• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 30 Mai , 2015

Mă tot mir / N-ai cum!

N-ai cum, băi, frate, n-ai cum să faci o autostradă în România, nici dacă vrei treaba asta cu adevărat! Problemele sunt multiple şi extrem de complicate. Unii chiar au încercat, cel puţin aşa susţin ei, să facă un fragment de autostradă, da’ s-au prins că n-ai cum. În calea planurilor măreţe gândite de drumari s-au pus de-a curmezişul neşte chestii de care nu poţi să nu ţii cont, nu poţi să te faci că nu există, şi nu le poţi ocoli.

 

Prima dată a apărut pe traiectul autostrăzii un cimitir vechi şi ăsta-i loc sfinţit; dacă agregatele nu-s ale Patriarhiei n-ai cum să profanezi locul cu pricina. În plus, şi dacă ai primi dispensă, nu poţi să treci prin el cu buldozerul, că ăla face zgomot mare şi-i deranjezi din somnul de veci pe locatarii de acolo.

Şi drumarii, şi buldozeriştii, şi camionagiii sunt oameni care poartă cu ei, în lăzile de scule, diferite frici ancestrale. N-ai cum să mai dormi liniştit, nici cu lumina aprinsă, dacă faci chestiuni din astea, că nu se ştie niciodată cine vine să doarmă cu tine, dacă nu l-ai lăsat să doarmă în locul lui. Ca urmare, ajunsă în acest punct al construcţiei, autostrada este destinată să moară, iar proiectul ei trebuie îngropat. N-ai cum să mergi mai departe!

 

Pe aceeaşi autostradă s-a mai găsit o peşteră cu lilieci, animale sensibile nevoie mare la poluare, singurele mamifere care zboară, motiv pentru care n-ai cum să mai lucrezi. Ecologiştii trebuie să-şi facă şi ei treaba cu competenţă şi să apere liliecii de excavatoare. N-ai cum să nu aperi speciile protejate de lege.

Parcă vrând să se încontreze cu tot dinadinsul măreţelor proiecte româneşti, speciile astea protejate au trimis şi trei familii de castori care şi-au făcut sălaşul fix pe traseul autostrăzii care, în aceste condiţii, nu mai poate fi finalizată. N-ai cum să treci peste habitatul castorilor, care-s tot nişte mamifere, numai că astea nu zboară, din cauză că-s semiacvatice.

Piedici mai pot apărea şi ele pot fi din ce în ce mai greu de depăşit. Un colţ de mamut, un dinte de lapte al lui Ion Iliescu, placenta lui Adrian Năstase, ceva coprolite de oaie neolitică ori de senator contemporan, orice poate bloca lucrarea.

În final, pentru un pârţ de câteva zeci de kilometri de autostradă, statul român va pierde 800 de milioane de euro. Vina nu va aparţine guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta (cu miruitul infractor Dan Şova în componenţă), ci morţilor, liliecilor şi castorilor.

Că pe bipezii ăştia vii nu-i poţi acuza. N-ai cum! 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.