• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Iulie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Septembrie , 2019

Mafia lemnului din pădurile Borșei, din nou în prim-plan

Prin sentința civilă nr. 2214 din 22 august 2019, Judecătoria Sighetu Marmației a dispus consta­tarea nulității absolute a actelor de constituire a dreptului de proprietate pentru 6.056 hectare teren forestier, emise ilegal în favoarea Asocia­ției Composesorale Cisla. Minuta o prezentăm în acest material care este scris având ca sursă materiale primite de la Federaţia proprietarilor de păduri şi păşuni din România, Nostra Silva.

 

 

Asociația Composesorală Cisla, o structură orga­nizată de rudele miliardarului Frank Timiş (năs­cut la Borşa, la 28 ianuarie 1963, cu numele Vasile Timiş, al lui Spărietu), cu sprijinul financiar al magnatului, administrează 6.056 hectare teren forestier, suprafață care anterior fusese retrocedată prin hotărâre definitivă şi irevocabilă Composesoratului Borşa. Suprafața pusă în posesie ilegal se suprapune, deloc întâmplător, cu fostul bazin minier Baia Borşa.
Prin hotărârea nr. 2 din 29 noiembrie 2005, Comisia Judeţeană Maramu­reş pentru stabilirea dreptului de pro­­prietate privată asupra terenurilor a validat anexa nr. 39 în suprafaţă de 6.056,9 ha teren cu vegetaţie fores­ti­e­ră pentru Composesoratul Cisla Bor­şa. Conform procesului-verbal care consemnează dezbaterile şedin­ţei din 29.11.2005 a Comisiei Jude­ţene Maramureş, din totalul de 11 membri au fost prezenţi 7. Această consemnare din paragraful nr. 1 al aces­­tui înscris este confirmată de prezenţa a 7 semnături la finalul procesului-verbal.
Cu toate acestea, în procesul-verbal din 29.11.2005 al Comisiei Judeţene Maramureş se consemnează:
„8 membri ai Comis. Jud. sânt pentru validarea anexei nr. 39 – BORŞA. D-nul Avram Grigore I.C.R.P.J, d-nul Cliţan Vasile, d-nul Ciuman Vasile se abţin de la vot.”
Suntem în mod evident în prezenţa unui FALS: dacă 3 din cei 7 membri prezenţi s-au abţinut de la vot, un calcul matematic elementar ne spune că numai 4 membri ai Comi­siei Judeţene Maramureş au decis validarea anexei nr. 39 pentru Composesoratul Cisla (pentru ca votul să fie valabil era necesară o majoritate calificată, de minim 6 persoane).
A urmat un şir de ilegalități ce au cul­minat cu punerea în posesie a Composesoratului Cisla (cu patru procese-verbale de punere în posesie cu acelaşi număr de înregistrare, dar cu un conținut diferit – varianta 1, varianta 2 – „originalul” Comisiei locale Borşa, varianta 3 – „originalul” Composesoratului Cisla şi varianta 4) şi emiterea titlului de proprietate pentru composesoratul coordonat de rudele de sânge ale lui Frank Timiş.
După această împroprietărire, teritoriul a fost spălat ca la carte: până la 22 decembrie 2015, Şteţcu Toader (zis Cap de Urs), soţul verişoarei primare a lui Frank Timiş ajunge să dețină aproximativ 4.347 ha din totalul de 6.056, fiind consemnat cu 8.695 voturi din totalul de 12.236 voturi exprimate în adunarea gene­rală.
După ce achiziționează drepturile composesorale prin intermediari, Frank Timiş (Vasile Timiş) devine printr-o cerere din 28 noiembrie 2015, membru al Asociației Composesorale Cisla. Din interior, având calitatea de composesor, poate acum să treacă pe numele său tot teritoriul cumpărat prin interpuşi.
Sentința Judecătoriei Sighetu Marma­ției nu este încă motivată.

P.S. Între timp, rândurile au fost strânse: la 16 iunie 2019, la Miraje Resort din Vişeu de Sus, a avut loc nunta băiatului lui Cap de Urs cu fata lui Toader Timiş Butanu, naş cine altul decât Vasile al lui Spărietu sau… Frank Timiş!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.