• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Mă tot mir / Un Sorin de mare forţă civică

Românul s-a născut poet doar parţial, că-n rest s-a născut potician de mare perspectivă. Ca dovadă că lucrurile stau astfel şi nu în alt fel, un nene de la Forţa Civică, Sorin Paler, hotărât nevoie mare să candideze pentru ocuparea unui post în Parlamentul European, i-a lămurit pe jurnalişti de ce îşi doreşte acest lucru.

Până să ajungă acolo, Paler ăsta a ţinut să transmită condoleanţe familiilor îndoliate în urma tragediei recent petrecute în Apuseni, după care a urmat delirul intelectual al membrului partidului condus de Mihai Răzvan Ungureanu: „Eu cred că vina asta tragică, ca şi tragediile lui Sofocle, este greu de cuantificat, dar trebuie să ne gândim că ne aflăm în plin cutremur cosmogonic dat de conflictul dintre mitul arhaic, eroul arhaic, ciobanul Frigda, şi mitul civilizator, eroul civilizator, Gramofonul”. Păi să nu-ţi vină să-ţi rupi toate diplomele? Ba să-ţi vină!

Ar fi, totuşi, vreo două lucruri de priceput din ce-a behăit Sorinel. Prima la mână, că vina este tragică, deci n-are nicio treabă cu comedia. A doua la mână, că tragediile lui Sofocle sunt greu de cuantificat, ceea ce înseamnă că nişte oameni, poate chiar Paler, au eşuat în acest demers sau le-a ieşit cuantificarea, dar numai după ce s-au scremut îndelung. 

De oameni de ăştia are nevoie ţara! Cu vorbele la ei. Să ştie să-ţi explice de ce nu-ţi curge apa la robinet prin vorbe meşteşugite şi pline de miez. Să ştie să-ţi spună că, în cazul respectiv, e vorba despre un seism escatologic, posibil scatologic, dat de conflictul dintre miturile lacustre şi panta rhei, pe de o parte, şi nereidele, nimfele, naiadele, sirenele, Poseidon şi scandinavul Ran, pe de altă parte. Cu instalatorul, eroul civilizator în această speţă, aflat în concediu, într-un peisaj mioritic dominat de sapienţiala generatoare a vieţii soţiei sale, adică la ţară, la soacră-sa.

 

În fine, pentru că facerea politicii este o proiecţie a libertăţii ca voinţă de limitare, cum spunea unul mai deştept decât Paler, Sorin ne-a spus, până la urmă, de ce candidează: „pentru a împiedica monopolul societăţii politice, economice şi sociale de către această coaliţie numiotă USL, din punctul meu de vedere cu alunecări înspre extrema dreaptă din partea PNL şi alunecări în partea extremei stângi din partea PSD.” Înţelegem că Ponta e un fel de Stalin şi Antonescu un fel de Hitler.

Pe lângă Paler ăsta şi Kissinger e mic copil...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.