• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Ianuarie , 2019

Maramureșeanca Sorina Pintea audiată în Parlamentul European

Sorina Pintea, ministrul Sănă­tății, a prezentat prioritățile României în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, în contextul deținerii Președinției Consiliului UE.
Timp de o oră și jumătate, ministrul român al Sănătății a prezentat priorită­țile României și calendarul evenimen­telor pe componenta Sănătate și a răs­puns întrebărilor pe marginea temelor de interes din plan extern și intern, care privesc acest domeniu.
„Așa cum este tradiția, fiecare ministru este invitat de către comisia de specia­litate de la nivelul Parlamentului European la preluarea Președinției rotative de către țara respectivă. Am răspuns transparent întrebărilor adre­sate de către parlamentarii europeni din Comisia pentru sănătate publică. În acest context, am subliniat faptul că România va continua eforturile pentru a avansa agenda UE asupra temelor cu impact și beneficii pentru pacienții europeni. Scopul principal al activi­tăților pe care îl avem în această perioadă îl reprezintă garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii eu­ropeni”, a declarat după audiere minis­trul Sorina Pintea.
Programul Președinției României la Consiliul UE în domeniul sănătății cuprinde mai multe teme prioritare care vizează rezistența anti-microbiană, vaccinarea, accesul pacienţilor la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth).
Temele propuse de către România pe domeniul Sănătății sunt de actualitate și au ca obiectiv îmbunătățirea, pe de o parte, a calității serviciilor și asistenței medicale pentru pacienții europeni, precum și a prevenției.
Pe domeniul Sănătate, Președinția României la Consiliul UE are de gestionat un dosar legislativ complex, preluat de la Președinția austriacă, respectiv Proiectul de regulament pentru Eva­luarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA) pentru care se vor depune toate eforturile în vederea înregistrării unui progres.
„Pe acest subiect, scopul nostru este acela de a continua negocierile la nivel tehnic, în cadrul reuniunilor de lucru de specialitate ale Consiliului UE, pentru a obţine un maxim de progres în dezbateri. România va informa țările membre asupra stadiului negocierilor cu ocazia Consiliului EPSCO – Sănătate din 14 iunie 2019”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

 

 

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a preluat în 11 decembrie 2018 de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul președinției rotative a Consiliului UE. Iar în 8 ianuarie 2019 au demarat lucrările în cadrul deținerii de către România a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, prin prima reuniune a Grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale.
„Tratăm acest mandat cu maximă responsabilitate și seriozitate. Vom continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE temele cu impact și bene­ficii pentru pacienți. Scopul principal al activităților pe timpul mandatului este garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni.
Avem de gestionat un dosar legislativ destul de complex pe care l-am preluat de la colegii austrieci. Este vorba despre Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA) pentru care vom depune toate eforturile pentru un progres. De asemenea, vom propune spre dezbatere teme de actualitate precum rezistența anti-microbiană și mobilitatea pacientului, care vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității serviciilor și asistenței medicale pentru pacienții europeni. Vom încerca să găsim soluții şi pentru îmbunătățirea prevenției prin vaccinare. Nu vrem să pierdem timpul, mai ales că în a doua parte a mandatului nostru vor fi în desfășurare și alegerile europarlamen­ta­re. De aceea am demarat lucrările chiar de astăzi, când am organizat la Bruxelles prima reuniune pe sănătate, cu echipele tehnice și atașații pe sănă­tate ai statelor membre UE”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Conform agendei reuniunii de lucru, în prima parte a zilei, echipa Ministerului Sănătății a prezentat reprezentanților Statelor Membre (SM) prezenți la reuniunea comună a Grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale, prioritățile României, atât cele generale, cât și cele sectoriale pe sănătate, precum și calendarul evenimentelor programate pe domeniu în perioada mandatului PRES RO.
În a doua parte a lucrărilor, experții SM au continuat negocierile, la nivel tehnic, asupra dosarului legislativ legat de Propunerea de Regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale și de modificare a Directivei 2011/24/UE (Regulament HTA). Regulamentul vizează modul în care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi introduse în statele membre.
„Obiectivul României pentru acest dosar vizează relansarea discuţiilor pe fond, lăsând pentru moment deoparte articolele care au făcut subiectul negocierilor în timpul PRES AT. Astfel ne vom concentra pentru început pe negocierea art. 12 – 18 ale propunerii, mai exact pe subiectul Consultărilor Ştiinţifice Comune (Joint scientific consultation). Am început printr-o prezentare a modului în care se desfășoară acest proces premergător evaluărilor clinice în cadrul rețelei EUnetHTA, pentru a avea un punct de pornire în discuții. Mai departe, pornind de la punctele de vedere ale statelor membre, vom continua negocierile pentru identificarea punctelor comune, în vederea elaborării ulterioare a unui text progres”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde, pe lângă propunerea legislativă de Regulament HTA, 5 teme prioritare: rezistența anti-microbiană, vaccinarea, accesul pacienţilor la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth).

 


„Tratăm acest mandat cu maximă responsabilitate și seriozitate. Vom continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE temele cu impact și beneficii pentru pacienți. Scopul principal al activităților pe timpul mandatului este garanția accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni”.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.