• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 August , 2018

Maramureșul, gazda Academiei de vară ARE 2018

Având în vedere că anul acesta este un an jubiliar pentru România, județul Maramu­reș a dorit să marcheze centenarul Marii Uniri prin organizarea unei manifestări internaționale de amploare, care să aducă în prim plan valo­rile și tradițiile noastre și să promoveze moștenirea culturală a jude­țului nostru în rândul regiunilor euro­pene participante, găzduind în perioada 6-11 august 2018 Academia de vară ARE .
Ținând cont că anul 2018 a fost declarat „Anul European al Patrimoniului Cultural”, tema aleasă pentru Academia de vară ARE 2018 este „Patrimoniu cultural pentru atractivitate regională”, o temă generoasă care a adus în prim-plan bogata moștenire culturală a Maramureșului și modul cum poate fi pusă în valoare pentru a stimula dezvoltarea regională.
Deschiderea oficială a acestui eveniment internațional s-a bucurat de prezența oficialităților județene și loca­le, dar și de cea a oficialilor Adunării Regiunilor Europei.
La ediția din acest an a Academiei de vară ARE, au participat peste 100 adulți și tineri, reprezentanți ai regiunilor membre ARE din Suedia, Norvegia, Bel­­gia, Olanda, Elveția, Germania, Ser­bia, Croația, Albania și România.
Oaspeții noștri au participat la sesiuni plenare, seminarii, vizite de studiu și evenimente artistice. Dintre obiectivele culturale vizitate amintim: Turnul Ștefan, Bastionul Măcelarilor, Muzeul județean de Artă - Centrul Artistic Baia Mare, Biserici de lemn din patrimoniul UNESCO, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Casa Olarului din Baia Sprie, Instalațiile de tehnică populară din Sârbi.
De asemenea, au avut ocazia să cu­noască tradițiile, stilul de viață autentic și moștenirea noastră culturală, eva­luând cele mai bune metode pentru a le pune în valoare și a crește atractivitatea regională prin participarea la ateliere de meșteșuguri tradiționale, organizate la Muzeul satului din cadrul Muzeul județean de etnografie și artă populară din Baia Mare.
Ca un memento al acestei ediții a Academiei de vară ARE, doi artiști belgieni ajutați de artiști plastici maramu­reșeni au realizat o lucrare de mari di­mensiuni pe peretele Casei Tineretului din Baia Mare, în cadrul unui seminar de artă stradală. Astfel au adus arta contemporană mai aproape de public și au înfrumusețat în același timp ambientul urban al municipiului Baia Mare. Inaugurarea lucrării de artă urbană a fost integrată în programul „Baia Mare Capitala Tineretului din Romania”.
Participanții Academiei de vară ARE 2018 au apreciat modul în care Consiliul Județean Maramureș a organizat acest eveniment internaţional și dezvoltarea continuă a județului nostru. De asemenea, oficialii români și euro­peni au feli­citat reprezentanții auto­rităților locale și județene pentru modul în care susțin și promovează tradițiile, meșteșugurile și cultura acestei zone unice în lume, Maramureșul nostru drag.
Material realizat cu sprijinul Biroului Info Turism şi Salvamont,
 

Biroului Relaţii Internaţionale, Serviciul Relaţii publice şi promovarea judeţului din cadrul CJ Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.