• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Aprilie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Octombrie , 2019

Ludovic Orban: „Suntem pe drumul cel bun pentru învestirea noului guvern”

Premierul desemnat Ludovic Orban a depus la Parlament lista noului guvern, după o perioadă de negocieri intense cu partidele care  au votat moțiunea de cenzură și după discuții cu societatea civilă.

Miniștrii propuși în Cabinetul Ludovic Orban urmează să fie audiați în comisiile parlamentare de specia­litate săptămâna viitoare, iar data probabilă a unui vot pentru noul guvern este 5 noiembrie.

Ludovic Orban a declarat, la finalul ultimelor runde de negocieri cu ALDE, PMP, UDMR și USR, că liberalii sunt pe un drum bun și este încrezător că șansele învestirii noului guvern sunt foarte mari. El a mai spus că acordurile de colaborare urmează să fie validate de conducerile partidelor și că speră că va avea susținerea necesară pentru cabinetul său.

„Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles aproape în toate punctele cu aproape fiecare formațiune și am convenit cadrul de colaborare. (...) Suntem practic pe drum bun și am făcut pași serioși înainte.”, a declarat Orban.

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și că vor susține guvernul ce va fi propus în Parlament.
De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a spus și el  că a ajuns la un acord cu PNL pentru a vota în favoarea Guvernului Orban, fiind acceptate toate cele 12 condiții formulate de ALDE, printre care și înființarea unui fond de investiții.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că sunt șanse serioase ca guvernul să treacă în săptămânile care urmează.

La rândul său, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunțat, încă de lunea trecută, că deputaţii grupului său vor susţine un Guvern PNL.
 
Cât privește pe cei care nu  votează cabinetul său, Orban a declarat, din nou, că aceștia își doresc menținerea la putere a PSD și a Vioricăi Dăncilă.
„Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple. Cine nu votează Guvernul PNL este de fapt cu PSD și cu Dăncilă și se face cores­ponsabil la păstrarea ilegitimă la putere a acestei rămășițe de guvern care face numai prostii. Pe de altă parte, cine nu votează devine
responsabil pentru inexistența unui guvern care să ia măsuri extrem de importante pentru România”, a subliniat Ludovic Orban.
 

Consultări cu societatea civilă
 

Cu ocazia consultărilor pentru formarea noului guvern, Ludovic Orban a inaugurat și o premieră ȋn politica românească. Liderul PNL a devenit primul premier desemnat care s-a întâlnit, ȋnainte de votul de investitură, cu reprezentanţii Băncii Naţionale, ai societăţii civile, ai mediului academic, ai mediului de afaceri,  ai patronatelor şi ai sindicatelor.  Liderul PNL a dorit să identifice, împreună cu cei vizați, soluții la problemele societății și să pună bazele viitoarei colaborări.
Una din preocupările lui Ludovic Orban a fost să afle de la cei mai informaţi situația economică reală, după trei ani în care guvernele PSD au ridicat risipa la rang de politică de stat. Astfel, prima vizită pe care a făcut-o Ludovic Orban a fost la Banca Naţională a României pentru o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu. Din declaraţiile părţilor, a reieşit că au discutat despre situația economică și evaluările care există la nivelul BNR pe acest subiect.    
 

Soluții pentru mediul de afaceri
 

O atenție deosebită a fost acordată mediului de afaceri. Premierul desemnat s-a întâlnit  cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Dărăban, pentru a evalua împreună situația economică și pentru un schimb de opinii legate de așteptările mediului de afaceri de la viitorul guvern.
S-au analizat mai multe posibilităţi de sprijinire a mediului de afaceri şi a capitalului autohton, fără o discriminare a companiilor străine.
Premierul desemnat Ludovic Orban s-a întâlnit, de asemenea, cu repre­zentanţii societăţii civile şi ai sindicatelor.

„Paleta de probleme abor­dată a fost foarte largă: de la probleme din domeniul fiscal, la probleme din domeniul energiei, până la pro­bleme legate de mediu, de func­ționare a sistemului de asistență socială și probleme legate de edu­cație și sănătate”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul liberal a spus că PNL se va consulta cu societatea civilă înainte de luarea deciziilor în actul de guvernare.

 

 

„Paleta de probleme abor­dată a fost foarte largă: de la probleme din domeniul fiscal, la probleme din domeniul energiei, până la probleme legate de mediu, de funcționare a sistemului de asistență socială și probleme legate de educație și sănătate”.
Ludovic Orban


„Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple. Cine nu votează Guvernul PNL este de fapt cu PSD și cu Dăncilă și se face coresponsabil la păstrarea ilegitimă la putere a acestei rămășițe de guvern care face numai prostii. Pe de altă parte, cine nu votează devine responsabil pentru inexistența unui guvern care să ia măsuri extrem de importante pentru România”
Ludovic Orban

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.