJ Mara­mu­reș și președinte CTATU Mara­mureș. Evenimentul a fost unul interesant, captivant, de succes, la fel cum va fi cu siguranță și franciza Graphein Maramureș.


Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.