• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 1 Iunie , 2016

Mă tot mir / O resursă inestimabilă

De la preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi am aflat o chestie absolut incredibilă, achivalentă prin şocul pe care mi l-a produs cu o revelaţie, obligatoriu mistică. Pe nenea ăsta ştiut în cap îl cheamă Daniel Vasile, lucru care nu ne deranjează, şi a fost viţelpreşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa, treaba asta neîncurcându-ne prea mult.

Revin acuma la ce a zis mai sus amintitul: cică populaţia romă din România este o resursă inestimabilă pentru ţara noastră! No, discursul ăsta pe mine m-a cam pierdut, că nu înţeleg meandrele concretului ascunse dibaci în înţelepciunea vorbitorului.

 

Oricât mă străduiesc, nu pricep discursul tipului ăsta. Individul s-a specializat în cuvântări legate de desegregare şi incluziune socio-educaţională a copiilor romi, pentru combaterea rasismului şi asigurarea calităţii educaţionale. Foarte tare! Da’ stau şi mă întreb: unde-i rasismul, că io nu-l văd nicicum? Şi unde-i lipsa de şanse egale, că nici pe asta n-o văd?

Poate că are şi minoritarul ăsta ceva dreptate şi oareşceva inegalităţi egzistă. Par de-un exemplu, mi se pare total inechitabil ca etnicilor romi care au maşini de lux, ciordite din cele ţări străine, şi case cu zeci de camere, ridicate cu bani furaţi tot de la rasa albă, să li se dea în timpul iernii ajutoare de încălzire. Mie statul nu-mi dă nici un sfanţ şi io mă duc tătă zâua la lucru. Cică romii îşi iau cu banii ăia lemne, ca să-şi încălzească palatele, ceea ce nu-i adevărat, pentru că lemnele le fură din pădure. Ştiu io sigur! Da’ primăriile tre’ să le dea bani, pentru că ţâganii n-au nici o sursă de venit în acte. Aşa scrie la lege şi aicea-s de acord cu Văsălică, adică există rasism la noi, pentru că pe mine legea asta mă dezavantajează.

 

La facultăţi, ţâganii intră fără egzamen şi are şi bursă, care la albi nu să dă moca. Şi ăsta-i rasism, zâc io, cu mintea mea proastă.  Alt rasism îi ăla că firmele care angajează ţâgani primesc subvenţii şi alea care angajează români nu primesc. Îi rasism? Io zâc că da! Din vorbă în vorbă despre rasismul ăsta, ajungem la Germania, care ţară trebe musai să le dea la tăţi urmaşii ţâganilor morţi în Holocaust douăzeci de mii de euro şi o pensie lunară de două sute de euro. La români nu să dă. Îi sau nu-i rasism? Îi!

 

Pupa-v-aş portofelele, am ajuns să mă sâmţăsc victimă a prejudecăţilor şi excluziunii sociale. Gata acuma. Bahto del o Del sau cum ar zâce o prietenă de-a mea, pirandă din născare, da’ frumoasă: Ciumidaptu ando mui te dilearaptu fo tan, adică vă pup direct în bot să vă zăpăcesc de tot!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.