• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Ianuarie , 2017

Ma tot mir / Gânduri din criosferă

În iarna asta ne-am cam săturat de zăpa­dă şi de gheaţă, că de actuala conducere a oraşului ne-am săturat de mai multă vreme. Şoferii înjură birjăreşte, pietonii înjură şofereşte, da’ treaba merge cumva oloagă înainte, noi cu drag muncim.
M-am documentat o ţâră despre zăpadă, ca să mă lămuresc că nu-i aşa de rău şi să găsesc nişte explicaţii pentru actuala stare de lucruri din Baia Mare.

Ăsta care ne conduce oraşul a absolvit ceva facultate de silvicultură, ceea ce nu-i rău, pentru că, cel puţin aşa ne spu­ne Wikipedia, zăpada este foarte bene­fică în agricultură şi ce mi-e silvicultura, ce mi-e agricultura. E drept că brazii îs un pic mai mari decât petrinjeii, da’ tot verzi îs şi tot plante se cheamă că sunt, chiar dacă brazii nu se pun în supă. Ca urmare, am putea trage concluzia că e bine să avem zăpadă multă, pentru că zăpada face bine la plante.

Nici gheaţa nu e rea pentru fizicul or­ga­nismului uman, pentru că din ea se pot face igluuri în care e cald şi bine, chiar dacă nu există calorifere. E drept că gheaţa poate produce, din cauză de nebăgare de samă, luxaţii, entorse şi fracturi, care nu-s bune pentru fizicul organismului uman, da’ partea bună e că stai acasă în concediu medical şi te uiţi la televizor din abundenţă. E bine că avem multă gheaţă în oraş, pentru că am aflat că gheaţa menţine pielea sănă­toasă şi strălucitoare, creşte fru­mu­seţea tenului şi combate acneea. E drept că ea poate produce şi asfaltită, care nu creşte frumuseţea tenului, da’ poate com­bate acneea cu piele cu tot.

De când Baia Mare a fost cuprinsă de criosferă, am început să mă uit la filme scandinave şi canadiene, că groenlandezii nu cred să aibă cinematografie. Asta aşa, ca să mă consolez că sunt şi alţi oameni care au belele cu apa asta solidă şi să încerc să găsesc explicaţia la fenomenul rămas neexplicat până în ziua de azi: de ce îngheaţă mai repede apa fierbinte decât apa rece?

Un vânător german a găsit recent o vulpe prinsă într-un bloc de gheaţă. Unii zic că-i ceva făcătură, da’ nu con­tează. Personal, regret că nu-s io vână­torul ăla german şi că actuala condu­cere a Băii Mari nu-i vulpea respectivă. Nu de alta da’ io vreau să avem o conducere fără acnee şi cu ten frumos.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.