• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Iunie , 2016

Mă tot mir / Poporu-i ca universul şi bunul Dumnezeu

Pe la jumătatea secolului trecut, o echipă de cercetători ştiinţifici a realizat o serie de experimente în urma cărora s-a demonstrat că universul nu e perfect simetric, ci are o uşoară tendinţă de a favoriza stânga. No, acuma, iubite cetitoriule, bagă de samă cum au ajuns la concluzia asta fizicienii ăia: cică au pus la punct un experiment ce presupunea degradarea beta a elementului cobalt 60, care a demonstrat că paritatea – comportamentul unui sistem fizic ca reacţie la inversia spaţială sau la reversia coordonatelor spaţiale – nu e conservată în interacţiunile de intensitate slabă, forţe asociate cu degradarea radioactivă. Paritatea este conservată în gravitaţie, electromagnetism şi interacţiuni de mare intensitate (ce ţin nucleele la un loc), dar nu aici.

Pauli, care a fost un mare susţinător al ideii simetriei universului şi a faptului că legile naturii demonstrează o simetrie exactă, a trebuit să accepte că s-a produs o revoluţie în fizică şi că universul nu este perfect simetric. În ultima scrisoare pe care Pauli i-a scris-o lui Jung, în vara anului 1957, fizicianul scria: „Până la urmă, Dumnezeu e uşor stângaci”.

 

Io recunosc cu ciudă şi sinceritate că n-am priceput nimic din toată chestia asta legată de fizică, materie la care am şi luat notă mică la bac. Ce mă freacă cel mai tare e că nu pot pricepe unde-i stânga universului şi unde-i dreapta. Către ce punct din spaţiu trebe să stai cu faţa ca să poţi să zici că aia-i stânga şi ailaltă-i dreapta? Pricepe cineva ceva din toată treaba asta? Pe deasupra, mă irită şi concluzia dezamăgitului Pauli. De unde ştie el că Dumnezeu e stângaci? Io cred că-i ambidextru.

 

Serveşte la ceva ce-am scris io despre fizica asta şi despre universul lăbărţat o ţâră spre stânga? Serveşte, pentru că explică de ce alegerile au fost câştigate de PSD, care-i tot de stânga, la fel ca universul şi la fel ca bunul şi înduratul Dumnezeu.

Poporul român, în ansamblul său, este înţelept, de unde rezultă concluzia logică că el nu poate greşi şi n-are rost să se pişe în contra vântului, fizicii, universului şi a făcătorului cerului şi pământului. De aia cred io că poporul român nu este perfect simetric şi are tendinţa de a favoriza uşor stânga.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.