• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iunie , 2018

Mă tot mir / Suntem peste tot acasă...

În ultima duminică a lunii mai a fost sărbătorită Ziua Românilor de Pretu­tindeni, care români sunt mulți, de ordinul milioanelor și cam peste tot. În plus, românii sunt și foarte vizibili în rândul comunităților în care se stabilesc. De aia și există atâtea reacții, unele de înțeles, altele de neînțeles, din partea celor pe care românii îi cam incomodează, după câte se pare.
Într-un orășel din Suedia cerșetorii țigani cu cetățenie română sunt obli­gați să solicite un permis de la poliție pentru a putea practica „colecta pasi­vă de bani”. Această nobilă profesie a statului în cur pe bordura trotuarului cu mâna întinsă, exersată de secole de țigani, nu a existat în Suedia până de curând și nordicii nu prea au știut cum să reacționeze. Pentru ei a nu face ni­mic în afară de a cere bani de la cei care muncesc se înscrie într-o stare de lucruri de neimaginat, un fel de ab­surd devenit posibil.
În Olanda, cetățenii români de etnie țigănească sunt la fel de apreciați. Ca urmare, premierul Țărilor de Jos se opune cu vehemență admiterii Româ­niei în Schengen. Situația e asemănă­toare și în Germania, țară în care Mini­sterul de Interne a realizat un proiect de lege care vizează expulza­rea tuturor românilor din Germania. Motivul principal care a dus la acest proiect de lege e acela că țiganii ajunși la ei nu muncesc, cerșesc, fură și trăiesc din ajutoare sociale.
Până și un pârlit de fotbalist englez, mijlocaș la Queens Park Rangers, puțin infractor de felul lui, le-a cerut țiganilor, pe care-i consideră români, să plece din insulă. Ăstuia nu-i plac imigranții țigani pentru că, zice el, toți sunt grași, au lanțuri de aur, ma­șini și celulare.
Nici peste Atlantic situația nu e mai roză. Parlamentul Canadei i-a solicitat primului ministru să reintroducă vizele pentru cetățenii români, deoa­rece a crescut activitatea grupurilor de crimă organizată.
Ultima manifestare de simpatie pentru români a apărut în revista franceză Charlie Hebdo: Simona Halep apare într-un desen ridicând trofeul de la Roland Garros și strigând „Fier vechi, fier vechi”. Evident că franțujii de la Charlie Hebbdo sunt puțin idioți, dar caricatura publicată de ei arată o stare de spirit generală. În plus, hidoșenia respectivă face ca orice alt comenta­riu să pară de prisos.  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.