• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

Lungul travaliu al Direcţiei Antifraudă

Direcţia Antifraudă se află încă în incubatorul guvernanţilor, deşi, de la 1 septembrie, vechea structură a fost „ucisă” în numele reformei. Acum, ministrul Finanţelor spune că noul „bau-bau” al evazioniştilor va funcţiona la capacitate maximă într-o lună.

 
 
 

La finele lunii iunie, Executivul a decis reorganizarea ANAF, prin care a fost înfiinţată Direcţia Antifraudă, care funcţionează inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală. La sfârşitul lunii iulie, au fost aprobate cele opt sedii ale direcţiilor financiare regionale, precum şi sediile regionale ale Direcţiei Antifraudă a ANAF, iar acum s-au numit şefii, deşi instituţia încă nu e funcţională. Claudiu Codrea a fost numit inspector general adjunct antifraudă, şef al Direcţiei regionale antifraudă fiscală Bucureşti.

La conducerile direcţiilor regionale au mai fost numiţi, în calitate de inspectori generali adjuncţi antifraudă, Cosmin Georgescu (Suceava), Daniel Dinulescu (Constanţa), Gabriel Valentin Cărbunaru (Alexandria), Adrian Paul Voicu (Tg. Jiu), Călina Valer Vesa (Deva), Iulian Bogdan Gheorghe (Oradea) şi Laurenţiu Dan Puşdercă (Sibiu).Când va funcţiona totuşi noua structură?

Ministrul Finanţelor crede că într-o lună: „în cel mult o lună, Direcţia Antifraudă va funcţiona la întreaga capacitate. Degeaba constatăm, după ani de zile, că anumite firme au făcut evaziune fiscală şi le stabilim amenzi, penalităţi ş.a.m.d., dacă acei bani nu se încasează niciodată. De ce? Pentru că firmele ori sunt cesionate, ori nu au niciun patrimoniu sau administratorii au dispărut”, a declarat ministrul Finanţelor la lansarea programului de reformă al ANAF, derulat în parteneriat cu Banca Mondială.

Banca Mondială a aprobat un proiect în valoare de 70 milioane euro pentru modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care are ca scop creşterea eficienţei în colectarea impozitelor şi a contribuţiilor sociale, a disciplinei fiscale şi reducerea birocraţiei. Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administraţii financiare urmând să fie concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale. Un program similar implementat în Bulgaria a durat însă 5 ani.

 
 

Şeful Direcţiei Antifraudă, Claudiu Codrea, a fost numit inspector general adjunct antifraudă, şef al Direcţiei regionale antifraudă fiscală Bucureşti. La conducerile direcţiilor regionale au mai fost numiţi, în calitate de inspectori generali adjuncţi antifraudă, Cosmin Georgescu (Suceava), Daniel Dinulescu (Constanţa), Gabriel Valentin Cărbunaru (Alexandria), Adrian Paul Voicu (Tg. Jiu), Călina Valer Vesa (Deva), Iulian Bogdan Gheorghe (Oradea) şi Laurenţiu Dan Puşdercă (Sibiu). De asemenea, în structura centrală a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au fost numiţi ca inspectori generali adjuncţi antifraudă Aurelian Constantinescu şi Valeriu Alexandru Gâlă. Romeo-Florin Nicolae, şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, a fost numit, la 1 august, de premierul Victor Ponta, la conducerea Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, la propunerea ministrului Finanţelor.

Nicolae fusese numit, la jumătatea lunii iunie, şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor din postul de director general adjunct la Direcţia Generală de Informaţii Fiscale din cadrul ANAF. Romeo-Florin Nicolae are statutul de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care coordonează Direcţia Generală de Antifraudă Fiscală.

 
 

„Îmi doresc ca administraţia fiscală să fie în măsură să reacţioneze operativ la toate informaţiile şi analizele privind evaziunea fiscală şi frauda fiscală. Degeaba constatăm, după luni sau ani de zile, că anumite firme au făcut evaziune fiscală, mergem cu toate structurile de control ale ANAF, le verificăm, stabilim impozite şi taxe suplimentare, majorări şi penalităţi, iar sumele nu se mai încasează niciodată. Evidenţele fiscale sunt încărcate cu sume care nu pot fi recuperate niciodată pentru că firmele respective ori sunt cesionate, ori nu mai au niciun fel de patrimoniu, ori acţionarii sunt dispăruţi”.

Daniel Chiţoiu
 
 

„Nu mai vreau reclamaţii din partea mediului de afaceri că merg (inspectorii Fiscului - n.r.) în control de nenumărate ori într-o lună, o jumătate de an sau un an şi verifică numai aspecte formale. Vreau ca această structură să meargă la marea evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi la activităţile de contrabandă. Rolul Direcţiei Antifraudă este să schimbe comportamentul celor care au intenţia sau fac evaziune fiscală, de a-i prinde şi de a le confisca sumele, să le recupereze operativ”.

Daniel Chiţoiu

Comentariile celorlalți

mradu pe 16.09.2013 la 18:08
Lasati toti vorbaria si mai bine spuneti cand vor fi scoase la concurs posturile de inspectori antifrauda.
Cum sa-si inceapa activitatea dir. antifrauda in mai putin de o luna daca inca nu s-a publicat anuntul de scoatere la concurs a posturilor de insp. antifrauda?
Am citit regulamentul de organizare a conc. si termenul de inscriere de la publicarea anuntului este de 30 de zile.
Sau nici nu o sa apara niciun anunt si totul se va desfasura in cea mai mare liniste?
Oare asa sa fie.
Si bineinteles vor participa la concurs tot cei care trebuie sa participe.
O fi regulamentul de ocupare a unui post de insp. antifrauda praf in ochii prostilor, cum sunt mai toate in tara asta de multa vreme.
Oare?
Sa speram ca nu.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.