• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Decembrie , 2016

Mă tot mir / O zi cu probleme

Dacă e 1 Decembrie, musai trebuie să fie şi un mic conflict diplomatic. Ministrul de externe ungar, Peter Syijjarto, le-a interzis diplomaţilor unguri să fie prezenţi la recepţia de Ziua Naţională a României de la Budapesta. Motivaţia individului este aceea că „poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie”. Poate că aşa şi este, dar are ceva de sărbătorit poporul maghiar de ziua naţională a Statelor Unite ale Americii, de ziua naţională a Franţei sau de ziua naţională a Rusiei? Eu cred că nu, dar cu toate astea se înghesuie diplomaţii unguri la dineurile din zilele respective, de nu mai fac faţă ospătarii solicitărilor.

 

De mai mulţi ani, şi cu o agresivitate din ce în ce mai mare, ungurii cer o altă dată în care românii să-şi sărbătorească Ziua Naţională, că asta pe care o avem acuma le cam pute şi le lezează interesele şi drepturile lor de minoritari. Mă gândesc cum ar fi să li se facă pe plac şi să sărbătorim Ziua Naţională a României pe 29 august, spre exemplu? Nici asta n-o să fie o dată bună, pentru că, pe 29 august 1526, la Mohács, turcii le-au administrat ungurilor o bătăiţă crâncenă şi data a rămas una foarte ruşinoasă în calendarul umilinţelor ungureşti. Am putea să sărbătorim pe 4 iunie, dar nici asta nu e o dată elegantă pentru unguri, pentru că, pe 4 iunie 1920, s-a semnat Tratatul de la Trianon. N-ar ajuta la opritul bocetelor ungureşti nici măcar faptul că am putea sărbători cu kürtõskalács, rakott ktumpli, lecso, paprikás csirke, gulyas, dobostorta, meggyleves şi am bea numai boros pálinka.

 

În fiecare an, în zilele în care maghiarii sărbătoresc zilele lor naţionale, că ei sunt mai cu moţ şi au două, îmi sun prietenii maghiari pentru a-i felicita. Ei mă sună de 1 Decembrie, ca să facă acelaşi lucru. În urmă cu vreo câţiva ani, într-o zi de 15 martie, un prieten maghiar chiar mi-a făcut cadou un tricolor al Ungariei. De mici dimensiuni, dar orişicât. În restul anului, fiecare îşi vede de treaba lui, jucăm fotbal împreună, bem din aceeaşi sticlă, numai paharele sunt diferite, ne ajutăm atunci când putem şi cu cât putem şi eu cred că aşa-i normal. Anormal mi se pare Peter Syijjarto şi cred că anormalitatea lui se manifestă în fiecare zi a anului, nu doar de 1 Decembrie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.