• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Decembrie , 2014

Maramureşul, în Top 20 destinaţii de vizitat în 2015 – National Geographic

Maramureşul a fost inclus între cele mai frumoase 20 de destinaţii de vizitat în 2015, recomandate de revista americană National Geographic Traveler.

 

Premieră incredibilă pentru judeţul nostru: Maramureşul, caracterizat ca „neînfricata lume veche” a fost inclus de National Geographic Traveler în Top 20 cele mai frumoase locuri de vizitat în noul an. Unul dintre argumentele onorantei nominalizări este păstrarea tradiţiilor milenare. „Vacilor mele nu le place iarba care este tăiată cu cositoarea. Preferă gustul curat al ierbii tăiate cu coasa”, a declarat Ion Pop, din comuna maramureşeană Botiza, citat de National Geographic Traveler.

 

„Splendoarea nu se regăseşte numai în iarbă”, comentează National Geographic Traveler, parafrazând titlul celebrului film „Splendoare în iarbă”. Cunoscuta revistă de călătorii insistă asupra faptului că viaţa în Maramureş continuă să fie trăită în funcţie de anotimpuri, vreme şi tradiţii.

Un alt argument este faptul că Maramureşul este considerat „ţara lemnului”. Uneltele folosite de oameni în gospodăriile lor sunt fabricate din lemn, iar porţile de la intrarea în aceste gospodării sunt realizate tot din lemn, în care sunt cioplite decoraţiuni seculare.

Alt „atu” al Maramureşului sunt bisericile de lemn care spun prin picturile lor „poveşti despre credinţă şi glorie, despre sfinţi şi păcătoşi, despre crimă şi pedeapsă”. Alte atracţii enumerate de National Geographic Traveler sunt Cimitirul Vesel şi satul Breb, unde pot să admire „cea mai frumoasă imagine a Căii Lactee” din viaţa lor.

Revista le oferă celor care vor să călătorească în Maramureş şi câteva sfaturi în legătură cu cea mai bună perioadă de vizitare a acestei regiuni din România, locuri de cazare, restaurante, lucruri de cumpărat şi cărţi de citit în prealabil.

 

În afară de Maramureş, printre cele mai frumoase destinaţii de vizitat în 2015, recomandate de National Geographic Traveler, se numără şi Corsica, Medellín (Colombia), Koyasan (Japonia), Oklahoma City (SUA), Tunis (Tunisia), parcul arheologic Choquequirao (Peru), Hyderabad (India), Port Antonio (Jamaica), Taiwan, Zermatt (Elveţia), arhipelagul Mergui (Myanmar) şi muntele St. Michel (Franţa).

 

Omul căruia Maramureşul îi datorează recomandarea şi promovarea onorantă este Pancras Dijk, editor şi scriitor la „National Geographic Magazine”. Acesta a explicat într-un interviu cum s-a îndrăgostit de Maramureş: „mă îndrăgostesc uşor de locurile pe care le vizitez, recunosc. Călătoresc des, şi situaţiile în care nu am reuşit să mă conectez cu destinaţia au fost rare. Maramureşul, cumva, m-a atins într-un fel diferit, mai profund. Cutreierasem înainte România, vizitând locuri de preţ, precum Delta Dunării, Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Fiecare din destinaţiile acestea avea propriul ei farmec şi, uneori, farmecul a fost atât de ademenitor, încât m-a făcut să revin, în repetate rânduri. Am reuşit să învăţ limba română, să îmi fac câţiva prieteni. Iar aceşti prieteni, cunoscându-mi deja preferinţele şi aversiunile, mi-au spus că Maramureşul ar fi locul perfect pentru mine. Şi câtă dreptate au avut! Chiar din prima seară - nici măcar nu ajunseserăm încă în Maramureşul Istoric - ne-am pomenit „antrenaţi” într-o nuntă dintr-un sat luminat doar de flacăra lumânărilor, căci fusese o cădere de curent electric în zonă. Am petrecut, am cunoscut localnici, am ascultat poveşti fabuloase, am dansat pe ritmul muzicanţilor din sat şi am văzut cum se ruinează, instantaneu, planurile de călătorie programate cu rigoare. Aşa că în zilele care au urmat, ne-am lăsat ghidaţi doar de stările noastre, am mâncat şi am poposit în casele localnicilor, am făcut drumeţii pe munţi şi pe dealurile cele mai verzi şi am băut horincă, în timp ce ne uitam la stele. Ritmul vieţii în Maramureş, domol, a fost foarte apropiat de ritmul bătăilor inimii mele. M-am simţit acasă. Pe de altă parte, pentru mine, farmecul Maramureşului e legat şi de relativa lui obscuritate. În lumea occidentală, România nu e în topul destinaţiilor pe care turiştii le au în vedere, atunci când vor să călătorească în străinătate, iar de Maramureş aproape că nu s-a auzit. De curând, am petrecut ceva timp în regiunea arctică a Norvegiei, o zonă foarte frumoasă, şi iar m-am îndrăgostit. Însă Norvegia e o destinaţie cunoscută. Şi atunci, prefer să fiu o voce, fie ea firavă, pentru o destinaţie care nu are propria ei voce puternică. Iar Maramureşul e o destinaţie care merită să fie vizitată”.

 

În 2009, Ambasada României în Olanda i-a acordat lui Pancras „Premiul de excelenţă”, ca recunoaştere pentru „deosebita contribuţie la promovarea valorilor româneşti în Olanda”. Recunoaşterile nu se opresc aici. În 2010, povestea lui Pancras Dijk despre Maramureş primeşte din partea Societăţii „National Geographic” premiul pentru cel mai bun articol al anului, din întreaga lume. Dar nici râvna lui Pancras pentru Maramureş nu se opreşte aici. Anul acesta, „National Geographic Traveler” a decis să includă această regiune în lista „superlativelor” în materie de destinaţii turistice, pentru 2015: “Best of the World 2015” („Cele mai bune din lume, 2015), listă care cuprinde 20 de destinaţii din întreaga lume, recomandate de experţi în călătorie, colaboratori ai publicaţiei, plus o destinaţie bonus, recomandată de cititori.

 

„Ritmul vieţii în Maramureş, domol, a fost foarte apropiat de ritmul bătăilor inimii mele.

M-am simţit acasă. Pe de altă parte, pentru mine, farmecul Maramureşului e legat şi de relativa lui obscuritate”.

Pancras Dijk

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.