• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 22 Ianuarie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Ianuarie , 2018

Maramureşul, pe primul loc la depunerea proiectelor la ministerul Culturii

La întâlnirea cu presa băimă­reană de la Palatul Admi­nis­trativ au fost prezenţi, pre­şedintele Gabriel Zetea, prefectul Viorel Moldovan, vicepreşedinţii Ioan Doru Dăncuş şi George Mol­dovan. Președintele Consiliului Jude­țean Maramureș, Gabriel Zetea a ținut să mulțumească secretarului de stat, Paul Cotîrleţ, pentru vizita pe care o face în Maramureș, arătând că acesta vine cu vești bune pentru județ.

„Am muncit anul trecut pentru organizarea Centenarului Marii Uniri, am discutat mult și în ședințele de Consiliu Județean, am constituit o comisie pentru Centenar, cu acceptul tuturor consilierilor judeţeni, o comisie nu foarte stufoasă pentru a putea să muncească bine şi eficient iar munca în această comisie își arată acum roadele, prin selectarea de către Guvernul României a peste 100 de proiecte depuse de județul Maramureș. Comisia este condusă de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, iar din componență fac parte consilierii județeni Teodor Ardelean, Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bârlea, reprezentanți ai Prefecturii Maramureș, ai Direcției pentru Cultură, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale din Sighetu Marmației, Șișești și din Băsești. Sunt finanțări pe care le-am așteptat foarte mulți ani în Maramureș, finanțări pe care bugetele proprii ale autorităților locale nu le-ar fi putut suporta în acest an pentru că sunt destul de mari”, a spus preşedintele Con­siliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Prefectul Vasile Moldovan a dorit să își arate aprecierea față de comisia Cente­narului, față de reprezentantul Guver­nului și față de Ministerul Culturii pentru faptul că finanțează aceste proiecte ce fac cinste județului.
Paul Cotîrleţ, secretar de stat în Minis­terul Culturii, și-a început mesajul subliniind faptul că a venit „obligat” în Maramureș. „Am fost obligați de nu­mă­rul mare de proiecte depuse, județul fiind pe primul loc la proiectele înregistrate la Minister, în număr de 114. Pen­tru 89, s-a solicitat finanțare și au fost acceptate toate, iar 25 de proiecte au fost depuse cu titlu de informare a ­ac­țiunilor. Merită felicitări atât Con­siliul Județean Maramureș, cât și UAT-urile componente. Departamentul Identitate Națională, aflat în subordinea directă a Ministerului Culturii și Identității Na­țio­nale, a înregistrat un număr de 2042 de proiecte la nivelul țării, din care 114 sunt din Maramureș. De la constituire, acest departament a avut acti­vitatea de evaluare și analiză a propunerilor făcute pentru aniversarea Centenarului Româ­niei și a Primului Război Mondial. Cele mai importante proiecte din județul Maramureș și cu cea mai mare alocare sunt cele de consolidare și restaurare a Casei Memo­riale Gheorghe Pop de Băsești (din comună Băsești) și a Casei Memoriale Ioan Mihaly de Apșa, din Sighetu Marmației, fiecare cu suma de 1 milion de lei. Tipurile de proiecte finanțare cuprind două ceremoniale militare, o conferință, 14 editoriale, un editorial online, 47 de evenimente pu­blice, șase expoziții, investiții, piese de teatru, restaurări și simpozioane. Dacă această sursă de finanțare a fost dedicată instituțiilor statului, Ministerul Culturii mai deschide o linie de finan­țare în luna februarie 2018, dedicată ONG-urilor și asociațiilor, sub denumirea Acces Centenar – ediția a II-a, prima fiind în septembrie 2017. Pe site-ul Ministerului urmează să fie publicate toate informațiile, precum și pașii care trebuie urmați pentru a îndeplini criteriile de selecție”, a spus secretarul de stat în Ministerul Culturii, Paul Cotîrleţ.

În finalul întâlnirii cu presa, preșe­dintele Consiliului Județean Mara­mureș, Gabriel Zetea, a precizat că, în total, în județ vor ajunge peste cinci milioane de lei de la Ministerul Culturii doar pentru cele 89 de proiecte finan­țate. Totodată, a dorit să reamintească faptul că, la fel ca și în anii precedenți, instituția județeană va avea linii de finanțare distincte în ceea ce privește proiectele culturale ale Maramureșului, iar în cadrul acestora, o axă va fi dedicată doar Centenarului Marii Uniri, unde ONG-urile și asociațiile care doresc finanțări publice pot să aplice pe Ghidul de finanțare care va fi publicat după aprobarea bugetului pentru anul 2018.

 


„Am muncit anul trecut pentru organizarea Centenarului Marii Uniri, am discutat mult și în ședințele de Consiliu Județean, am constituit o comisie pentru Centenar, cu acceptul tuturor consilierilor judeţeni, o comisie nu foarte stufoasă pentru a putea să muncească bine şi eficient iar munca în această comisie își arată acum roadele, prin selectarea de către Guvernul României a peste 100 de proiecte depuse de județul Maramureș”.

Gabriel Zetea, preşedintele Con­siliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.