• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Decembrie , 2017

Mă tot mir / Un pleonasm monarhic: fistula duda

Dacă te uiţi în DEX, afli că duda are sinonime aguda, fraga, mura şi pomiţa. În acelaşi timp, în funcţie de context, dudă se spune la canal, fistulă sau bur­lan de sobă. Începe să mă intereseze Duda. Radu Duda, actoraşul ăla ratat căruia i s-a spus o vreme bă, Radule, apoi Radu Hohenzollern Veringen Duda, după care Radu al României Duda, principe al României, urmând să i se spună de acuma, că tot a răposat socru’ lui, Alteţa sa Regală Principele Consort al României.
A da dude, în limbaj popular, înseamnă a face greşeli, a comite erori. Răposatul Mişu a dat o dudă când a acceptat ca Duda să intre în familionul lui, da’ ce nu face omul când are cinci fete şi a mai mare rămâne nemăritată până la vârsta menopauzei? O dă până şi unui actoraş de doi lei, fără nici un fel de merit, şi ca să nu-l lase fără nici un fel de distincţie îl şi decorează. Chiar de două ori, ca să demonstreze că cine dă o dată o dudă recidivează sigur. Aşa a ajuns Duda să fie posesorul a două distincţii (singurele de altfel): Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce şi Ordinul Carol I în grad de Mare Cruce.
Se pare că Mihai a realizat la un mo­ment dat ce dudă a dat, atunci când s-a prins că Duda care a intrat în casa lui e sinonim cu fistula (ulceraţie adâncă într-un ţesut al organismului), da’ era deja prea târziu. Margareta să fie feri­cită, măcar la bătrâneţe, că a căzut duda peste ea, realizând prin această uniu­ne o familie vegetală de mare excepţie. E şi Duda fericit, pentru că prin intermediul Margaretei a văzut o altă lume. Poate de aia margaretei i se mai zice şi ochiul-boului.

N-am fost eu mare monarhist niciodată şi nici nu cred c-o să mă fac acuma, da’ zic şi io, ca omul: cu Duda ăsta ideea de monarhie în România s-a acoperit de zoaie, hâlbe, lături, scursuri putride şi alte materii infecte. Fostul colaborator al Securităţii, actualul colonel al armatei române şi doctor în ştiinţe mi­litare, mare specialist în apărare na­ţională, vajnicul apărător al monarhiei care s-a hotărât (în 2009) să candideze la funcţia de preşedinte al României nu e altceva decât o dudă putredă ingerată de casa regală. În scurt timp, duda asta o să înceapă să pută şi duhoarea rezultată n-o să poată fi acoperită nici măcar de mirosul margaretei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.