• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Martie , 2016

Managementul deşeurilor, încă o poticneală administrativă

Cel mai important proiect al judeţului se împiedică de „încurcături” administrative. Până în acest moment, opt primării din judeţ nu au adoptat hotărâri de Consiliu Local privind delegarea serviciului public de gestiune a deşeurilor. Cele mai mari probleme sunt la Târgu Lăpuş şi Bocicoiu Mare. Dacă pentru prima localitate se poate găsi o rezolvare pe calea dialogului, la Bocicoiu Mare nu există soluţii pentru că localitatea nu are Consiliu Local de circa 3 ani.

 

 

 

Cel mai important proiect al judeţului a ajuns o sumă a tuturor neputinţelor noastre. Toate orgoliile, problemele administrative, juridice şi neînţelegerile din judeţ se răsfrâng asupra proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”.  Mai nou, proiectul se poticneşte de o chestiune ce pare fără rezolvare: Bocicoiu Mare nu poate adopta hotărârea de Consiliu Local privind delegarea serviciului public de gestiune a deşeurilor pentru că… nu are Consiliu Local de circa 3 ani.

Şi dacă până acum autorităţile n-au fost în stare să rezolve problema şi să decidă organizarea de alegeri anticipate, cu siguranţă nu vor reuşi acum, când mai sunt trei luni până la alegeri. Săptămâna trecută, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Baia Mare, a avut loc o dezbatere pe tema derulării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Maramureş, cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene, care se desfăşoară în întreg judeţul.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte partea de finanţare a acestui proiect. ”

 

Prin hotărâri consecutive, CJ a asigurat, încă din anul 2015, şi a continuat şi în 2016, fondurile necesare pentru ca acest proiect să se desfăşoare în bune condiţii.

Partea de implementare, însă, întâmpină anumite greutăţi. Lăsând la o parte termenele legate de efectuarea efectivă a lucrărilor, nu doar în Sârbi, ci şi în celelalte zone care presupun construcţia staţiilor de transfer şi închiderea gropilor neconforme, există, astăzi, câteva piedici. Şi este vorba despre obţinerea hotărârilor de Consiliu Local, din partea tuturor celor 76 de UAT-uri maramureşene, pentru a accepta gestiunea delegată a colectării deşeurilor de către operatorii selectaţi prin licitaţie şi nu o gestiune directă, aşa cum se întâmplă în acest moment. Sunt opt primării care, până azi, nu au adoptat aceste hotărâri de Consiliu Local privind delegarea serviciului public de colectare a deşeurilor, iar cele mai mari probleme le întâmpinăm în Târgu Lăpuş şi Bocicoiu Mare”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureşean, Gabriel Zetea.

 

La Târgu Lăpuş, consilierii au votat „Menţinerea calităţii de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere Maramureş în vederea implementării proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor Maramureş” şi „delegarea activităţii de transport deşeuri la Staţia de transfer Târgu Lăpuş, zona 4, la Depozitul de deşeuri Sârbi, către ADI pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere Maramureş”, dar vor să-şi menţină actualul sistem de colectare, care se face printr-un serviciu acreditat din subordinea primăriei şi dotat cu utilaje moderne tot printr-un proiect european.

 

Astfel că, la hotărârea CL Târgu Lăpuş a mai apărut un punct care s-ar bate cap în cap cu primele două, spun reprezentanţii CJ: „Activitatea de colectare şi transport a deşeurilor pe cele 7 fracţii, se va efectua în continuare de către Serviciul public de salubrizare a oraşului Târgu Lăpuş-operator licenţiat în domeniu, care are în administrare şi gestiune directă activităţile specifice de salubrizare ale oraşului Târgu Lăpuş. Transportul deşeurilor colectate selectiv de către Serviciul public de salubrizare al oraşului Târgu Lăpuş, de la gospodăriile individuale, locuinţele colective, instituţii publice şi agenţii economici din oraşul Târgu Lăpuş, se va face până la Staţia de transfer Tg. Lăpuş, zona 4”.   

 

Situaţia, însă, poate fi rezolvată prin dialog. Vicepreşedintele CJ Maramureş a declarat că a stabilit împreună cu primarul din Târgu Lăpuş, Mitru Leşe, dar şi cu reprezentaţii administraţiei locale din comunitate, efectuarea unei vizite de lucru la Ministerul Fondurilor Europene din Bucureşti. „Voi face deplasarea împreună cu edilul din Târgu Lăpuş pentru a discuta, încă o dată, neclarităţile administraţiei locale vizavi de implementarea proiectului judeţean. Sper ca, în urma acestei întâlniri, să lămurim toate aspectele legate de acest proiect atât de important pentru Maramureş”, a subliniat Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

 

La Bocicoiu Mare, situaţia administrativă a comunei este extrem de delicată. Potrivit reprezentantului CJ Maramureş, la Bocicoiu Mare există un ordin al prefectului prin care întregul Consiliu Local a fost dizolvat, iar soluţionarea cauzei este în curs. „Va fi extrem de dificil să găsim o rezolvare juridică corectă a acestei situaţii, dar urmează să avem consultări tripartite între primarul comunei Bocicoiu Mare, Liviu Lazarciuc, Instituţia Prefectului judeţul Maramureş şi Consiliul Judeţean Maramureş”, a declarat Gabriel Zetea.

 

Primarul comunei Bocicoiu Mare, Liviu Lazarciuc, spune că nu există nicio şansă ca problema să fie rezolvată până la alegeri: „noi nu avem de trei ani Consiliu Local, din 2014. Eu zic că până la alegeri nu vom avea nicio sentinţă şi nicio soluţie pentru că procesul e suspendat în Bistriţa. Aşa proceduri numai la noi sunt posibile. Nu mai pot comenta că nu s-a terminat încă procesul. Eu le-am spus să găsească formă legală şi noi cu tot dragul aprobăm. La noi nu e problema că nu suntem de acord sau nu dorim să adoptăm hotărâre, noi dorim, dar nu putem pentru că nu avem Consiliu Local. Să găsească o soluţie legală sau să dea o lege. La noi Consiliul Local nu s-a întrunit aproape deloc de trei ani. Astfel că, e o problemă şi cu viceprimarul, care nu mai e consilier practic, dar încasează salariu. În lege nici chestiunea asta nu e trecută. Noi am trimis o adresă şi către prefectură şi către Curtea de Conturi, sunt curios ce vor scrie ei. E foarte bine că am reuşit fără consiliu să ţin comuna vreme de trei ani, pentru că e o comună destul de mare, să dăm salarii, la profesori, am făcut lucrări şi reparaţii. Am reuşit s-o ţin pe bugetul din 2013, fără consiliu, fără nimic”.

 

 

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş reprezintă dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, în conformitate cu practicile şi politicile Uniunii Europene. Sistemul de management al deşeurilor care se va implementa în comuna Fărcaşa, localitatea Sârbi, va îmbunătăţi calitatea mediului şi condiţiile de viaţă ale locuitorilor din judeţul Maramureş, valoarea totală a proiectului fiind de 229.148.934 lei, fără TVA.

 

 

„Săptămâna trecută, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Baia Mare, a avut loc o dezbatere pe tema derulării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Maramureş, cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene,

care se desfăşoară în întreg judeţul”.

Gabriel Zetea, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.