• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Februarie , 2015

„Madrigalul Fisculaşului” la 5 ani de activitate

În februarie 2015 se împlinesc 5 ani de când corul Teotokos, corul Parohiei Ortodoxe Dumbrăviţa, a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Bogdan Ciocotişan, sub conducerea dirijorală a părintelui profesor Alexandru Nuszer. La început au fost selectate 80 de persoane pentru cor, dar cu timpul au rămas 50 de corişti care sunt activi şi astăzi. Încă de la înfiinţarea corului se cântă pe patru voci. Ca o curiozitate, vă spunem că s-au făcut repetiţii timp de 6 luni până când corul a intrat la prima liturghie.

 

Toţi membrii corului sunt oameni care nu au mai cântat în asemenea formulă, fără o pregătire muzicală de specialitate, dar, prin efort, ambiţie şi dorinţa de a cânta în cor au ajuns la performanţe deosebite.

Corul Teotokos abordează un repertoriu foarte vast atât din muzica tradiţional bisericească, cât şi din muzica populară şi din repertoriul de cântece patriotice. Corul a participat la mai multe concerte, atât în împrejurimile Băii Mari, cât şi în alte părţi. Cel mai în vârstă corist are 70 de ani, iar cei mai tineri membri ai corului sunt de 13 ani. Alexandru Nuszer a pus bazele corului şi l-a format, iar după un an de zile a venit profesorul Matei Bogdan, care este dirijorul corului şi astăzi. Profesorul Matei Bogdan a contribuit foarte mult la prestigiul corului de astăzi. „Fiind hramul bisericii Noastre „Naşterea Maicii Domnului”, am stabilit că este potrivit ca numele corului să fie Teotokos, pentru că în limba greacă acest cuvânt înseamnă: Născătoare de Dumnezeu. Porţile corului rămân deschise pentru cei care doresc să vină să se înscrie. Corul Teotokos are în palmares şi un CD de colinde, din 2012 intitulat „Sus, boieri nu mai dormiţi”. Nu de puţine ori, corul Teotokos a fost supranumit de oamenii de cultură „Madrigalul Fisculaşului”, fiind unul dintre cele mai bune coruri bisericeşti, la ora actuală, din împrejurimi. Corul cântă în primul rând Liturghia, dar au şi foarte multe pricesne, cântece patriotice etc. Pe viitor ne dorim ca toţi membrii corului să aibă un costum de scenă care să fie un brand al Comunei Dumbrăviţa, să înfiinţăm o asociaţie corală, să participăm la Festivalul Naţional de Coruri de la Orăştie, să continuăm colaborarea cu mănăstirile, să pregătim Concertul de pricesne, Concertul de colinde care au devenit evenimente de tradiţie şi, nu în ultimul rând, să scoatem un CD cu pricesne”, ne-a spus preotul paroh Bogdan Ciocotişan.

 

În 7 februarie, la 5 ani de activitate a corului a avut loc o agapă frăţească, la care au luat parte atât coriştii, cât şi familiile lor, unde s-au depănat amintiri din cei 5 ani de la cele două repetiţii săptămânale, dar şi întâmplări din diferite excursii. S-a vorbit şi de planurile de viitor privind îmbunătăţirea activităţii corale şi a repertoriului. Cea mai puternică amintire a coriştilor este de la prima lor ieşire, când au fost la Posta şi s-a stricat autocarul şi au fost nevoiţi să meargă pe jos 5 km pentru a cânta.

 

„Au fost 5 ani extrem de frumoşi pentru Corul Teotokos şi sperăm ca peste ani corul să rămână în istoria parohiei şi a zonei. Un partener extraordinar şi loial al corului nostru este domnul Iulian Gheorghe, directorul general UACE, care a sprijinit absolut toate acţiunile corului, atât concertele din comună, cât şi deplasările, precum şi masa festivă din 7 februarie de anul acesta. Domnul director le-a transmis coriştilor un mesaj de mulţumire şi încurajare, iar noi, la rândul nostru, dorim să-i mulţumim pe această cale pentru toate câte le-a făcut şi le face pentru noi. De asemenea, ţin să mulţumesc Corului pentru tot efortul pe care îl depun în fiecare duminică, dar cel mai important lucru este că pe lângă activitatea lor îl laudă pe Dumnezeu prin vocile lor suave. Pentru că spun Sfinţii Părinţi că cel care cântă, se roagă de două ori”.

Preotul Bogdan Ciocotişan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.