• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 13 Aprilie , 2017

Ma tot mir / Superstiţii de Paşti

Io nu-s superstiţios de felul meu, n-am treabă cu pisicile negre care-mi trec prin faţă, trec pe sub scările zugravilor fără nicio reţinere, nu scuip în sân niciodată, că nu-i igienic, şi, în general, nu prea cred în ciudăţenii, da’ îmi place să ştiu tot felul de chestii d-astea, legate de superstiţii, cu care nu-s de acord.
Se zice că dacă te speli în ziua de Paşti cu apă nouă sau apă neîncepută, în care ai pus un ou roşu, o să fii frumos şi sănătos tot anul. Io ştiu câteva persoane care se pot spăla în cel mai mare valău cu apă sfinţită din lume, cu cel mai mare ou de struţ înroşit cufundat în respectivul lichid şi tot urâte rămân. Minunile au şi ele limitele lor.
Alte superstiţii în care io nu cred îs alea legate de haleala de Paşti. Cică ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Io fac pariu că da şi că ăla care crede în treaba asta ar putea face proba, numa’ aşa, de sanchi, să vadă cum e să stea la pat cu hepatită şi să nu să ducă câteva luni la lucru. Apropos de sănă­tate, cică ăla care se scaldă în râuri în Vinerea Mare o să fie sănătos tot timpul anului. Nici asta io n-o pot crede. Dacă scapă de înec, ceva aprindere de plă­mâni tăt face, ori batăr o bronhopneumonie şi nu mai poate be horincă de Paşti. Tăt aşe, se zice că dacă mânci peşte şi pasăre în ziua de Paşti o să fii sprinten ca peştele şi uşor ca pasărea. Atunci de ce să mai tai miel?
Hreanul sfinţit la besearecă şi mâncat te face mai rapid. Cel puţin aşa se zice, da’ io nu cred, că atunci tăte ar fi mai simple. I-am îndopa pă fotbaliştii de la Naţională cu peşte, pasăre şi hrean sfin­ţite şi am ajunge campioni mondiali.
Altă superstiţie zice că în dimineaţa zilei de Paşti e bine să priveşti prima dată într-o cofă cu apă neîncepută, ca să ai vederea bună tot timpul anului. Io îs cam chior şi fără ochelari mă pot uita în orice ciubăr, că tăt nu văd nimic. Chestia asta cu privitul în videre care îţi îmbunătăţeşte performanţa optometrică e altă abureală, măcar pentru că la orbi nu văd cum s-ar aplica.
Zic oamenii că lumânarea din noaptea de Înviere trebuie păstrată în casă şi aprinsă în caz de boală. Care boală, dacă te-ai spălat cu apă neîncepută cu ou roşu într-însa? Superstiţiile astea se contrazic între ele. Papuaşii din Noua Guinee trăiesc mai mult ca noi şi nu au atâtea superstiţii. La ei, de Paşti, copacii din jurul bisericilor se împodobesc cu tutun şi ţâgări şi tătă lumea trage tabac. Ei nici nu aşteaptă să învie Hristos, pentru că ştiu că-n fiecare an face chestia asta.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.