• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Mă tot mir / A mai a dracului invenție

Nu există nici o urmă de îndoială că ro­mânul s-a născut poet și inventator de mare succes. Dacă treaba asta mai trebuia demonstrată, a făcut-o un craiovean și echipa lui de specialiști, care au proiectat o rază laser ce poate încălzi apa la 100.000 de grade Celsius într-o clipă, respectiv într-o milionime dintr-o milio­nime dintr-o secundă. Prestigioasa revistă de știință în care am citit treaba asta absolut bulversantă pentru mine ne mai informează că invenția cu pricina o să ne scutească de „chinul” așteptării celor trei sau patru minute pentru ca apa dintr-un ibric să fiarbă.
Io de mic am știut că apa fierbe la o sută de grade, din cauză că la nouăzeci de grade face unghi drept și treaba asta cu 100.000 de grade mă cam derutează un pic. Cică apa poate fierbe și la 90 de grade în munți, la mai mult de 100 de grade, dacă treaba se petrece sub nivelul mării, și poate fierbe chiar la 0 grade Celsius, dar numai în laborator, în anumite condiții de presiune. Foarte tare!
Chestiile astea au mai puțină impor­tanță, problema cea mare pentru mine e în ce dracu’ o să fierb io apa la 100.000 de grade Celsius, ca să-mi fac o cafea, și în ce ceașcă o s-o torn pe urmă, pentru că plasticul se topește la 120-130 de grade Celsius, porțelanul la 1.100-1.300, fierul la 2.862, plumbul la 1749, cobaltul la 2.870, staniul la 2.603, oțelul la 1.520, fonta gri la 1.250, inoxul austeni­tic la 1.460, aliajele de magneziu la 590, alama la 900, titanul la 1.730 și zirconiu la 1.750. Tungstenul se topește mai greu, la peste trei mii de grade Celsius, da’ se topește și el, totuși.
Oamenii e deștepți și ei inventează mul­te lucruri, folositoare sau nu. Printre alte invenții demne de remarcat se numără lanterna alimentată cu energie solară, folosibilă doar în timpul zilei, capsatorul de hârtie computerizat, mitraliera cu țea­vă curbată, ochelarii cu jaluzele, port-țigaretul pentru zile ploioase, dotat cu umbreluță, pepenii verzi în formă cu­bică, bideul portabil, grătarul de eșapa­ment și scaunul ejectabil pentru elicopter.
Chestia asta românească cu apa e parcă, totuși, mai tare, și mă gândesc să o preiau și s-o adaptez nevoilor mele gos­podărești. Nu-mi fac probleme că la temperatura aia apa n-o să mai fie, nici că se topește cafeaua, ibricul, aragazul, tot blocul, cartierul și tot orașul (că, la Hiroshima, atunci când cu bomba, la sol temperatura a ajuns la doar 4.000 de grade Celsius), problema mea e unde țin scula de încălzit apa, că am auzit că are o lungime de trei kilometri...
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.