• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Iunie , 2014

Maramureşul este acel loc cu care toţi ne mândrim

În perioada 18-24 august 2014, pe platoul Lighet de la Târgu Lăpuş, se va desfăşura prima ediţie a festivalului Mara Fest. Evenimentul este gândit în aşa fel încât să acopere o gamă variată de genuri muzicale şi să împace cele mai diverse gusturi. Festivalul va aduna unii dintre cei mai recunoscuţi artişti la nivel naţional, îmbinând atât nume sonore din cultura noastră, cât şi proiecte autentice. De altfel, este primul festival din România în cadrul căruia, pe scena principală, va exista un amestec contrastant între spectacolul tradiţional şi muzica ce mişcă mase. Această scenă va fi portavocea scopului festivalului prin alăturarea artistică a vechiului cu noul, fără diferenţe.

 

Reporter: Mara Fest este, probabil, cea mai nouă ofertă pe piaţa evenimentelor culturale din Maramureş. Atât de nouă, încât puţină lume ştie despre ce este vorba. Luminează-ne!

Adrian Voichiţescu: Conceput în ideea de a răspunde cerinţei publicului de a regăsi în evenimentele majore din ţară şi acel ceva „românesc”, evenimentul păstrând totuşi standardele festivalurilor europene şi oferta acestora în ton cu ultimele tendinţe, Mara Fest este evenimentul care va impune un nou standard pe piaţa manifestărilor majore autohtone. Nu în ultimul rând, Maramureşul este acel loc cu care toţi ne mândrim, unde cu toţii vrem să ajungem măcar o dată, un punct de atracţie de reală valoare şi o carte de vizită a României, neîndeajuns valorificată. Noi spunem că Mara Fest este evenimentul „unde timpul are răbdare cu oamenii”, unde Maramureşul are răbdare să ne adune pe toţi să îl descoperim, dar totodată unde se deschide către nou.

 

Rep.: Spune-ne câteva lucruri despre desfăşurarea, despre programul festivalului.

A.V.: Atât conceptual, cât şi ambiental, fiecare activitate a festivalului va reflecta spiritul maramureşean. Nu încercăm clişeizatul mix de vechi şi nou, nu le amestecăm de dragul contrastului, ci le lăsăm să se desfăşoare în pace una lângă cealaltă, să îşi găsească un mod natural de fuziune sau la fel de natural să se respingă, căci este loc şi timp de toate. Cu un program variat, cuprinzând majoritatea genurilor de distracţie indoor şi outdoor, convenţional şi atipic, festivalul aduce acel „altceva” încă neîncercat de publicul românesc, o ofertă bogată de alternative, depăşind capacitatea unui individ de a experimenta. 10 concerte, 5 zone principale, plus numeroase alte spaţii neconvenţionale care susţin evenimente pe toată perioada festivalului: muzică, dans, tradiţie, film, teatru, fotografie, activităţi sportive, trasee turistice, meşteşugărit, workshop-uri, târguri, activităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, activităţi de informare şi responsabilizare socială, acţiuni pentru copii. Peste 50 de artişti şi artizani, numeroase instituţii statale, private şi ONG - istice, o echipă de 20 de coordonatori şi 50 de voluntari fac Mara Fest să se întâmple.

 

Rep.: Mara Fest se pregăteşte pentru prima sa ediţie. Cum vezi acest festival în viitor?

A.V.: Pe termen lung, Mara Fest îşi propune să devină una din cele mai mari manifestări culturale din ţară, un eveniment masiv, asumat de comunitate, perceput ca „al nostru”, crescut pe o bază solidă până la cel mai înalt nivel. Un eveniment în care tradiţia se propagă şi se împleteşte cu noul care ne înconjoară. Un festival accesibil, în care fiecare îşi găseşte un loc preferat. Mara Fest va oferi oportunitatea pentru publicul larg, activ, de a se alătura unui eveniment puternic mediatizat, care va amprenta întreg conceptul autohton de manifestare culturală în masă.

Vom identifica întregul patrimoniu din toate satele din Ţara Lăpuşului, vom construi o platformă online, vom pregăti pachete turistice şi vom crea astfel o cultură a participării printr-un proiect numit: „Adoptă un sat”. Vrem ca fiecare sat să beneficieze de un ambasador, de o personalitate din zona cultural economică care să ofere ajutor pentru fiecare sat în funcţie de specificul acestuia. Promitem că bisericile de lemn, vechi de sute de ani, vor fi restaurate şi trecute în circuitul turistic internaţional.

 

Rep.: Două vorbe de final, că spaţiu-i limitat.

A.V.: Împreună cu Ioana Leşe, preşedintele Fundaţiei Esco +, coproducător Mara Fest, lansez o invitaţie tuturor acelora care vor să prezinte segmente ale culturii maramureşene, indiferent de domeniul de activitate: muzică, artă, literatură, artizanat şi celor care pot şi doresc să prezinte produse tradiţionale specifice zonei, nu în ultimul rând celor care ştiu şi vor să vorbească despre oameni aparte şi poveştile de viaţă deosebite ale acestora. Pentru cei interesaţi, alte informaţii pot fi găsite pe www.marafest.ro.

 
 

Scurtă carte de vizită

 

Adrian Voichiţescu s-a născut la 6 septembrie 1980, la Târgu Lăpuş, Maramureş. Este absolvent al Facultăţii de Teatru din Timişoara, promoţia 2002. Este implicat direct în construcţiile culturale deschise, inedite: festivaluri, happening-uri, performance-uri în şi out–door, team building, discursul cultural şi filosofia managerială pe care le promovează sunt orientate către promovarea interculturalităţii, a dialogului intercultural şi a luptei împotriva discriminării.

Adrian Voichiţescu este preşedinte al Asociaţiei Culturale TURN (asociaţie considerată a fi una dintre cele mai importante ONG-uri din Europa). Dintre premiile obţinute amintim: Internaţional Romani Art Festival premiu pentru Integrare Socială – Gala Erste Foundation pentru Integrare Socială (2011), Internaţional Romani Art Festival „So Keres europa?” – menţiune secţiunea „Arta şi Cultura” – Gala Societăţii Civile (2011, 2008), “StudentFest” - Cel mai bun proiect 2005, secţiunea “Artă şi Cultură”, Gala Societatii Civile (2006). 

 

„Pe termen lung, Mara Fest îşi propune să devină una din cele mai mari manifestări culturale din ţară, un eveniment masiv, asumat de comunitate, perceput ca «al nostru», crescut pe o bază solidă până la cel mai înalt nivel.

Un eveniment în care tradiţia se propagă şi se împleteşte cu noul care ne înconjoară. Un festival accesibil, în care fiecare îşi găseşte un loc preferat”.

Adrian Voichiţescu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.