• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Februarie , 2016

Mă tot mir / Cu politeţe, pentru Severin

„Legea poate şi trebuie apărată cu politeţe, cu calm, cu omenie, cu supleţe, cu respect pentru celălalt (chiar dacă este rătăcit sau căzut). Apărarea ei nu cere mitocănie, isterie, ură, abuz de putere, umilirea semenilor (inclusiv umilirea celor greşiţi).” Rar mi-a fost dat să citesc un text de o asemenea sensibilitate. Prin comparaţie cu acest text serafic, până şi Biblia pare o carte plină de răutăcisme. Citindu-l şi mai apoi recitindu-l, mi-au trecut adieri de zefir prin pletele care-mi lipsesc, am auzit zurgălăi şi un cor de îngeri cântând pricesne şi iarăşi m-o umflat plânsu’, c-aşa-s io, mai sensibil, băgami-aş...

 

Interesant este că scriitura citată îi aparţine unui infractor. Un infractor deja dovedit şi condamnat, în speţă Adrian Severin. Ăla care vedea şpioni peste tot, până şi printre borcanele de murături pe care le ducea în sacoşă la Bruxelles, ca să-şi dea greaţa înainte şi după ce solicita şi lua nişte şpăgi de neam prost. Unele metehne nu se îndreaptă niciodată, ele refuzând să devină erecte, şi aşa stau lucrurile şi cu decrepitul ăsta de Severin, vârsta în acest caz neconstituind o scuză.

 

Mai nou, asta însemnând după condamnare, Adrian Severin vede iarăşi forţe oculte care se abat deasupra României pentru a o stăpâni, spioni, conspiraţii şi ne mai vorbeşte şi despre neo-otomanismul turc. Treaba asta din urmă cred că i-a scăpat în mod nefericit pe gură, pentru că el, săracul, habar n-are cam ce ar putea fi otomanismul şi de ce otomanismul ar putea să fie şi altcumva, în afară de turc. Da’ n-are rost să încerc să-i explic şpăgarului ăsta cum stă treaba cu pleonasmul, nici măcar dacă-i vorba de bancul ăla cu scula, că el are mintea exagerat de hodinită.

 

Ca să nu stea degeaba, Severin ne mai dă neşte lecţii despre legalitate şi libertate, despre onoare şi democraţie, despre cinste şi adevăr. Asta în loc să-şi împăturească frumos pijamalele flauşate, să-şi pună vreo două perechi de ţiţo-nodrag, că încă e rece acolo unde se duce, o căciuliţă cu pampon, ciorapi îmblăniţi şi mănuşi cu un singur deget, pentru că imediat o să-i apară la uşă vreo doi băieţi politicoşi, calmi, omenoşi, supli şi respectuoşi unul cu celălalt şi o să-i transmită, strecurat printre dinţi: „Hai, bă căzătură!” Şi-atunci, pentru el, zefirul va fi crivăţ, sunetul de zurgălăi va fi zornăit de lanţuri şi corul de îngeri va fi ansamblul folcloric gay de la Rahova.

Comentariile celorlalți

leon pe 06.03.2016 la 23:33
Hmm, si daca gura pacatosului adevar graieste?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.