• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Decembrie , 2014

Mă tot mir / Agitaţie cu bugetul

A mai mare agitaţie din zilele astea s-a datorat adoptării bugetului pe anul viitor. Care an va fi la fel de sărac ca şi ăsta care trage să moară. Guvernanţii au anunţat deja că salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi că ceva pomană o să le dea doar celor din educaţie şi din sănătate. Ceea ce nici nu-i chiar aşa de rău, ba dimpotrivă, că-i foarte bine să fim educaţi şi sănătoşi.

Dacă ăstora din sistemul bugetar nu le convine simbria, să se ducă la privaţi. Placa asta am tot auzit-o în ultimii ani. Ce-i drept, primele zece salarii din România vin din zona financiar bancară. Par de-un examplu, ăl mai şmecher bancher câştigă vreo cinci miliarde şi şase sute de milioane de lei vechi în fiecare lună. Pe mină mă ia ameţala numai când mă gândesc la purcoiul ăla de bani. Nici nu cred că poate să-i numere fără să se încurce în socoteli. Aşa-mi trebuie, dacă nu m-am orientat în viaţă. Dacă nu bancher, măcar popă să mă fi făcut, că nici ăstora nu le merge rău, chiar dacă-s bugetari. Patriarhul saltă şi el vreo şaptezeci şi şapte de milioane de lei vechi, fără să mai punem la socoteală că-i mai pică din când în când ba o nuntă, ba un botez, ba o îngropăciune, ba un covrig, ba o mâncare de post. Se descurcă. La fel de bine se descurcă şi un nene pensionar din Bucureşti care primeşte o pensie lunară de două sute optzeci de milioane. Cum i-or fi calculat pensia, io nu-mi pot imagina.

Chestia asta cu bugetul chiar e o treabă importantă. Şi complicată în acelaşi timp. Atât de complicată, încât eu n-am reuşit niciodată să-l echilibrez. N-am ajuns în veci la un buget excedentar, persistând într-un stil de viaţă cu buget deficitar. Dacă io nu pot să-mi gestionez biştarii şi să fac în aşa fel încât să-mi ajungă de la o lună la alta, ăştia de la guvernare trebuie să fie deştepţi tare, din moment ce calculează bugetul pentru o ţară întreagă. Până la urmă, nici nu-s eu cel mai sărac om din lume, pentru că am văzut la televizor că ăştia de la Fisc au scos la licitaţie terenuri, case, automobile, bijuterii, haine şi mai nou căruţe şi locuri de veci. Ăia-s amărâţi rău. Şi fără buget de nici un fel, şi morţi şi executaţi silit de Fisc. Deja mi se pare că-s bogat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.