• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Mai , 2016

Locuitorii din Dragomireşti au votat întoarcerea la statutul de comună

În 2004, au votat să devină oraş, acum, după 12 ani, au votat reîntoarcerea la statutul de comună. Locuitorii oraşului Dragomireşti au decis, prin referendum, de Duminica Floriilor, revenirea la vechiul statut pentru urbea lor.

 

 

Se spune că, istoria e cicliclă. Dorinţele oamenilor, la fel. În 2004, în Dragomireşti a fost organizat un referendum local prin care cetăţenii erau consultaţi cu privire la transformarea localităţii lor în oraş. Atunci, entuziasmul oamenilor s-a regăsit şi în rezultatul votului.

Din 2600 de persoane înscrise pe listele pentru referendum,  au participat la vot 1936, dintre care 1877 au votat „DA”, doar 27 s-au împotrivit, iar 32 au fost voturi nule. Entuziasmul de atunci s-a risipit în doar 12 ani.

De la începutul acestui an, oraşul Dragomireşti a fost în fierbere din cauza creşterii semnificative a taxelor şi impozitelor locale odată cu modificarea Codului Fiscal. După petiţii, proteste, delegaţii la Prefectură, oamenii au decis că singura soluţie e referendumul. Acesta a avut loc în Duminica Floriilor, însă consultarea are doar caracter consultativ. Potrivit ministerului Dezvoltării, nu există o lege care să permită trecerea unui oraş la statutul de comună.

 

2616 de locuitori cu drept de vot din Dragomireşti au fost aşteptaţi duminică la urne pentru a decide dacă oraşul lor va reveni la rangul de comună. Pentru referendumul organizat în premieră pentru Maramureş au fost alocaţi 17 mii de lei din bugetul local şi au fost stabilite două secţii de votare: una la căminul cultural şi a doua la sala de sport.

În urmă cu 12 ani, aceiaşi localnici votau ca localitatea lor să devină oraş. „Atunci, la momentul respectiv, lumea aşa a crezut că e bine. S-a făcut la Săliştea de Sus oraş… fiind vecini cu ei, am crezut că nu ne vom lăsa mai prejos, dar ne-am înşelat. Acum le-am făcut toate demersurile, sunt liberi să îşi exprime dorinţa”, explică Mihai Fiţigău, viceprimarul din Dragomireşti. La închiderea secţiilor, la ora 23, condiţia legală ca o treime dintre electori să-şi exprime opinia a fost îndeplinită. Astfel, au votat 871 de persoane, dintre care 826 au spus DA revenirii localităţii la statutul de comună.

 

Vasile Cosor, primarul din Dragomireşti, explică: „Referendumul a fost valid, din 2617 persoane înscrise pe lista de vot, s-au prezentat la vot 871, deci, au fost peste 30% cât era nevoie ca referendumul să fie valid. Din cei 871 care au votat, trebuia să fie 25% din voturi să fie valabil exprimate, a fost un singur vot nul şi 870 valabile. Iar din aceştia, doar 44 nu au fost de acord ca Dragomireştiul să revină la statutul de comună. După referendum s-a făcut proces verbal, judecătoarea a validat referendumul şi rezultatul a fost trimis la Prefectură pentru a fi trimis la Guvern. Acum aşteptăm. Urmează să intervenim printr-un parlamentar, să se facă un proiect de lege pentru a se stabili în Parlament revenirea la statutul de comună. Iar după ce va apărea în Monitorul Oficial vom fi din nou comună. Dar fiind vacanţă parlamentară, până vom ajunge la acel punct, va mai dura puţin. Nu putem spune că au fost puţini la vot dacă vorbim de 871 din 2617, pentru că sunt foarte mulţi plecaţi în străinătate sau nu erau acasă, fiind plecaţi fie la studii, fie în altă parte. Oamenii s-au mobilizat pentru că sunt nemulţumiţi de Codul Fiscal. Nu-i interesează statutul de comună sau de oraş. Pentru ei, Dragomireştiul poate să fie şi municipiu, dar să aibă taxe şi impozite mai mici. Asta este problema oamenilor, că prin noul Cod Fiscal s-au dublat taxele şi impozitele. Oamenii care au fost acasă s-au implicat în acest referendum şi iată că aproape 98% dintre cei care şi-au exprimat dreptul de vot au dorit să revenim la statutul de comună”.

 

Numai că, nu se ştie ce efect va avea un astfel de referendum. Potrivit unor precizări făcute în luna februarie de Ministerul Dezvoltării pentru presă „Legea nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi, nu prevede posibilitatea trecerii de la statutul urban la cel rural a unei localităţi, respectiv trecerea unui oraş la statutul de comună şi prin urmare nu exista o bază legală în care să se poată realiza această retrogradare”. Vom reveni.

 

 

PRECEDENTE

 

Modificarea Codului Fiscal a generat un val de nemulţumiri în rândul locuitorilor din oraşele mici. Foarte multe localităţi au început, asemeni Dragomireştiului, demersurile pentru revenirea la statutul de comună şi au organizat referendum. Tismana, Căzăneşti, Liteni, Dolhasca sunt doar câteva dintre acestea. Şi, în toate cazurile, oamenii au votat reîntoarcerea la statutul de comună cu acelaşi elan şi entuziasm cu care în 2004 au decis să devină oraş. Numai că, drumul invers, de la statutul de oraş la cel de comună e destul de complicat. De exemplu, locuitorii din Căzăneşti au votat de mai bine de un an ca localitatea să redevină comună, dar demersul legislativ este anevoios şi trece prin ambele camere ale Parlamentului.

 

„Oamenii s-au mobilizat pentru că sunt nemulţumiţi de Codul Fiscal. Nu-i interesează statutul de comună sau de oraş. Pentru ei, Dragomireştiul poate să fie şi municipiu, dar să aibă taxe şi impozite mai mici. Asta este problema oamenilor, că prin noul Cod Fiscal s-au dublat taxele şi impozitele. Oamenii care au fost acasă s-au implicat în acest referendum şi iată că aproape 98% dintre cei care şi-au exprimat dreptul de vot au dorit să revenim la statutul de comună”.

 

Vasile Cosor, primar Dragomireşti

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.