• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 22 Ianuarie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Februarie , 2018

Maramureşul are un ministru performant în Guvernul Dăncilă

Datorită performanţelor ex­cep­ţionale obţinute la Spi­talul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, Sorina Pintea a fost votată în Comitetul Executiv al PSD, care a avut loc la finele săptămânii trecute, drept propunerea coaliţiei de guver­nământ pentru Ministerul Sănătăţii. Propunerea a fost primită cu un val de entuziasm fără precedent, generând reacţii favorabile chiar în rândul reprezentanţilor opoziţiei. Luni, Sorina Pintea a fost audiată de comisiile de sănătate reunite din Parlament şi a primit aviz favorabil cu 19 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

Sorina Pintea a subliniat în comisii că „trebuie să punem pacientul în centrul sistemului” şi că „soluţiile pe termen mediu şi lung sunt investiţiile, debiro­cra­tizarea, eficienţă în cheltuirea banilor şi o nouă strategie de resurse umane”. Sorina Pintea a vorbit şi despre faptul că este necesară întărirea capacităţii medicinei de familie, o lege a vaccinării şi despre faptul că „avem o lege a transplantului care nu mai corespunde”.

După ce luni seara, Sorina Pintea a depus jurământul la Cotroceni, alături de ceilalţi membri ai Guvernului Dăn­cilă, marţi a preluat portofoliul Ministerului Sănătăţii de la Florian Bodog şi a susţinut o primă conferinţă de presă. Sorina Pintea a declarat că: „Am venit la Ministerul Sănătăţii să continui proiectele pe care ministrul Florian Bodog le-a început. Dar aş vrea să aduc comunitatea lângă noi. Pentru mine este foarte important să comunic cu asociaţiile de pacienţi. Implicarea comunităţii este extraordinar de im­portantă, şi atunci când există o pro­blemă, dacă o rezolvă mai mulţi e mai bine”, a spus Sorina Pintea. Obiectivul principal al noului ministru îl constituie spitalele regionale. „Obiectivul principal, în acest moment, pentru mine, este legat de spitalele regionale. Oamenii au nevoie de aceste spitale. Suntem la o limită şi trebuie să le facem. Cunosc foarte bine Clujul, pentru că este mai aproape de Baia Mare, şi este neapărat necesar, şi în Iaşi şi în Craiova. Aş vrea să ajung în fiecare spital judeţean din ţara aceasta, pentru că oamenii se plâng de prea multe ori şi, din păcate, de cele mai multe ori au dreptate. Dar, sunt convinsă că doar văzând cu ochii mei voi putea, împreună cu cei de acolo, să găsim soluţii. Aş vrea să dăm o mai mare libertate autorităţilor locale pentru a avea în grijă aceste spitale, pentru că le au în grijă, dar de cele mai multe ori nu le îngrijesc aşa cum trebuie. Sunt foarte multe lucruri care se pot face fără bani, pentru că tot timpul ne plângem de lipsa banilor. Cred că uneori este nevoie ca noi să facem mai mult”.
Noul ministru a vorbit şi despre criza medicamentelor, la care încearcă să găsească o soluţie aplicând un barem minimal pentru fiecare patologie, dar şi despre problema blocării posturilor în sistem, de care s-a lovit şi ca manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. C. Opriş” din Baia Mare. Dar, cea mai mare problemă a sistemului medical o reprezintă mentalitatea: „Mentalităţile tuturor reprezintă cea mai mare problemă. În general, pacienţii privesc spitalul ca pe un duşman şi viceversa. Fiecare ar trebui să aibă grijă unul de celălalt. Pacientul trebuie să intre cu încredere în spital. Cei care lucrează în spital trebuie să fie conştienţi că sunt acolo să aibă grijă de pacienţi… În momentul în care pacientul intră în spital el nu are voie să cumpere nimic, lui trebuie să îi fie asigurate toate lucrurile”, mai spune noul ministru.

O altă problemă pe care noul ministru o are pe agendă ca prioritate este aceea a rezidenților: „Rezolvarea problemei rezidenţilor, m-am gândit la mai multe soluţii, o să discut cu colegii mei din guvern. Dar, în primul rând, cu primul ministru. Vom găsi o rezolvare, este obligatoriu. Politica de resurse umane la nivelul sistemului sanitar nu este cea concludentă”, spune Pintea.
Noul ministrul al Sănătății, Sorina Pin­tea, este sigură că își va duce mandatul la bun sfârșit pentru că a lucrat la programul de guvernare, iar acolo sunt foarte multe chestiuni în care crede și, to­todată, are susținere politică. „Va dura acest mandat pentru că eu am lucrat la programul de guvernare. Sunt foarte multe chestiuni acolo în care cred foarte mult. Și, da. Am susținere politică”, spune ministrul răspunzând astfel unei întrebări cu privire la susținerea sa pentru realizarea proiec­telor anunțate.

Având în vedere performanţele sale anterioare, experienţa şi expertiza din sistem, aşteptările tuturor sunt extrem de mari şi încrederea acordată noului ministru pe măsură. Cu siguranţă, dacă va fi lăsată, Sorina Pintea poate „vindeca” sănătatea românească.

 

 

„Obiectivul principal, în acest moment, pentru mine, este legat de spitalele regionale. Oamenii au nevoie de aceste spitale. Suntem la o limită şi trebuie să le facem. (…) Aş vrea să ajung în fiecare spital judeţean din ţara aceasta, pentru că oamenii se plâng de prea multe ori şi, din păcate, de cele mai multe ori au dreptate. Dar, sunt convinsă că doar văzând cu ochii mei voi putea, împreună cu cei de acolo, să găsim soluţii”.
Sorina Pintea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.