• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Noiembrie , 2013

Maramureşul, pe podium la a 3-a ediţie a târgului internaţional de investiţii „Împreună reconstruim România”

Săptămâna trecută, în 12-14 noiembrie, a avut loc la Complex Herăstrău, în Bucureşti, a 3-a ediţie a târgului internaţional de investiţii „Împreună reconstruim România”, un eveniment de marcă care a reunit zeci de ambasade, primării, oficiali din toată ţara. Maramureşul a obţinut două premii la acest eveniment: Locul I - comuna Recea şi locul III, comuna Cerneşti.

 
 
 

În perioada 12-14 Noiembrie 2013, zeci de primării din ţară s-au adunat la Complexul Herăstrău din Bucureşti pentru a-şi prezenta public proiectele şi nevoile de investiţii care nu au sursă de finanţare, având ca scop atragerea partenerilor privaţi, dar şi îndrumarea specialiştilor privind soluţiile pentru rezolvarea problemelor din teritoriu.

Toate administraţiile locale prezente au intrat în competiţia pentru Gala Premiilor Avangarde. Maramureş a obţinut două premii: locul I pentru comuna Recea şi locul III pentru Cerneşti. Premiul special a fost obţinut de Cumpăna din Constanţa, iar locul II de Veţel din Hunedoara.

 

Primarul Nelu Şovre din Cerneşti spune că este extrem de mulţumit de participarea la târg şi de premiul obţinut, mai ales că timpul de pregătire a fost scurt: „Am avut posibilitatea să ne expunem oportunităţile de investiţii, adică să ne pregătim comuna pentru măritat cum se spune, ceea ce am reuşit chiar dacă a fost un timp foarte scurt de pregătire, de doar o săptămână, pentru că am aflat foarte târziu.

Au fost primării din toată ţara, circa 32. Ne-am pregătit cu pliante, cu o prezentare în power point a comunei, pe care am susţinut-o în faţa ambasadorilor şi a tuturor celorlalţi primari. Am avut un stand nu foarte mare, dar cu bun gust. Recea a luat locul I, noi, locul III. Nu m-am aşteptat. A fost prima ediţie la care am participat şi vreau să-i mulţumesc pe această cale domnului Sandu Hotima (Ducu) cel care a făcut un efort deosebit într-un timp scurt, reuşind să realizeze materiale de promovare a imaginii comunei noastre”.

 

Materialele comunei Cerneşti au avut ca slogan: „Un loc unde vrei să trăieşti, un loc unde să investeşti!” şi au prezentat 5 proiecte, 5 oportunităţi de investiţii: Înfiinţarea de ferme pomicole, înfiinţarea de unităţi de procesare primară şi secundară a fructelor, înfiinţarea de ferme de taurine integrate (inclusiv abator şi procesare primară), înfiinţarea de unităţi de procesare apicole şi dezvoltarea zonei turistice Bloaja.

Argumente pentru o investiţie în zonă sunt nenumărate: accesul către pieţele de desfacere este facil, comuna dispune de resurse naturale importante şi are un potenţial uriaş în pomicultură, creşterea animalelor, apicultură, exploatarea lemnului şi turism şi, în plus, există forţă de muncă suficientă şi infrastructura necesară unei investiţii.

 

Altfel spus, Cerneştiul dispune de toate condiţiile pentru a atrage investitorii, iar primarul Nelu Şovre e optimist: „Cel mai mult am discutat cu ambasadorul Egiptului şi-l interesează o unitate de procesare primară chiar şi secundară a bovinelor. Am schimbat şi contacte, pe ambasadorul Sloveniei îl interesează de exemplu mierea de albine. Am aruncat sămânţa, aşteptăm să culegem rezultatele. A fost prima ieşire de acest fel, dar la anul ne pregătim mai bine şi, dacă nu obţinem un loc I, sperăm măcar la un loc II”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.