• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Martie , 2013

Mă tot mir / Bote se întoarce

Dacă tot e astăzi Ziua Femeii, m-am gândit să mă informez despre chestii interesante care li s-au întâmplat femeilor celebre. Aşa am aflat că Cătălin Botezatul (aşa am vrut să scriu) a atins starea de Nirvana, prin meditaţie. Aşa ceva n-aş fi crezut! Şi mai surprins am fost când am aflat locaţia unde s-a petrecut meditaţia asta transcedentală şi atingerea ulterioară a Nirvanei: Bâlea Lac. Dacă tot n-a atins Nirvana undeva prin Asia, de preferat în India, da’ nu-i musai, Botezatului i se potriveau mai bine Fundulea sau Curtici. Ori măcar Băicoi. Bâlea Lac nu spune chiar nimic despre personalitatea cunoscutului designer.

Cică Cătălin a îmbrăţişat cu tot sufletul budismul acum câţiva ani. Din experienţele budiste pe care le-a încercat, zice că i-a plăcut să mănânce diferite plante şi să bea ceaiuri din rădăcini. Ăsta care a fost botezat şi are şi nume care confirmă treaba asta ar trebui să ştie că o zi de ieşit la păscut nu te transformă neapărat în budist. Lucrurile sunt mai complicate puţin, pentru că altfel şi boi s-ar putea declara budişti. Poate că de aia vaca e considerată sfântă în India, pentru că se furajează ca Bote.
 
Cel mai mult mi-a plăcut cum povesteşte Botezatul despre experienţa pe care a trăit-o el atingând Nirvana. Cică e ceva nemaivăzut şi nemaiîntâlnit în lumea asta şi seamănă cu un amestec ciudat de zbor, lumină, libertate şi iubire luate toate la un loc. Mai multe nu ne-a împărtăşit, că Cătălin zice că şamanii îi interzic să spună ce a văzut şi ce a auzit „dincolo”. Asta te face să te gândeşti că el stă la poveşti toată ziua cu mulţimi nenumărate de şamani, de parcă şamanii ăştia n-au altă treabă decât să zacă toată ziua în stare de prostaţie şi noaptea să dănţuiască prin Bamboo.
 
Încă două treburi ar trebui să mai afle Botezatul. Prima ar fi aceea că Nirvana nu poate fi exprimată prin concepte, fiind rezultatul contopirii sufletului individual cu esenţa divină. Nici un mare jainist sau budist nu a reuşit treaba asta, da’ se pare că Cătălin poate. A doua chestiune este aceea că Nirvana reprezintă sfârşitul reîncarnărilor, eternitatea, inexistenţa. Cine ajunge în Nirvana nu se mai întoarce. Bote a reuşit şi treaba asta, probabil pentru că el este obişnuit să se întoarcă. Cu spatele...  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.