• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2013

Mă tot mir / Daniel versus Daniel

Dintre toate procesele care s-au desfăşurat în România, niciunul n-a fost atât de mediatizat precum va fi procesul dintre regele ţiganilor din România şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din aceeaşi ţară. Daniel Cioabă, că aşa îl cheamă pe majestatea sa, a anunţat că îl dă în judecată pe Daniel Ciobotea, pe care-l numeşte “domnul patriarh”.

 

Motivul supărării primului Daniel menţionat îl constituie faptul că „domnul patriarh” ar fi zis că el poartă o coroană din aur pur, nu o tinichea aurită, aşa cum e coroana regelui ţiganilor. În viziunea alteţei sale regale această zicere jigneşte în onoarea sa întreaga comunitate a ţiganilor din România, mare admiratoare a obiectelor din aur. Pentru respectiva etnie coroana purtată de regele ei are neşte valenţe simbolice deosebite şi o aşa comparaţie defăimătoare nu poate fi iertată. Patriarhul o să se trezească cu un proces de calomnie.

 

Pe de altă parte, ar putea şi patriarhul Daniel să-l dea în judecată pe celălalt Daniel, pentru că, am văzut io, l-a făcut “domn”. De ce nu i-a zis “prea fericitul” sau măcar “înalt prea sfinţitul” Daniel? Ce-i cu lipsa asta de respect? E posibil aşa ceva? Habar n-am câţi avocaţi are regele ţiganilor şi cât de valoroşi sunt respectivii. În schimb patriarhul are o armată de oameni în subordinea sa, mulţi dintre ei pricepuţi la citit anumite cărţi. Daniel supăratul s-ar putea să nu mai ajungă la tribunal, dacă slujitorii celuilalt Daniel ţin nişte slujbe speciale.

Dacă toată lumea ar fi aşa de sensibilă şi s-ar grăbi să dea în judecată pe oricine, comunitatea rromă ar avea multe milioane de procese pe cap. Pentru că nici supuşii lui Daniel, ăla cu tinicheaua aurită, nu-s tare duşi la biserică. Şi atunci când se duc, pleacă cu diverse suveniruri. Prea fericitul e mai iertător, că aşa-i cere religia, dar parcă tot n-ar trebui să treacă aşa de uşor peste calomnia aia cu “domnul patriarh”, că el nu-i domn, e altceva. Şi s-a găsit cine să-l jignească în aşa hal fără de hal. O fi şi invidia la mijloc, că o fi văzut regele cât amar de bani prognozează Mitropolia Moldovei că va încasa în urma pelerinajului drept credincioşilor la moaştele sfintei Parascheva.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.