• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 15 Octombrie , 2014

Mă tot mir / Moaşte, golf, pricesne şi căţărat în copaci

După atâta politichie, trebuia şi un pic de sfinţenie, de mătănii şi de îmbulzeală la pupat sfintele moaşte, care moaşte s-ar putea să le dea românilor nu numai sănătate, bucurii, câştiguri la Biongo, ci şi înţelepciunea necesară în momentul în care o să ajungă cu ştampila în mână prin ceva urnă de vot.

Ca urmare, foarte bine s-a nimerit în luna asta electorală sărbătorirea la Iaşi a Sfintei Parascheva. Moaştele mai înainte amintitei sfinte au început deja să facă minuni, contribuind la revigorarea economică a CFR, care a anunţat deja că suplimentează trenurile de transport persoane cu destinaţia Iaşi. Se vede treaba că moaştele sunt bune la pupat, dar au şi eficienţă economică maximă, argument suficient pentru primăria Iaşilor ca să dubleze bugetul alocat sărbătorii. Aproape treizeci de miliarde vor fi folosiţi în acest scop, pentru ca sfânta să fie sărbătorită cum se cuvine vreme de unsprezece zile.

Programul sărbătorii este foarte bine pus la punct şi destul de diversificat, în aşa fel încât toţi cei care doresc să se îmbogăţească spiritual şi să se umple de sfinţenie şi cuvioşenie să aibă de unde alege. Pe lângă deja celebrul pelerinaj şi expunerea moaştelor, care reprezintă punctul central de atracţie al sărbătorii, se vor efectua, cu un număr nedefinit, dar mare, de preoţi, diferite slujbe pravoslavnice, dintre care amintim miezonoptica, utrenia, sfânta liturghie, vecernia, aghiasma mică, sfântul maslu şi litia. Cine nu se satură de atâtea cântări popeşti primeşte bonus şi un concurs coral intitulat „Lăudaţi pe Domnul”, cu toate că Domnul nu are nevoie să fie lăudat, pentru că nu-i nici primar, nici politician, El reprezentând perfecţiunea absolută.

Pentru cei care o să înţepenească de atâta stat în coate şi genunchi şi o să-i apuce durerea de şale şi de frunte de la atâta bătut mătănii, organizatorii s-au gândit să-i dezmorţească printr-un concurs de căţărat în copaci, cu toate că ăsta mi se pare oarecum discriminatoriu, pentru că nu prea văd cum ar putea octogenarele să-l imite pe Tarzan prin teiul lui Eminescu. Exceptând, eventual, strigătele. Există şi un concurs de golf, sport tradiţional ortodox românesc, concerte de muzică pop pentru profani, că şi ei este oameni şi, în fine, la finalul sfârşitului sărbătorii, un spectacol intitulat „Plecare fără întoarcere”. Decât la anul... 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.