• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 18 Martie , 2015

Mă tot mir / Răzbunarea gramaticii

Primarul „care este” s-a născut într-o zi de 28 februarie. Dacă o ţinea pe mumă-sa travaliul cu câteva ceasuri în plus, marele motiv de paranghelie îşi făcea apariţia doar din patru în patru ani. Calculând anii de temniţă luaţi după câte aniversări o să prindă în celulă, nici nu-i aşa de rău.

Până una alta, procurorii de la DNA l-au reţinut pe primarul sectorului 5 al Bucureştilor după ce au găsit indicii de săvârşire a unor fapte penale. Specialistul în „almanahe”, zic procurorii, percepea un comision de 20% din valoarea contractelor încheiate de Primăria pe care a condus-o aproape cincisprezece ani glorioşi şi instituţiile subordonate acesteia cu firme agreate. În afară de luare de mită, Vanghelie mai e acuzat de fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie şi de abuz în serviciu.

Astea deja nu-s fapte care să mă mai mire. Sunt, deja, zeci de primari reţinuţi, anchetaţi, arestaţi sau condamnaţi pentru aceleaşi infracţiuni şi urmează alte zeci de primari care vor avea probleme. Nici treaba asta nu e de mirare. Ce mă miră cel mai mult e cum de un individ ca Vanghelie a putut să câştige mereu alegerile de sector din 2000 încoace. Semianalfabetul ăsta a reuşit să treacă mereu clasa cu media cinci şi un pic. Cu mare greutate, la vârsta la care Isus murea pe cruce, încă analfabetul la vremea aia Vanghelie reuşea să obţină o diplomă de bac. Patimile îndurate de tuciuriu în acest demers se pare că au fost similare cu cele ale Mântuitorului. De vină sunt şi profesorii din comisia de evaluare.

Rămânând în aria unei modestii temperate, dar fiind de acum conştient de valoarea sa hentelectuală, Vanghelie, bipedul căruia îi aparţine afirmaţia de o modestie cutremurătoare „sunt un om pământean”, s-a înscris la cursurile a două facultăţi: Drept şi Ştiinţe Economice. În acest caz, de vină sunt şi profesorii universitari.

Pentru că astfel de creaturi conduc ţara asta suntem cu toţi de vină. Intraţi pe „goagăl” sau pe „gulgăl” să vedeţi ce hal de primari conduc localităţile iubitei noastre patrii şi ce jegoşi populează Parlamentul. Din fericire, funia se tot strânge pe lângă par, confirmând ce spunea de curând Vanghelie: „Într-o formă sau alta o să ne vină rândul la toţi!”

Cred că, mai devreme sau mai târziu, până şi gramatica se răzbună. În urmă cu câţiva ani, Vanghelie zicea că a primit „neurmărirea începerii penale”. Probabil că acuma a primit penalizarea neînceperii urmăririi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.