• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Mai , 2014

Manualul de istorie a Maramureşului devine realitate!

În curând, elevii maramureşeni vor învăţa la şcoală despre istoria şi identitatea judeţului nostru. Propunerea GAZETEI a fost asumată de reprezentanţii Consiliului Judeţean, iar ideea prinde contur.

 
 

Faptul că Maramureşul e un tărâm special, binecuvântat, a devenit axiomă. Toţi, cel puţin declarativ, suntem mândri de originile noastre şi de identitatea acestor locuri. Dar totuşi, ce face Maramureşul atât de special? Care e istoria şi povestea voievozilor întemeietori de ţară, dar a haiducilor însetaţi de dreptate, dar a luptătorilor anticomunişti şi patrioţilor care s-au jertfit pentru Ţară şi Neam?

 

De unde şi-au luat maramureşenii curajul de a se opune năvălitorilor pentru a-şi apăra pământul şi totodată puterea de a nu-şi dezlipi privirea de Cer? De unde vocaţia noastră de ctitori, de unde setea de eternitate şi eternizare, de unde bucuria în faţa vieţii şi curajul în faţa morţii?

 

Cei mai mulţi elevi maramureşeni n-ar şti, cu siguranţă, să răspundă. Mulţi nu ştiu nici unde e situat Maramureşul, aşa cum au arătat deja testele naţionale.

De aceea, GAZETA de Maramureş a susţinut necesitatea realizării unui manual de istorie şi identitate locală, care să servească ca suport pentru orele opţionale la clasa a VIII-a.

Ideea a fost acceptată şi dezvoltată de consilierii judeţeni. Cel care şi-a asumat responsabilitatea promovării şi implementării proiectului este consilierul judeţean Gavril Ardusătan, susţinut şi de alţi aleşi cu experienţă şi de conducerea CJ Maramureş.

Astfel că, în perioada următoare va fi constituit un grup de lucru care va gestiona proiectul. În paralel, prin adrese oficiale se va cere suportul instituţiilor statului care pot da fiecare date despre judeţul nostru, în domeniul lor de activitate. Mai mulţi istorici locali şi-au anunţat deja disponibilitatea şi dorinţa de a participa voluntar la proiect. De asemenea, GAZETA de Maramureş a anunţat, încă de la lansarea ideii, intenţia de a sprijini, voluntar, cu tot ce poate, realizarea manualului.

 

Se doreşte realizarea unui manual pentru gimnaziu, cu date mai generale şi, posibil a unei variante mai complexe pentru elevii de liceu. Consilierul judeţean Gavril Ardusătan îşi doreşte sintetizarea informaţiilor într-o formă cât mai accesibilă şi mai atractivă pentru elevi, pe modelul manualelor occidentale, inclusiv cu citate exemplificatoare. Ba mai mult, se doreşte realizarea unei variante multimedia, fie sub forma unei hărţi sau aplicaţii interactive, fie sub forma unui documentar, care să completeze informaţiile. Un accent deosebit se va pune pe istoria recentă a Maramureşului şi, în special, rezistenţa anticomunistă, o pagină de istorie care reprezintă, alături de altele, argumentul care ne îndreptăţeşte să spunem hotărât că suntem mândri de Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.