• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Mai , 2014

Mă tot mir / O iniţiativă de ZC

Mai marele judeţului Maramureş s-a hotărât să ia boul de coarne, taurul de ce n-are boul, să taie coada câinelui de la capătul dinspre corpul patrupedului, că de la celălalt capăt n-are rost, că oricum se termină, şi să inventeze o instituţie nouă, de mare respiraţie culturală, un aşezământ cultural aşa de minunat de-o să se cufurească toată intelighenţia europeană, care se va numi Complexul Astronomic Popular.

 

Această mirabilă iniţiativă a preşului va rămâne singura realizare notabilă din mandatul acestuia. Regretabilă, dar memorabilă. Ca să fie invenţia mai cu moţ, Planetariul, că despre instituţia asta e vorba, o să primească numele pompos şi halucinant pe care l-am amintit deja. Pe vremea lui Ceaşcă, Planetariul s-a numit Complexul Astronomic Baia Mare. Noua denumire e atât de elucubrantă încât bate orice definiţie proletcultistă. Cinste lui, preşului maramureşean, că s-a gândit atât de adânc până l-a fulgerat prin creier această idee, străbătându-i cutia ucraineană ca o cometă strălucitoare, care obligatoriu este de aparenţă nebuloasă. Ca şi gândirea preşului.

 

În general politrucii şi populiştii din administraţia publică locală apelează la o terminologie menită să sensibilizeze boborul, acesta fiind un posibil motiv pentru care Planetariul o să devină, dintr-o dată, Popular. O altă explicaţie pentru alegerea nefericitei denumiri ar fi aceea că toată lumea ştie că românul s-a născut poet şi că poetul este un tip de biped cu capul în nori, care beleşte ochii la stele.

 

Nici nu se pune problema că noua instituţie nu avea un director pe măsura numelui instituţiei: la fel de pierdut în spaţiu şi de inventat într-un moment de delir orgiastic al simţurilor, într-o adevărată contopire a sinelui cu lucrurile şi tainele Universului, cu planetele, meteoriţii şi praful cosmic, de unde şi praful care o să se aleagă de viitorul nou aşezământ cultural. Noul director e necunoscut, adică e un nimeni, deocamdată. După concurs, numele lui va fi public, ceea ce nu înseamnă că va fi cineva. Tot nimeni va rămâne, cu toate că legislaţia europeană, atentă nevoie mare cu drepturile tuturor categoriilor de cetăţeni, susţine că şi infractorii sunt cineva.

 

În fine, mirându-mă ca la apariţia unei supernove, nu pot să nu remarc această iniţiativă de ZC.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.