• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Octombrie , 2014

„Mai important e ce face şi ce spune alesul poporului, nu ambalajul care apare la televizor”

Curaj.net

Reporter: Ce şanse are un candidat independent, chiar şi foarte notoriu, să acceadă în Parlamentul moldav?

Oleg Brega: Şanse reale, în pofida barierelor birocratice impuse prin Codul Electoral şi pragul pe care încă niciun candidat independent nu l-a trecut. Dacă reuşesc, voi fi, probabil, cazul excepţional care confirmă… teza că clasa politică moldovenească se păzeşte cum poate de concurenţii neafiliaţi.

 

Reporter: Oleg Brega, în calitate de politician, se va deosebi radical de Oleg Brega, activistul civic rebel?

Oleg Brega: Cel mai degrabă nu voi schimba nimic, nici discursul, nici ţinuta vestimentară. Nu cred că la Parlament trebuie neapărat să mergi cu maşina, la cravată, cu pantofi lucioşi. Eu voi merge cu bicicleta sau cu transport public, cu haine în care să mă simt comod, vara, chiar şi cu sandale şi şosete, chit că asta scandalizează pe mulţi şi pe multe. Mai important e ce face şi ce spune alesul poporului, nu ambalajul care apare la televizor. Activismul meu civic se va radicaliza, pentru că acolo nu voi mai fi printre cetăţeni de rând loiali sau funcţionari publici comozi, vinovaţi doar pentru laşitate, acolo voi fi un rebel între crocodili şi rechini, între factori de decizie cu impact major asupra vieţii celor din jur, va trebui să afişez gheare mai mari, colţi mai incisivi ca să pot concura cu ei la tribuna centrală sau la microfoanele din sală.

Din ceea ce nu se va vedea la tv, vor fi, probabil, nopţi nedormite sau timp liber lipsă ca să citesc sutele de proiecte de lege din fiecare sesiune parlamentară, ca să nu votez orbeşte cum o fac cei din majoritatea guvernamentală sau să refuz votarea fără explicaţii, cum fac cei din opoziţie. Voi aloca mai mult timp consultărilor publice sau private cu experţi.

 

Reporter: Cum poate schimba ceva în Parlament, în starea de lucruri în general un deputat independent?

Oleg Brega: Prin proiecte de legi necesare, cerute de societate, care să nu poată fi refuzate de majoritate la votarea în plen sau în comisii, dar asta e cam utopic în condiţiile unei societăţi civile amorfe, fără iniţiative şi fără voinţă, în situaţia când clasa politică e o caracatiţă mafiotizată cu tentacule de diferite culori politice, dar cu comportament de clan, astfel, oricâţi independenţi ar nimeri în legislativ, ei/ele vor fi mereu în opoziţie. Dar şi această ipostază presupune o mulţime de instrumente democratice de impunere a schimbării spre bine: amendamente, luări de cuvânt, interpelări, sesizarea Curţii Constituţionale şi a altor instituţii de drept etc.

 

Reporter: Eşti cunoscut în societate ca un militant activ pentru drepturile omului. Cum te vei manifesta în forul legislativ suprem la problematica în cauză?

Oleg Brega: Drepturile omului vor rămâne preocuparea mea de bază, egalitatea în faţa legii, diversitatea socială vor rămâne ca reper în toate spusele şi faptele mele de ales al poporului.

 

Reporter: În ce măsură crezi că amendarea cetăţenilor pentru neprocurarea poliţei medicale reprezintă o încălcare a drepturilor omului?

Oleg Brega: Acesta este un atentat direct la adresa drepturilor omului, sfidează libertatea de alegere a individului, îi este impus un serviciu de stat care nici măcar nu este un monopol legal, deci omul poate alege să se consulte ori trateze la o clinică privată sau să nu se trateze deloc, în aceste circumstanţe, este absolut nejustificat să obligi pe cineva să procure anume serviciile de la stat, mai ales că nu sunt foarte calitative şi nici populare, iar preţul poliţei creşte de la an la an, întrecând cu mult coşul minim de consum şi puterea de cumpărare a populaţiei pauperizate. Cel mai mult are de suferit cetăţeanul sărac, fără loc de muncă, cel care are venituri sporadice, sezoniere, cei care muncesc peste hotare şi beneficiază cel mai puţin de sistemul medical autohton.

Cu atât mai aberantă şi nedreaptă e situaţia atestată în ultima vreme, când oamenii au conturile în bancă sechestrate, le sunt îngheţate accesul la paşaport şi alte acte de identitate, le sunt luate obiecte din casă pentru achitarea datoriei, sau, culmea cinismului şi a injustiţiei, sunt arestaţi şi ţinuţi la închisoare pe bani publici, pentru că n-au contribuit la bugetul de stat de medicină!

 

Reporter: Dacă vei ajunge în Parlament, vei ataca la Curtea Constituţională legea cu privire la asigurarea medicală obligatorie, ca oamenii să nu mai fie amendaţi ori chiar închişi la puşcărie pentru că nu au poliţă?

Oleg Brega: E de mirare că niciunul din cei 101 de aleşi ai poporului nu au reacţionat astfel la multiplele proteste stradale cu acest subiect, la multe dintre care am participat şi eu, evident, dacă aş avea acest instrument, l-aş folosi, ca să obţin anularea unui act normativ neconstituţional.

 

Reporter: Chiar dacă în sistemul juridic au loc abuzuri foarte grave, deputaţii nu par să-şi manifeste îngrijorarea faţă de starea de lucruri creată, probabil pentru că pe ei nu-i paşte pericolul, datorită imunităţii parlamentare de care se bucură. Vom avea în Parlament o voce disonantă, în persoana lui Oleg Brega, sau ne resemnăm moldoveneşte, cu proverbe tradiţional înţelepte, de genul „Cu o rândunică nu se face primăvară”?

Oleg Brega: Am arătat că un cetăţean poate fi activ, eficient chiar şi într-un stat cu regim autoritar, am putut să mă arăt activ, implicat şi ca jurnalist, artist-cineast, ca lider şi membru de ONG am putut să mă evidenţiez din mia de alte organizaţii ale societăţii civile, sper că şi în calitate de ales al poporului voi putea fi un exemplu de politician responsabil, prezent acolo unde e nevoie de legi noi, mai bune. Dacă acest comportament al meu va fi contagios şi alţi cetăţeni implicaţi politic vor urma exemplului meu, am putea forma astfel un stol de rândunele pe care primăvara nu-l va mai putea ignora.

 
 

„Mai important e ce face şi ce spune alesul poporului, nu ambalajul care apare la televizor. Activismul meu civic se va radicaliza, pentru că acolo nu voi mai fi printre cetăţeni de rînd loiali sau funcţionari publici comozi, vinovaţi doar pentru laşitate, acolo voi fi un rebel între crocodili şi rechini, între factori de decizie cu impact major asupra vieţii celor din jur, va trebui să afişez gheare mai mari, colţi mai incisivi, ca să pot concura cu ei la tribuna centrală sau la microfoanele din sală”.

Oleg Brega

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.