• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2020

Lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin Hodea, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în sala
„Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, care au analizat întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2019, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social - filantropic, teologic – educaţional, canonico – juridic şi monahal.

 

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Ti­mo­tei Sătmăreanul, urmată de slujba de Te-Deum, după care Preasfinţitul Părinte Iustin a condus şedinţa Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfăşurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale.
Bilanţul activităţilor Episcopiei Or­todoxe a Maramureşului şi Sătma­rului, structurate pe principalele sectoare de activitate, se prezintă astfel: Evenimentul anului poate fi considerat, pentru eparhia noastră, împlinirea a 25 de ani de slujire arhierească a Preasfințitului Părinte Iustin, eveniment marcat și prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei Andreicuț al Clujului, Maramureșului și Sălajului, la data de 17 aprilie 2019, la Mă­năstirea Rohia.
Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre ştiinţă următoarele:

Episcopia Ortodoxă a Maramu­re­şului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credin­cioşi, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 379 de parohii rurale cu 31 de filii, deservite de 573 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Mi­nis­terul Apărării Naţionale şi Mi­nis­­terul Afacerilor Interne şi Ad­ministraţiei.
De asemenea, în cu­prinsul eparhiei noastre există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 10 schituri. În anul 2019 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 17 clerici, 214 clerici şi personalităţi din rândul mirenilor au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pen­­­­sio­nat un număr de 6 preoţi, un preot a trecut la cele veșnice, iar un număr de 4 preoţi au fost sancţionaţi disciplinar.

În anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației.
Pe cuprinsul eparhiei noastre mai sunt în construcţie 32 de biserici şi mănăstiri şi un sediu de protopopiat. Sunt în lucru 20 de şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Co­misiei de Pictu­ră Bise­ri­cească, iar la 3 biserici mo­nu­ment-istoric se efe­c­tuează lucrări de restaurare, reabi­litare (biserica „Sfinţii Arhan­gheli Mihail şi Ga­vriil” Copalnic Mă­năştur (finali­zată), biserica „Sfân­tul Apostol Petru şi Pavel” Şomcuta Mare și biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” Plopiș).

În cadrul „Anului Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul Comemorativ al Patriarhilor Nico­dim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor bisericeşti” s-a des­chis expoziția: „Chipuri din veac în veci”, ediţia a III-a, la Duminica Ortodoxiei.
În plan cultural, amintim apariţia, în editura eparhială sau în alte edituri, a 6 titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut 7 titluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul „GA­ZETA de Maramureş”.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Craiova, din septembrie 2019, a fost întregită cu un număr de 80 tineri din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Iar la Întâlnirea tine­rilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, desfăşurată la data de 5 iulie 2019, în Baia Mare, au participat un număr de 350 de tineri. Tot sub coordonarea sectorului teologic – edu­caţional, pe întreg cuprinsul eparhiei noastre s-au desfăşurat un număr de peste 250 tabere și școli de vară pentru copii şi tineri, unde au participat un număr de 10.135 copii și tineri și 700 de voluntari, iar programul „Hristos împărtăşit co­piilor” a fost implementat pentru 4.100 de copii și tineri. De asemenea, sectorul s-a preocupat şi de realizarea proiectului „Drumul Ca­­te­dralelor de lemn”, în care au fost implicaţi un număr de 1.250 de tineri.

Anul 2019 a fost anul care ne-a oferit prilejul, ca și anii precedenți, să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noştri aflaţi în situaţii sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriţi în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noştri este primit şi răsplătit de Dumnezeu.
Un important proiect al anului 2019 este deschiderea spre funcționare a Centrului de zi pentru bătrâni „Sfintele Femei Mironosiţe” din Babţa – Protopopiatul Carei.
Episcopia noastră desfășoară prin protopopiate și parohii în fiecare an câteva proiecte sociale cu caracter permanent: Proiectul „Cons­truiește o casă, zidește suflete”, proiect care își propune construirea unei case în fiecare protopopiat pentru un caz stringent; Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin”, prin care s-au acordat 76.490 lei, reprezentând ghiozdane şi rechizite pentru un număr de 844 școlari; Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, din care au be­neficiat 1.455 de copii și adulți, reprezentând haine și alimente în valoare de 220.708 lei; Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Naș­terii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani și haine, în valoare de 336.284 lei, de care au beneficiat un număr de 8.676 persoane.

De toate activitățile și proiectele amintite au beneficiat un număr de 10.975 de persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 633.482 lei. Totalul tuturor activită­ţilor sectorului social-filantropic însumează valoarea de peste 2 mi­li­oane lei, având un număr de peste 20.000 de beneficiari. În anul 2019, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a zecea oară Sfânta Lumină de la Sf. Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoinţa dom­nului ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre. De acest dar
s-au bucurat creştinii din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Săla­jului, precum şi cei din ţările Ungaria, Slovacia şi Austria, care au preluat Sf. Lumină de la Aeroportul din Satu Mare.
La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la nume­roasele slujbe de târ­nosire şi resfinţire de biserici, să­vârşite de Preasfinţitul Părinte Iustin sau Preasfințitul Părinte Ti­motei Săt­mă­reanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural – religioase.

Pentru toate binefacerile revărsate asupra eparhiei noastre se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de preţuire către preoţii, monahii şi credincioşii Bi­sericii noastre strămoşeşti.

 

 

Episcopia Ortodoxă a Maramu­re­şului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credin­cioşi, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 379 de parohii rurale cu 31 de filii, deservite de 573 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Mi­nis­terul Apărării Naţionale şi Minis­­terul Afacerilor Interne şi Ad­ministraţiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.